Оголошено переможців кінофестивалю Docudays UA–2017 (ДОПОВНЕНО)

Оголошено переможців кінофестивалю Docudays UA–2017 (ДОПОВНЕНО)

30 Березня 2017
3034
30 Березня 2017
20:48

Оголошено переможців кінофестивалю Docudays UA–2017 (ДОПОВНЕНО)

3034
Сьогодні, 30 березня, у Червоній залі Будинку кіно відбулася церемонія закриття 14-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.
Оголошено переможців кінофестивалю Docudays UA–2017 (ДОПОВНЕНО)
Оголошено переможців кінофестивалю Docudays UA–2017 (ДОПОВНЕНО)

На кінофорумі, що тривав із 24 березня, було представлено 94 документальні стрічки з 47 країн світу в чотирьох конкурсних і десяти позаконкурсних програмах.

Цього року до чотирьох конкурсних програм – Docu/Життя, Docu/Права, Docu/Коротко та Docu/Україна – увійшли 49 документальних робіт. Переможців серед них обирали три склади журі. Стрічки змагалися й за спеціальний приз від студентського журі, приз Андрія Матросова від організаторів фестивалю, а також приз глядацьких симпатій.

Лауреатами Docudays UA–2017 стали:

Docu/Життя:

Головний приз – «Усі ці нерви», реж. Дженні Гейдж (США).

«Це неспішна і ретельно продумана операторська робота, яка підсилює центральну тему і бажану атмосферу. Фільм розкриває таємне життя дівчат-підлітків, які зазвичай за жодних обставин не відкривають свої внутрішні секрети дорослим. Надавши цим дівчаткам голосу, творці фільму розробили сміливу платформу для молодих жінок. Дівчата з усього світу заслуговують бути почутими – це ключова правозахисна проблема, що відлунює і тут, в Україні», - прокоментували свій вибір члени журі.

Спеціальна відзнака – «Нове життя Гогіти», реж. Леван Когуашвілі (Грузія-Хорватія-Україна).

Docu/Права:

Головний приз – «Пол приходить з-за моря: щоденник зустрічі», реж. Якоб Пройсс (Німеччина).

Документальну стрічку відзначено за те «що у чесній, допитливій і відповідальній манері говорить про важливу проблему, з якою стикається сьогодні Європа. Це питання масової міграції та як європейці реагують на неї або повинні реагувати, враховуючи те, що їхнє рішення матиме величезний вплив на долі інших людей і водночас на комфорт і безпеку самих мешканців Європи».

Особлива відзнака – «Повернення», реж. Захаві Санжаві (Швеція).

Docu/Коротко:

Головний приз – «Я не тутешня», реж. Майте Альберді, Гедре Жикіте  (Литва-Чілі).

«Режисери створюють багатогранний та емоційно насичений світ, який майстерно та артистично заломлюється в їхній оптиці. Наприкінці свого життя героїня та її співмешканці насододжуються життям з гумором, сумом та повагою, незважаючи на плин часу, що наближає їх до смерті», - пояснили члени журі. 

Особлива відзнака – «Ракіяда», реж. Нікола Іліч (Швейцарія).

Docu/Україна:

Головний приз – «Укриття», реж. Анастасія Максимчук.

«Незвичний портрет волонтерів, що працюють без державної підтримки та їхня боротьба проти жорстокості і сила звичайних людей займають центральне місце у цьому фільмі», - аргументувало журі. 

Особлива відзнака – «Ленінопад», реж Світлана Шимко.

Docudays UA 2017 Ukraine programm winner

Приз студентського журі: «П'яте жовтня», реж. Мартін Коллар (Словаччина-Чехія).

Приз глядацьких симпатій: «Народжені бути вільними», реж. Гайане Петросян (Великобританія-Росія).

Приз фестивального дистриб'ютора Letter to fest (сертифікат на безкоштовну подачу фільму на 50 міжнародних кінофестивалів): «До скорого», реж. Юлія Кочетова-Набожняк (Україна).

Приз імені Андрія Матросова від організаторів Docudays UA: «Амазона», реж. Клер Вайскопф (Колумбія).

Переможці отримали  по 1000 доларів США. 

Docudays UA prize

Нагадаємо, до складу журі фестивалю Docudays UA цього року увійшли:

  • експертка з піар-кампаній фільмів Тесса Мой, засновник «Документальної фабрики» в Парижі Бенджамін Бібас та режисерка Ґульда Рос Ґуднадоттір (Docu/Життя); 
  • український фотодокументаліст Олександр Глядєлов, експерт з демократизації Іґор Блажевич і громадська діячка Валентина Потапова (Docu/Право);
  • австралійська експертка із фестивальних стратегій Бріджит О’Шіа, український кінокритик Олександр Гусєв та грузинська режисерка Саломе Яші (Docu/Коротко та Docu/Україна);
  • молодий журналіст Денис Пристай, кінознавчиня та учасниця громадської організації «СУК» Сабіна Асадова, студентка історичного факультету та активна волонтерка всеукраїнських мистецьких заходів Тетяна Мазур, філологиня Юлія Галета та організатор фестивалю соціальної урбаністики та міської культури «Урбанавт» Антон Алексасі (студентстське журі).

Docudays UA close ceremony

Також, під час церемонії закриття оголосили результати фінального етапу трьох довгострокових воркшопів - DocWorks: UA/UK, Warscape та «Молоді про Україну», – які Docudays UA проводив протягом року разом із партнерами з Британської Ради в Україні, Sheffield Doc/Fest, Делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні та Посольства Франції в Україні.

За результатами фінального пітчингу журі міжнародного конкурсу Warscape визначило свого переможця. Грошову нагороду в 5000 доларів США отримав проект «Подвійна пастка» режисерки Валерії Трещової та продюсерки Вікторії Гусенок.

Оголосила команду-переможця і міжнародна програма DocWorks: UA/UK. Приз у 3000 британських фунтів отримав проект Underwater режисерки Оксани Казьміної та продюсера Льоші Чащина.

Приз за найкращий пітчинг від компаніі KWA Sound Production та винагороду в розмірі 50 000 гривень отримав проект «(Н)остальгія» режисерки Вікі Торнтон та продюсерки Маріон Ґут.

Також переможців оголосили в конкурсі Instagram-фото «#ECOOKO: покажи довкілля країни». Нагороду від Всесвітнього фонду дикої природи в Україні (WWF в Україні) отримав Олександр Степаненко. Приз від Освітнього проекту «Зелена Школа» отримали Оксана Ващук, Сергій Хандусенко, Олег та Дар'я Промахови. Олег та Дар'я Промахови отримали також приз від команди Docudays UA.

Docudays UA 2017 close ceremony

Ведучими церемонії закриття стали модератори фестивалю - правозахисник та співкоординатор проекту «Без кордонів» Максим Буткевич і режисерка Марина Степанська.

Як і минулого року, церемонія закриття розпочалася флеш-мобом на підтримку українського режисера Олега Сенцова, якого в травні 2014 року був незаконно затримано і звинувачено в підготовці терористичного акту в Криму. У серпні 2015 Сенцова було засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

Нагадаємо, цьогоріч на фестивалі Docudays UA відбувся допрем’єрний показ стрічки російського режисера Аскольда Курова «Процес: російська держава проти Олега Сенцова».

Docudays UA 2017 Oleg Sentsov

Фестиваль закрив документальний фільм «День звільнення» режисерів Уґіса Олте та Мортена Траавіка про гурт Laibach з колишньої Югославії, а нині зі Словенії, що став першим рок-гуртом в історії, який зіграв концерт у державі-фортеці Північна Корея.

Усі фільми-переможці можна побачити завтра, 31 березня, у Червоній залі Будинку кіно. Показ почнеться о 10:00. Розклад - тут. Вхід вільний.

 

ФотоDocudays UA

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3034
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду