Найбільшу кількість порушень свободи слова ІМІ зафіксував у квітні

Найбільшу кількість порушень свободи слова ІМІ зафіксував у квітні

11 Травня 2017
1353
11 Травня 2017
16:30

Найбільшу кількість порушень свободи слова ІМІ зафіксував у квітні

1353
У квітні Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував в Україні 26 випадків порушень свободи слова та прав журналістів. Це найбільша кількість порушень зафіксована з початку року. Так, у січні загалом зафіксовано 15 випадків, у лютому – 21, у березні – 16.
Найбільшу кількість порушень свободи слова ІМІ зафіксував у квітні
Найбільшу кількість порушень свободи слова ІМІ зафіксував у квітні

Такі дані подає щомісячний моніторинг ІМІ «Барометр свободи слова».

«Цього місяця лідером з порушень прав журналістів стали випадки перешкоджання – вісім випадків. У порівнянні з березнем (три випадки) ця кількість збільшилась в два з половиною рази», – повідомляє ІМІ.

У квітні в трійку лідерів також увійшли обмеження доступу до публічної інформації – чотири випадки та пошкодження майна журналістів та судові позови від журналістів по три випадки відповідно. ІМІ зазначає, що у квітні кількість випадків у цих категоріях зросла, якщо порівнювати з березнем.

«Водночас не змінилась кількість зафіксованих побиттів та нападів на журналістів - 1 випадок, така ж кількість була зафіксована минулого місяця, також незначно змінилась кількість зафіксованих ІМІ погроз, отриманих журналістами – 2 (у березні – 1)», – йдеться у повідомленні ІМІ.

Загалом порушення свободи слова та прав журналістів у квітні ІМІ зафіксував в 13 областях України. Зокрема, лідерами таких порушень цього місяця стали Київ з областю (вісім випадків), Волинь (чотири випадки) та Миколаївщина (три випадки).

За повідомленням ІМІ, порушували у квітні право журналістів на професію: в основному приватні особи, далі йдуть правоохоронці (Нацполіція та СБУ), державні та приватні компанії («Нафтогаз України», «Укргазвидобування»), місцева влада (Волинська облрада та міський голова Олександрії, що на Кіровоградщині), члени дільничної виборчої комісії (село Забороль Волинської області), судова влада та інші.

Перешкоджання, як показує  моніторинг ІМІ, зазвичай стосувалися заборони журналістам вести відеозйомку тої чи іншої події. Також журналістів штовхали та відбирали техніку.

Випадки обмеження права журналістів на доступ до публічної інформації у квітні зафіксовані у Києві. У доступі відмовляли правоохоронці (Нацполіція), виконавча (МЗС) та судова гілки влади, а також компанія «Укргазвидобування».

«Зафіксовані у квітні три випадки пошкодження майна журналістів стосувалися підпалу автомобілів журналістів. При цьому журналістці-активістці, яка бореться проти забудови Вумівського лісу у селі Петропавлівська Борщагівка (Київська область), Валентині Аксьоновій цього місяця спалили дві машини», – нагадує ІМІ.

На окупованих територіях Криму та Донбасу ІМІ зафіксував два випадки порушення прав журналістів (по одному відповідно).

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ у рубриці «Барометр свободи слова».

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кібер-злочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Нагадаємо, за перший квартал 2017 року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував по Україні загалом 52 випадки порушень свободи слова, які сталися в 18 областях країни. Основними порушеннями за три місяці стали – перешкоджання професійній діяльності журналіста – 15 випадків, 9 випадків обмеження доступу до публічної інформації та 7 випадків погроз.

 Фото: rbc.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1353
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду