Розстріл консульства Польщі в Луцьку: іноді краще трішки помовчати

Розстріл консульства Польщі в Луцьку: іноді краще трішки помовчати

29 Березня 2017
4587
29 Березня 2017
14:30

Розстріл консульства Польщі в Луцьку: іноді краще трішки помовчати

4587
Даних слідства ще немає, але вже є реакція українських ЗМІ та соцмереж
Розстріл консульства Польщі в Луцьку: іноді краще трішки помовчати
Розстріл консульства Польщі в Луцьку: іноді краще трішки помовчати

В ніч на 29 березня в Луцьку обстріляно генеральне консульство Польщі. За даними правоохоронців, стріляли, найімовірніше, з гранатомета. Стріляли не по житловому приміщенню консула, а по службовому, тож постраждалих немає. Як і немає, на даний момент, точніших даних слідства. Але вже є реакція українських ЗМІ та соцмереж.

І загалом вона зводиться до того, що ми маємо справу з провокацією російських спецслужб або проросійських терористів. Але ж, панове, це не обов’язково саме так.

Полонофобія – як і антисемітизм, і русофобія, і, чого вже там, елементарний расизм – завжди були  одними з визначальних рис декотрих вітчизняних націоналістичних угрупувань. Як і будь-яких інших. У будь-якій країні так заведено: є групи ультраправих, котрі не люблять «чорних» (тобто всіх з іншим кольором шкіри), плюс євреїв, плюс ближчих сусідів. Особливо тих, із ким раніше їхній народ мав конфлікти. Не те щоб це було нормально – але це факт буття, який слід визнавати.

Тепер далі. Введіть у інтернет-пошуковик слова «У Польщі побили» (причому саме українською). Й відтак, ознайомтесь: наприкінці січня минулого року в містечку Кутно польські ультраправі напали на українців. Наприкінці червня того ж року – аналогічна історія в Перемишлі (напали на мирну ходу на честь українських героїв). У травні у Свидниці жорстоко побито українця, але там справа більше схожа на п’яний конфлікт. Як і в листопаді в Руднику-над-Сяном (бійка двох компаній в ресторані). А от раніше в тому ж листопаді в Ченстохові масова бійка між поляками та українцями коштувала кількох серйозних травм, поліція затримала 11 осіб (6 поляків та 5 українців) – і от там усе було відверто на національному грунті. Як і спалення українського прапора у Варшаві, знов-таки, 11 листопада.

Це все сказано не до того, що українці мали право у відповідь стріляти з гранатомета по польському консульству. Це сказано до того, що такий варіант ЦІЛКОМ МОЖЛИВИЙ. Внаслідок війни в країні повно і гранатометів, і неврівноважених людей – хіба це для когось новина?

…Консул Польщі в Луцьку Кшиштоф Савицьки вже безапеляційно заявив, що йдеться про теракт з метою вбивства людей (виявляється, в службовому приміщенні, в яке поцілили, таки мешкав хтось зі співробітників дипустанови). Особисто я на місці іноземного консула не квапився б із оцінками до завершення офіційного розслідування. Але, з іншого боку, це – його оціночне судження.

Натомість ми не маємо права на аж настільки оціночні судження. Що буде, якщо слідство раптом таки знайде винуватців – і це таки виявляться не російські агенти, а цілком собі українські патріоти, принаймні, ті, хто себе такими уявляє? Я скажу, що буде: або черговий галас в соцмережах та медіа про «утиски патріотів злочинною владою» - або чергова брехня правоохоронців про «російський слід».

Ні те, ні інше не зробить нам честі. Не в очах поляків – не в них справа – а в наших власних очах.

Фото: volyn24.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4587
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду