Лутковська застерігає поліцію від публікації даних дітей, які зареєстровані у небезпечних групах соцмереж

Лутковська застерігає поліцію від публікації даних дітей, які зареєстровані у небезпечних групах соцмереж

22 Лютого 2017
1484
22 Лютого 2017
18:21

Лутковська застерігає поліцію від публікації даних дітей, які зареєстровані у небезпечних групах соцмереж

1484
Уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковська звернулася до голови Національної поліції України щодо недопущення розголошення будь-якої інформації про дитину у зв’язку із виявленням Департаментом кіберполіції у соціальних мережах небезпечних груп, у яких дітей доводять до самогубства.
Лутковська застерігає поліцію від публікації даних дітей, які зареєстровані у небезпечних групах соцмереж
Лутковська застерігає поліцію від публікації даних дітей, які зареєстровані у небезпечних групах соцмереж

Як повідомляється у зверненні, опублікованому на сайті омбудсмена,  на офіційній сторінці Національної поліції в інтернеті були розміщені облікові записи дітей в одній із соціальних мереж.

Валерія Лутковська наголошує, що обробка та поширення інформації про особу має здійснюватися в рамках чіткого дотримання вимог Закону України «Про захист персональних даних. Так, відповідно до частини шостої статті 6 та статті 14 цього закону не допускається обробка та поширення даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Крім того, враховуючи ту обставину, що розміщена на сайті Національної поліції інформація стосується дітей, Уповноважений звертає увагу, що відповідно до статті 10 Закону України «Про охорону дитинства» розголошення чи публікація будь-якої інформації про дитину, що може заподіяти їй шкоду, без згоди законного представника дитини забороняється.

«З огляду на вказане, вважала б за необхідне вказати на можливість забезпечення органами Національної поліції права дітей на охорону життя та здоров’я не шляхом оприлюднення списків, а шляхом налагодження чіткої взаємодії між територіальними органами Національної поліції, службами у справах дітей, Центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управліннями освіти щодо забезпечення індивідуальної роботи з батьками конкретних дітей за місцем їх проживання та самими дітьми», – зазначає у своєму зверненні Уповноважений з прав людини.

Водночас Валерія Лутковська наголосила на необхідності приділяти особливу увагу розслідуванню фактів самогубства дітей.

Раніше начальник Головного управління Національної поліції у місті Києві Андрій Крищенко повідомив, що поліція врятувала у Києві двох неповнолітніх дівчат, які отримали завдання у «групі смерті» в соціальній мережі і намагалися покінчити життя самогубством. Він також опублікував у Facebook їх листи і фото їх ушкоджень на тілі.

Як писав «Детектор медіа», Департамент кіберполіції Національної поліції України повідомляв раніше про виявлення у соціальних мережах небезпечних груп, в яких дітей доводять до самогубства.

У 2017-му зросла кількість звернень на дитячу гарячу лінію, в яких батьки розповідали про лячні дописи їхніх дітей у соціальних мережах. Трапляються й випадки, коли дзвонять самі діти, розповідаючи у насмішкуватому стилі, що збираються вчинити самогубство.

Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич) під час зустрічі з молоддю Бориспільської єпархії повідомив, що молодь повинна усвідомлювати небезпеку спілкування з людьми, які через інтернет-ігри спонукають до вчинків, які можуть привести до суїциду.

На фото - Валерія Лутковська

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1484
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду