НСЖУ пропонує відкласти підвищення тарифів «Укрпошти» на доставку преси до 2018 року

НСЖУ пропонує відкласти підвищення тарифів «Укрпошти» на доставку преси до 2018 року

20 Березня 2017
2694
20 Березня 2017
19:17

НСЖУ пропонує відкласти підвищення тарифів «Укрпошти» на доставку преси до 2018 року

2694
В Національній спілці журналістів України (НСЖУ) видали спеціальний випуск видання «Журналіст України», спрямований на захист друкованих ЗМІ під гаслом «Укрпошта вбиває українські газети». Таким чином Спілка і газетярі протестують проти різкого підвищення тарифів на доставку преси, яке анонсувало державне підприємство зв’язку «Укрпошта», і яке може бути затверджено наказом Мінінфраструктури вже на початку квітня.
НСЖУ пропонує відкласти підвищення тарифів «Укрпошти» на доставку преси до 2018 року
НСЖУ пропонує відкласти підвищення тарифів «Укрпошти» на доставку преси до 2018 року

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

У проекті наказу, який оприлюднений на сайті Міністерства інфраструктури, ідеться про підвищення тарифів на доставку на 50-70% (а на приймання передплати – на 115%).

20 березня у Національній спілці журналістів України відбулася прес-конференція, на якій обговорювалися вимоги не вводити в дію проект наказу про різке підвищення тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою. 

Фінансовий директор «Укрпошти» Олександр Чернявський навів  НСЖУ свої аргументи щодо підвищення тарифів на доставку передплати і на приймання передплати у відділеннях «Укрпошти». Він послався на те, що після останнього підвищення тарифів на доставку, яке відбулося в 2016 році, «великі зрушення відбулися в економіці країни». Зокрема, за його словами, була збільшена мінімальна заробітна плата, комунальні тарифи тощо. Тарифи, які нині анонсує «Укрпошта», матимуть нульову рентабельність для підприємства щодо районних і обласних видань і мінімальну рентабельність щодо загальнодержавних видань.

Водночас  в.о. голови НСЖУ Сергій Томіленко заявив, що Спілка звертається до уряду з проханням допомогти «Укрпошті» збалансувати свої фінансові проблеми, щоб не перекладати їх на плечі газетярів.

НСЖУ просить Кабмін відтермінувати дію наказу Мінінфраструктури про підвищення тарифів до 1 січня 2018 року, щоб за цей час провести певні дискусії та аудит.

Спеціальний випуск газети НСЖУ,  який присвячений проблемам якості доставки газет, аргументам редакцій і видавців-газетярів щодо неможливості працювати за завищеними тарифами, невиконанню підприємством зв’язку «Укрпошта» своїх зобов’язань перед редакціями і передплатниками, буде передано урядовцям та народним депутатам.

«На жаль, та політика, яку демонструє Укрпошта, є не партнерською і ультимативною», – констатував Сергій Томіленко.

Він також заявив, що тарифне питання – не єдина проблема у стосунках  «Укрпошти» і газетярів: цьогоріч уперше заблокована виплата коштів за передплату, хоча раніше редакції отримували гроші до кінця січня. Навіть досі багато редакцій не отримали всі кошти, які їм потрібні на закупівлю газетного паперу і друк.

«На фоні боргів говорити про зміну тарифів узагалі неприпустимо. Якщо ми говоримо про партнерські стосунки, то спершу треба ліквідувати борги, а підвищення проводити разом з дискусіями щодо якості послуг. У редакцій – безліч претензій до доставки. Ми вважаємо, що говорити про перегляд тарифів посеред року, коли вже газети визначили свою ціну перед читачами, – щонайменше некоректно», – зазначив Сергій Томіленко.

Заступник головного редактора газети «Голос України» Сергій Демський звертає увагу на непрозорість і незрозумілість формування тарифів. Також він має зауваження до якості послуг поштовиків.

«У деякі населені пункти преса доставляється від 1 до 3 разів на тиждень. І тут найбільше страждають щоденні газети, адже приходять передплатникам раз на тиждень. А оплачується це все як доставка щодня. Тому назвати такі стосунки партнерськими дуже складно», – сказав пан Демський.

Директор департаменту з управління тиражами газети «Сегодня» Сергій Охріменко зазначає, що аргументація «Укрпошти» щодо необхідності підвищення тарифів на доставку у зв’язку зі здорожчанням палива, підвищенням мінімальної зарплати та інших затратних показників – не витримує критики.

«За останні 5-6 років Укрпошта піднімала тарифи вже не вперше, і кожного разу це був шок для галузі. Але цифри свідчать, що динаміка зростання тарифів пошти значно випереджає динаміку зростання основних макроекономічних показників. Пальне подорожчало на 124%, мінімальна заробітна плата – на 193%, а тарифи пошти – від 122 до 370%. А ті оптимізації, які проводить Укрпошта – не піддаються ніякому поясненню. Наприклад, місцеві газети перш ніж бути доставленими передплатникам, повинні їхати до обласного центру, там сортуватися і знову повертатися в район»,  – сказав Сергій Охріменко.

Він наголосив, що такі дії «Укрпошти» можуть призвести до того, що передплата як інститут може зникнути взагалі.

«Це питання інформаційної безпеки у тому числі, бо виникне інша преса, різних політичних партій, яку роздаватимуть безкоштовно, і ці приклади всім відомі», – зауважив він.

Шеф-редактор газети «Эхо» (Житомир) Володимир Яцкевич очолює газету більше 25 років. Уперше, каже він, редакціям не віддали кошти за передплату вчасно.

«Були роки, коли нам навіть авансово віддавали частину передплатних коштів у жовтні та листопаді, адже в грудні редакціям потрібно було наперед закуповувати газетний папір. Зараз же, не порадившись з галуззю, Укрпошта розробила свої графіки розрахунків», – сказав пан Яцкевич.

Також він звертає увагу на надвисокі зарплати топ-менеджерів «Укрпошти» (у гендиректора вона дорівнює 330 тис. грн. на місяць), зазначивши, що це не комерційна структура, а державне підприємство. Водночас листоноші в селах працюють на 0,5 ставки і отримують у місяць по 600-800 гривень.

Раніше Національна спілка журналістів України засудила як непартнерські дії «Укрпошти», що лобіює різке підвищення тарифів на приймання та доставку видань за передплатою, і закликає не допустити прийняття наказу про їх затвердження.

Нагадаємо, 20 січня НСЖУ надіслала до генерального директора «Укрпошти» Ігоря Смілянського вимогу розблокувати розрахунки з редакціями. Також спілка зробила запит до «Укрпошти» щодо результатів передплати на 2017 рік на національні та місцеві видання і запропонувала відмовитись від 40-відсоткового підняття тарифів на доставку періодики, розглянути варіант перегляду поштових тарифів на індекс інфляції.

Державне підприємство «Укрпошта» блокує діяльність національних та місцевих газет, не перераховуючи їм належні кошти за проведену передплату на 2017 рік.

У березні стало відомо, що державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта» планує підняти розмір тарифів не тільки на доставку передплачених газет і журналів, але й різко збільшити тариф за оформлення (приймання) передплати преси поштою. Таке зростання тарифів має знайти своє відображення у відповідному наказі Міністерства інфраструктури України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2694
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду