«З міркувань безпеки», або Російські соцмережі на службі українських націоналістів

«З міркувань безпеки», або Російські соцмережі на службі українських націоналістів

30 Травня 2017
1960
30 Травня 2017
11:30

«З міркувань безпеки», або Російські соцмережі на службі українських націоналістів

Євген Середа
Журналіст
1960
Незважаючи на широку дискусію, викликану забороною сервісів «ВКонтакте», «Одноклассники» і «Яндекс», найзагадковішою в усій цій історії залишається офіційна аргументація.
«З міркувань безпеки», або Російські соцмережі на службі українських націоналістів
«З міркувань безпеки», або Російські соцмережі на службі українських націоналістів

У Facebook багато прихильників цього рішення, вони наводять усілякі аргументи, ревно обстоючи позицію влади: роз'яснюють, чим виправдані подібні заходи, розтлумачують, чому вони були введені в травні 2017-го, а не в березні 2014-го, дорікають противникам рішення у відсутності державного мислення.

Тим часом ані Президент, ані РНБО чітко й загальнодоступно свого вердикту так і не обґрунтували. Ймовірно, розраховуючи на те, що й так усе зрозуміло, а кому неясно, тим популярно розкажуть і розпишуть, як потрібно думати, ті, хто все зрозумів. І справді: причини начебто лежать на поверхні. Начебто.

«Масовані кібератаки РФ по всьому світу, зокрема, недавнє втручання у виборчу кампанію у Франції, вказують, що настав час діяти інакше і більш рішуче», — запевняє Петро Порошенко, вважаючи, мабуть, що це вичерпна підстава.

Ось тільки якщо не додумувати за головнокомандувачем, його аргумент — а радше багатозначний натяк — викликає більше запитань, аніж відповідей.

Конкретніше, анонсуючи заборону російських соцмереж, висловився на початку цього року радник голови МВС Зорян Шкіряк.

«Одним із перших рішень (у 2017-му. — Авт.) має стати блокування... “ВКонтакте” і “Одноклассники”, які сьогодні повністю підконтрольні та керовані російськими спецслужбами. Сьогодні ми бачимо, що вони є основними розповсюджувачами антиукраїнського контенту», — заявив пан Шкіряк.

На перший погляд, усе обґрунтовано та справедливо, проте ось який виходить парадокс. Українські націоналістичні формування «Правий сектор», «Національний корпус» та «Азов» оголосили про те, що продовжать використовувати «ВКонтакте». І аргументи в них, варто визнати, досить практичні та при цьому не менш свідомі, ніж у влади.

«… Цю платформу використовує сила-силенна української молоді. Якщо через ВКонтактене впливатимуть на неї проукраїнські сили, через ВКонтактевпливатимуть виключно ватники. Тому ось така, образно кажучи, "угода з дияволом"», — пояснив «Правий сектор» на своїй сторінці в «ефесбешній» соцмережі.

У свою чергу, перший заступник голови «Нацкорпусу», створеного на базі «Азова», Назар Кравченко вважає, що заборона «ВКонтакте» — це утиски свободи слова.

«Не потрібно плутати свободу слова з політичною агітацією, ворожою агітацією. У даному випадку я вважаю, що утискається свобода слова. Якщо порівнювати ВКонтакте та інші соціальні мережі, то там для свободи слова... більший шанс для маневру. Ми на своїй шкурі відчули, як це: за півроку існування партії кілька разів бути видаленим у Facebook», — зазначає Кравченко.

Згідно з останніми даними Factum Group Ukraine, частка регулярних інтернет-користувачів серед українців складає 62 %. Із них 36 % — юзери віком 15–29 років та 36 % — ті, кому 30–44 роки.

За результатами дослідження, проведеного компанією TNS у квітні 2017-го, «ВКонтакте» є третім за популярністю сайтом в Україні (78 %) після Google і YouTube. Дітище Марка Цукерберга — на п'ятому місці (54 %). Після блокування «ВКонтакте» українська аудиторія Facebook за добу збільшилася на 35 %. Про подальше зростання поки що не повідомляється.

До слова, у «Правого сектора» в «ефесбешній» соцмережі майже 50 тисяч підписників, у «Нацкорпусу» — понад 25 тисяч, в «Азова» — 110 тисяч.

А є ще такий паблік, як «Ми патріоти України», на який підписані 413 тисяч. Правда, тут прихильник заборони «ВКонтакте» вигукне: «Отож!». І нагадає таку історію.

У січні 2016-го «Укрінформ» повідомив про те, що цією спільнотою насправді керує один із «деенерівських» бойовиків, який, перебуваючи в Москві, намагається спровокувати масові заворушення в Україні. На початку 2017-го СБУ підтвердило цю інформацію.

А скільки ще на просторах «ВКонтакте» подібних псевдопатріотичних пабліків та агентів Кремля, які під виглядом українських націоналістів підбивають народ на «Майдан-3»? Невже це не достатня підстава для заборони?

Даний аргумент був би вичерпним, якщо б не одне «але». Тоді ж СБУ викрило в аналогічній схемі фейсбуківську спільноту «Українська революція».

Так, у неї наразі не 413 тисяч, а всього лише 2 тисячі підписників. Але ж тепер антиукраїнські сили завирують у Facebook із подвоєною силою. Враховуючи, що їх там хоч греблю гати, а масштаб та ефективність їхньої пропаганди далеко не завжди можна виміряти в цифрах.

Деякі прихильники заборони російських соцмереж, підкреслюючи перевагу американського ресурсу над «ефесбешним», стверджують: «ВКонтакте» не здатний виводити людей на вулиці, на відміну від Facebook. Хто в домі господар, зрозуміло. Неясно в подібній логіці інше. Навіщо виманювати додаткові сили противника туди, де вони становитимуть більшу загрозу, якщо ми можемо чинити опір на менш вибухонебезпечному полі, яким би ворожим воно не було?

Тільки не кажіть про нищівний санкційний удар, грандіозне знешкодження ФСБ й черговий крок на шляху до західної цивілізації.

Фото: скріншот із YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1960
Читайте також
17.05.2017 13:09
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
2 667
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду