На Волині Камінь-Каширська райрада ігнорує запити місцевого журналіста

На Волині Камінь-Каширська райрада ігнорує запити місцевого журналіста

10 Липня 2017
1797
10 Липня 2017
15:37

На Волині Камінь-Каширська райрада ігнорує запити місцевого журналіста

1797
Камінь-Каширська районна рада Волинської області не відповідає на запити журналіста Богдана Ліпича про ремонт сесійної ради.
На Волині Камінь-Каширська райрада ігнорує запити місцевого журналіста
На Волині Камінь-Каширська райрада ігнорує запити місцевого журналіста

Про це повідомляє «Доступ до правди» з посиланням на журналіста.

Зокрема, журналіст просив надати інформацію, що стосується ремонту сесійної зали в адмінприміщенні Камінь-Каширської районної ради у 2016 році. У запиті він намагався уточнити, на які потреби були витрачені кошти та просив долучити до відповідні нормативно-правові акти, зокрема, розпорядження голови районної ради. Також журналіст цікавився інформацією про виділення коштів на ремонт сесійної зали у 2017 році (а саме на придбання системи голосування). У третьому запиті журналіст просив надати копію Регламенту районної ради, оскільки не знайшов відповідний документ на сайті.

Запити були відправлені 1 червня 2017 року, але райрада дотепер не надала офіційної відповіді.

Пан Ліпич також повідомив, що намагався подати запит в усній формі, що регламентовано частиною 3 статті 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації». За словами журналіста, голова Камінь-Каширської районної ради Віктор Сус відмовився приймати такий запит та вимагав подати його в письмовій формі.

«Доступ до правди» намагався з’ясувати, чи отримала районна рада запити та чому не відповідає, але на електронні листи та дзвінки у раді не відповіли.

Нагадаємо, секретаріат Уповноваженого з прав людини протягом 2016 року отримав 72 звернення від журналістів та працівників ЗМІ зі скаргами на порушення права на доступ до публічної інформації. 32 перенаправлено правоохоронцям. 

Як відомо, 4 лютого 2016 року Верховна Рада ухвалила зміни до ст. 171 Кримінального кодексу України, додавши до статті те, що незаконна відмова у доступі журналіста до інформації може бути покарана штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Як писав «Детектор медіа», юридичний відділ Інституту масової інформації готує зміни до ККУ, зокрема планує вилучити зі статті 171 кримінальну відповідальність за незаконну відмову на запит журналіста.

Медіаюристи радять журналістам подавати запити як простим громадянам, не вказуючи професію в запиті.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1797
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду