Прокуратура у Росії просить суд визнати винною директорку Бібліотеки української літератури (ДОПОВНЕНО)

Прокуратура у Росії просить суд визнати винною директорку Бібліотеки української літератури (ДОПОВНЕНО)

29 Травня 2017
1322
29 Травня 2017
18:33

Прокуратура у Росії просить суд визнати винною директорку Бібліотеки української літератури (ДОПОВНЕНО)

1322
Російська прокуратура попросила п’ять років позбавлення волі умовно для колишньої директорки Бібліотеки української літератури в Москві Наталії Шаріної, обвинуваченої в екстремізмі і розтраті. Бібліотеку нині розформовано.
Прокуратура у Росії просить суд визнати винною директорку Бібліотеки української літератури (ДОПОВНЕНО)
Прокуратура у Росії просить суд визнати винною директорку Бібліотеки української літератури (ДОПОВНЕНО)

Сторона обвинувачення оголосила про це 29 травня на слуханні справи в Міщанському суді Москви, де завершується розгляд її справи, повідомляє «Радіо Свобода».

«Прошу визнати Шаріну винною в інкримінованих злочинах і призначити покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі умовно», - заявила прокурор Людмила Баландіна.

Колишня директорка Бібліотеки української літератури Наталія Шаріна виступила в Міщанському суді Москви з останнім словом. Вона відкинула всі звинувачення на свою адресу і попросила про виправдальний вирок.

«Я абсолютно не вважаю себе в чомусь винною і прошу виправдати себе за всіма статтями, не кажучи вже про якусь реабілітацію та вибачення. Саме читач прочитує зміст книги і робить з неї висновки, для чого він взяв цю книгу. Тим, кому необхідно прочитати книги, наприклад, Корчинського, вони можуть це зробити в Інтернеті. Бібліотека має законно видані книги, а видавництва несуть відповідальність за те, щоби в книгах не було екстремізму», - сказала Шаріна у заключній промові.

Нагадаємо, у 2011 році директорка Бібліотеки української літератури у Москві Наталя Шаріна стала фігуранткою кримінальної справи за статею 282 КК РФ, однак у 2013-му кримінальне переслідування припинили через відсутність складу злочину. 

В кінці жовтня 2015 року після обшуків у бібліотеці директорку установи Наталю Шаріну звинуватили у розповсюдженні забороненої літератури і затримали. За версією слідства, Шаріна поширювала визнані екстремістськими книги Дмитра Корчинського. Вона не визнала свою провину. За словами Шаріної, бібліотека діяла відповідно до закону, а літературу вилучили з спецсховища. Кримінальну справу проти неї завели за статтею «порушення національної ненависті і ворожнечі». 

У квітні 2016 Шаріну також звинуватили в розтраті (ч.4 ст. 160 КК РФ). За версією слідства, вона в 2011-2013 роках витрачала кошти, призначені для виплати юристам бібліотеки, на свій захист у кримінальній справі.

У серпні 2016 року прокуратура вирішила не затверджувати обвинувальний акт у справі щодо директорки Бібліотеки української літератури Наталі Шаріної. Справу, як повідомив керівник «Команды 29» Іван Павлов, який захищає Шаріну, повернули до Слідчого комітету РФ.

В ЄС заявили, що в Росії не повинні втручатися у діяльність Бібліотеки української літератури.

У жовтні 2016 року Міський суд Москви продовжив до 28 квітня 2017 року домашній арешт директорці Бібліотеки української літератури Наталі Шаріній.

У березні 2017 року директорку Бібліотеки української літератури Наталії Шаріній, яку звинуватили в екстремізмі, повідомили про припинення трудового договору.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Наталію Шаріну політв’язнем.

У березні 2017 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зареєстрував скаргу Шаріної на умови домашнього арешту.

Різноманітні матеріали з розформованої Бібліотеки української літератури в Москві (Росія) забрано працівниками Національного культурного центру України (НКЦУ) на Старому Арбаті (Москва) на зберігання та систематизації.

Фото: AFP

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1322
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду