«Меморіал» визнав політв’язнем росіянку, засуджену до семи років тюрми за SMS-повідомлення

«Меморіал» визнав політв’язнем росіянку, засуджену до семи років тюрми за SMS-повідомлення

4 Лютого 2017
1274
4 Лютого 2017
13:01

«Меморіал» визнав політв’язнем росіянку, засуджену до семи років тюрми за SMS-повідомлення

1274
Правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнем мешканку Сочі (Росія) Оксану Севастіді, яка була засуджена до семи років колонії загального режиму за статтею 275 (державна зрада) КК РФ за те, що на прохання грузинського приятеля незадовго до російсько-грузинської війни відправила йому два SMS-повідомлення про побачену на вулиці військову техніку.
«Меморіал» визнав політв’язнем росіянку, засуджену до семи років тюрми за SMS-повідомлення
«Меморіал» визнав політв’язнем росіянку, засуджену до семи років тюрми за SMS-повідомлення

Про це йдеться на сайті «Меморіалу».

«Інформація, яку вона передала, була доступна необмеженому колу людей, і Севастіді була повідомлена щодо її секретності. Ми вважаємо неприпустимим покладати на цивільних осіб відповідальність за таємницю військових операцій, а тим більше криміналізувати спілкування з іноземцями про побачене на вулиці. Якщо подібна практика стане нормою, це спричинить катастрофічні наслідки для прав людини в Росії», - йдеться у заяві «Меморіалу».

Раніше в аналогічній справі на сім років була засуджена жила в Сочі громадянка Грузії Катерина Харебава, яку «Меморіал» також визнав її політв'язнем. Влітку 2016 року її звільнили в рамках обміну з Грузією. Є інформація, що справа ще однієї мешканки Сочі Аніко Кесян, засудженої до восьми років, схоже зі справами Севастіді і Харебава.

«Дещо відрізняється від обставин справа сочинця Петра Парпулова, якого ми також вважаємо політв'язням, однак і він засуджений за спілкування зі знайомим в Грузії і переказ несекретной інформації», - зазначає «Меморіал».

Всі згадані справи вів один і той самий слідчий ФСБ Роман Троян, вироки виносив один і той самий суддя Краснодарського крайового суду Володимир Кобзєв.

«Схоже, мова йде про конвеєр місцевого УФСБ, за допомогою якого в регіоні імітується боротьба державної значущості», - йдеться у заяві.

Правозахисний центр також зазначає, що Оксана Севастіді під час слідства і суду була фактично позбавлена юридичної допомоги.

«Незважаючи на те, що вона користувалася послугами адвоката за угодою, він, очевидно, не діяв в інтересах слідства: не подавав клопотання, не вимагав допиту свідків, а головне - подав апеляційну скаргу на вирок зі значним порушенням термінів», - зазначає «Меморіал».

Оксани Севастіді була арештована у 2015 році за звинуваченням у державній зраді. Вирок їй було винесено в березні 2016 року.

В інтерв'ю «Медузе» Севастіді розповіла, що адвокат Руслан Зурнаджян, найнятий її родичами, жодного разу за півтора року не відвідав її в СІЗО, а після суду не подав апеляцію на вирок.

У жовтні 2016 року Оксана Севастіді написала листа в Правозахисний центр «Меморіал» з проханням про допомогу. Водночас її мати звернулася до «Команди 29» - правозахисної організації, що займається кількома «шпигунськими» справами.

«Ми домовилися з адвокатами «Команди 29» про співпрацю у цій справі. Іван Павлов та Євген Смирнов подали клопотання про поновлення строків апеляційної скарги, але отримали відмову. Адвокати продовжують використовувати доступні юридичні механізми, щоб домогтися перегляду вироку, однак право Севастіді на захист продовжує грубим чином порушуватися», - повідомляє «Меморіал».

Правозахисний центр вимагає прийняти апеляційну скаргу Оксани Севастіді і скасувати вирок.

Нагадаємо, правозахисна організація Amnesty International закликає до негайного і безумовного звільнення адвоката, захисника кримського журналіста Миколи Семени, Еміля Курбедінова, якого 26 січня в анексованому Росією Криму засудили до 10 діб адміністративного арешту. Amnesty International визнала його в’язнем сумління.

На фото - Оксана Севастіді

Фото: «Меморіал»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1274
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду