Комітет свободи слова запропонував парламенту постанову про ліквідацію журналу «Віче»

Комітет свободи слова запропонував парламенту постанову про ліквідацію журналу «Віче»

23 Березня 2017
1789
23 Березня 2017
10:30

Комітет свободи слова запропонував парламенту постанову про ліквідацію журналу «Віче»

1789
Постанови «Про вихід Верховної Ради України із засновників редакції журналу "Віче"», ухваленої парламентом 6 листопада 2016 року, виявилося недостатньо, щоб припинити фінансувати видання з держбюджету.
Комітет свободи слова запропонував парламенту постанову про ліквідацію журналу «Віче»
Комітет свободи слова запропонував парламенту постанову про ліквідацію журналу «Віче»

Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики вирішили підготувати постанову про ліквідацію парламентського журналу «Віче». Таке рішення було ухвалено одноголосно на черговому засіданні Комітету 22 березня 2017 року.

Як повідомив заступник глави апарату парламенту Микола Шевчук, після ухвалення 6 листопада 2016 року парламентом Постанови «Про вихід Верховної Ради України із засновників редакції журналу "Віче"», з редакції 1 лютого 2017 року звільнилися всі працівники, але видання не закрите.  У коментарі «Детектору медіа» пан Шевчук повідомив, що на сьогодні у «Віче» вже накопичилися борги по зарплаті.

Нагадаємо, необхідність постанови була зумовлена законом «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», що набув чинності з 1 січня 2016 року.

Згідно з постановою Верховна Рада виходить із засновників журналу Верховної Ради України «Віче» з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб’єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації. Управління справами Апарату Верховної Ради має забезпечити реалізацію заходів щодо реформування редакції журналу «Віче».

Утім, у тексті постанови, підготовленому Комітетом з питань регламенту, не вказуються строки. Комітет звернув увагу на те, що пріоритетне право щодо вибору способу реформування мають трудові колективи. А трудовий колектив редакції журналу «Віче» на загальних зборах 29 березня 2016 року одноголосно прийняв рішення взяти участь у реформуванні на другому етапі (тобто у 2017-2018 роках) шляхом виходу органу державної влади зі складу засновників з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб’єкт господарювання зі збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації.

Також Комітет з питань регламенту рекомендував Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики підготувати зміни до закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» про скорочення терміну, протягом якого може здійснюватися фінансова підтримка друкованих засобів масової інформації, в тому числі редакції журналу Верховної Ради України «Віче».

Нагадаємо, проект постанови № 4009 «Про вихід Верховної Ради України із засновників редакції журналу “Віче”» зареєстрували 3 лютого 2016 року члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, Олена Кондратюк, Олександр Опанасенко, Богдан Онуфрик, Ольга Червакова, Владислав Севрюков, Юрій Павленко, Олександр Абдуллін, Дмитро Стеценко. Згодом у березні та квітні вони двічі подавали доопрацьовані проекти постанови.

Регламентний комітет Верховної Ради вирішив у проекті кошторису Верховної Ради на 2016 рік залишити фінансову підтримку журналу «Віче» тільки на перший квартал (703 тис. грн). Решту коштів, передбачених у бюджеті на журнал «Віче», перерозподілили парламентському телеканалу «Рада».

20 квітня 2016 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав проект постанови № 4009 «Про вихід Верховної Ради України із засновників редакції журналу “Віче”», тоді як Громадська рада при Комітеті рекомендувала відхилити його як такий, що суперечить законодавству.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1789
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду