Кіберполіція отримала 22 повідомлення про втручання в роботу ком’ютерних мереж - Нацполіція

Кіберполіція отримала 22 повідомлення про втручання в роботу ком’ютерних мереж - Нацполіція

27 Червня 2017
1288
27 Червня 2017
17:08

Кіберполіція отримала 22 повідомлення про втручання в роботу ком’ютерних мереж - Нацполіція

1288
Директор Департаменту комунікації Національної поліції Ярослав Тракало повідомив годину тому, що «станом на зараз» до Департаменту кіберполіції НПУ надійшло 22 повідомлення про втручання в роботу персональних комп'ютерів.
Кіберполіція отримала 22 повідомлення про втручання в роботу ком’ютерних мереж - Нацполіція
Кіберполіція отримала 22 повідомлення про втручання в роботу ком’ютерних мереж - Нацполіція

Про це він написав у своєму Facebook.

За словами Ярослава Тракала, до кіберполіції надходять звернення як від державних, так і приватних установ, зокрема, й від одного з мобільних операторів.

«Аналогічні повідомлення надходять і до регіональних представництв Департаменту кіберполіції. Повідомлення про втручання в роботу персональних комп'ютерів продовжують надходити. Усі вони фіксуються. Після отримання таких звернень - на місце виїжджають спеціалісти Департаменту кіберполіції та інших профільних служб, які працюють над протидією розповсюдження вірусу, а також ліквідацією його наслідків», - написав він.

Ярослав Тракало також повідомив, що за попередньою інформацією, відбулось втручання в функціонування комп’ютерних мереж шляхом розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, яке використовує нещодавно виявлені вразливості ОС Windows, а саме протоколу SMB.

Кіберполіція радить, у випадку виявлення порушень у роботі комп’ютерів, які працюють у комп’ютерних мережах, негайно від’єднати їх від мереж (як мережі Інтернет, так і внутрішньої мережі).

З метою запобігання випадків несанкціонованого втручання в роботу (в залежності від версії ОС Windows) встановити патчі з офіційного ресурсу компанії «Microsoft».

Крім того потрібно переконатися, що на всіх комп'ютерних системах встановлене антивірусне програмне забезпечення функціонує належним чином та використовує актуальні бази вірусних сигнатур. За необхідністю потрібно встановити та оновити антивірусне програмне забезпечення.

Також для зменшення ризику зараження слід уважно поставитися до всієї електронної кореспонденції, не завантажувати та не відкривати додатки у листах, які надіслані з невідомих адрес. У випадку отримання листа з відомої адреси, який викликає підозру щодо його вмісту, — зв’язатися із відправником та підтвердити факт відправки листа. Також варто зробити резервні копії усіх критично важливих даних.

За всіма випадками він радить звертатись з повідомленнями до поліції для негайного реагування на кіберінцидент.

Раніше керівник департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ України (МВС) Артем Шевченко повідомив «Детектору медіа», що кіберполіція працює над протидією розповсюдження вірусу і над ліквідацією його наслідків.

Нагадаємо, сьогодні на медіахолдинг ТРК «Люкс», до складу якого входять канал «24», національна мережа радіостанцій «Радіо Люкс» та «Радіо Максимум», а також низка інтернет-сайтів, скоєно вірусну атаку.

Згодом стало відомо, що від вірусу постраждали також канали «Київ» та ATR.

Видання «Корреспондент» та «КП в Украине», які входять до складу «Українського медіа холдингу», також повідомляють про тимчасові збої у роботі через хакерську атаку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1288
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду