Речниця СБУ вважає, що журналісти «Схем» порушили закон

Речниця СБУ вважає, що журналісти «Схем» порушили закон

2 Червня 2017
2624
2 Червня 2017
13:11

Речниця СБУ вважає, що журналісти «Схем» порушили закон

2624
Прес-секретар Служби безпеки України Олена Гітлянська заперечила, що СБУ намагалася зняти з ефіру сюжет програми «Схеми: корупція в деталях» про елітні авто співробітників СБУ. За її словами, вона просила редакцію «Схем» утриматися лише від оприлюднення облич співробітників СБУ. Оскільки «Схеми» показали обличчя співробітників СБУ – вони порушили закон, вважає речниця СБУ.
Речниця СБУ вважає, що журналісти «Схем» порушили закон
Речниця СБУ вважає, що журналісти «Схем» порушили закон

Про це Олена Гітлянська сказала «Детектору медіа», коментуючи повідомлення авторки та ведучої програми «Схеми: корупція в деталях» Наталі Седлецької про те, що СБУ вдруге намагалася зняти з ефіру сюжет про елітні автомобілі своїх співробітників. Однак програма, як і було заплановано, вийшла в ефірі каналу «UA:Перший» 1 червня о 19:55.

Вона заперечила, що намагалася зняти сюжет з ефіру:«Якщо ви уважно прочитали безпосередньо мою відповідь, а не те, що написала Наталя, ви можете побачити, що ми просто попросили утриматись лише від оприлюднення облич наших співробітників. І якби вони випустили цю програму без оприлюднення облич (вони могли їх замазати, як замазали номери), якби залишили посади, але змінили прізвища, то все було б нормально».

Олена Гітлянська підтвердила, що редакція «Схем» зверталася до СБУ по коментарі, щоб уточнити, чи є зафіксовані редакцією особи співробітниками СБУ. Але уточнила, що запитів було два: «Перший – за тиждень, на який ми відразу відповіли. Там не було жодної конкретики, жодних прізвищ. І ми говорили про те, що ми не можемо сказати, чи є там співробітники СБУ, тому що не розуміємо. А другий запит з конкретними прізвищами, з конкретними марками автомобілів вони надіслали в день виходу програми в ефір. Це вже була конкретика».

У запиті журналісти просили підтвердити, чи є зняті редакцією особи співробітниками СБУ. Зі слів пані Гітлянської, вона не могла надати таку інформацію журналістам. «За законами про державну таємницю, про оперативну службу ми не можемо повідомляти персональні дані наших співробітників. І якби я підтвердила чи спростувала, я би підпадала під кримінальну відповідальність», - сказала прес-секретар СБУ.

Не спростувавши та не підтвердивши запитуваної інформації, пані Гітлянська у відповіді на запит журналістів «Схем» (фотокопію оприлюднила Наталя Седлецька) попросила «утриматись від оприлюднення сфотографованих осіб, серед яких можуть бути співробітники СБ України». «…Оприлюднення в засобах масової інформації відомостей, що можуть ідентифікувати кадрових співробітників органів і підрозділів СБУ та їх близьких родичів, створює реальну загрозу їх життю і здоров’ю, а також тягне за собою відповідальність, передбачену чинним законодавством України», - йшлося у відповіді на запит.

Олена Гітлянська вважає, що редакція «Схем» порушила закон: «Фактично, вони порушили закон. Ми їх застерігали не порушувати закону. Якщо є якісь порушення, ми завжди на них реагуємо, ми вичищаємо свої лави завжди. Протягом року, і це відкрита інформація, ми відкрили більше 70-ти кримінальних проваджень проти наших співробітників. І ми перевіримо всі ці факти. Але вони нам надіслали запит із конкретними прізвищами в день виходу програми в ефір. Звичайно, ми взяли це в роботу, але ми не можемо на широкий загал виносити прізвища, особисті дані наших співробітників, оскільки це унеможливлює оперативну роботу. Це зриває оперативні задуми, це зриває дуже багато речей. Тому можна тільки закликати журналістів більш виважено підходити до цього. Так, звичайно всі журналісти мають право здійснювати свою роботу, викривати якісь порушення, але все це можна робити так, щоб не шкодити».

Водночас пані Гітлянська не готова відповісти на запитання, якими будуть подальші дії СБУ в юридичній площині. Вона апелює до «моральної відповідальності». «Журналісти, перш за все, мають нести моральну відповідальність. Це якраз справа журналістського цеху – вирішувати, чи нормально це, чи ненормально, коли оприлюднюються персональні дані людей, які виконують оперативні завдання, захищають стратегічну інфраструктуру. Серед них були люди, які в АТО працювали не на передовій, а виконували оперативні завдання фактично в тилу ворога. Можливо, час вирішити в журналістському цеху, чи є якісь межі того, щоб не нашкодити інтересам країни. Ці межі мають бути. Викриваючи когось, завжди треба робити це так, щоб це не принесло більше шкоди», - вважає речниця СБУ.

Нагадаємо, 1 червня головна редакторка, авторка та ведуча програми «Схеми: корупція в деталях» Наталя Седлецька повідомила, що СБУ намагалася зняти з ефіру сюжет про елітні авто своїх співробітників. У СБУ повідомили, що оприлюднення журналістами даної інформації може ідентифікувати співробітників спецслужби та нанести загрозу їх життю і здоров’ю. Програма, як і було заплановано, вийшла в ефірі на «UA:Першому» 1 червня о 19:55.

Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія вважає, що журналісти «Схем» самі мають вирішувати, що видавати в ефір, і нести за це відповідальність.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2624
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду