Кіберальянс заявляє, що у 2016 році український хактивізм вийшов на світовий рівень

Кіберальянс заявляє, що у 2016 році український хактивізм вийшов на світовий рівень

2 Лютого 2017
2563
2 Лютого 2017
18:19

Кіберальянс заявляє, що у 2016 році український хактивізм вийшов на світовий рівень

2563
2016 рік став роком об’єднання українських IT-активістів. Групи програмістів FalconsFlame, Trinity, RUH8, окремі активісти CyberHunta та інші волонтери заснували Український Кіберальянс.
Кіберальянс заявляє, що у 2016 році український хактивізм вийшов на світовий рівень
Кіберальянс заявляє, що у 2016 році український хактивізм вийшов на світовий рівень

Про це йдеться у статті «Кібервійна: огляд найуспішніших публічних операцій Українського Кіберальянсу в 2016 році» на сайті InformNapalm.

У статті зазначається, що з березня 2014 року на хвилі підйому добровольчого та волонтерського руху з’явилося декілька груп і окремих активістів, які «взяли на себе функції захисту держави в інформаційному та кіберпросторі».

«InformNapalm, «Миротворець», Українські Кібер Війська та інші спільноти волонтерів заснували низку ефективних ініціатив зі збору інформації, аналізу, ідентифікації та способів протидії ворожому впливу», - йдеться у публікації.

Минулого року було засновано Український Кіберальянс, до якого увійшли групи українських ІТ-активістів.

«90 відсотків операцій Українського Кіберальянсу мають оперативну важливість, ланцюжки викритих систем противника виводять на нові рівні і зв’язки між агентами агресора, тому лише 10 відсотків  стає об’єктом гласності», - йдеться у статті.

У статті InformNapalm називає деякі із проведених «операцій».

У квітні 2016 року було здійснено злам та дефейс  інформаційної агенції «Anna News», сайт якої понад 5 діб не працював, частина інформації була знищена.

У травні 2016 Український Кіберальянс провів низку операцій щодо зламу мережі ресурсів окупаційної влади Криму, окупованих районів Луганської та Донецької областей. На ресурсах були розміщені відеозвернення хактивістів.
У червні 2016 Кіберальянс передав волонтерам  міжнародної спільноти InformNapalm масив даних, добутих зі зламаних поштових листувань і хмарних сховищ російських журналістів і пропагандистів.

За твердженням InformNapalm, було оприлюднено листування російських пропагандистів щодо  теми MH17, про обстріли української території, спроби інформаційного впливу росіян, спрямованого не тільки проти України, але і США. 

Зокрема, було розкрито подробиці  роботи журналіста і пропагандиста російського «Первого канала» Сергія Зеніна, а також інформацію про його співпрацю із російським каналом Russia Today та спроби дискредитації Агентства національної безпеки США.

До дня Незалежності України хактівісти Кіберальянсу здійснили дефейс 25 сайтів проросійських організацій та так званих офіційних сайтів терористичних угруповань «ЛНР/ДНР». На сайтах було розміщено контент із привітаннями України з Днем Незалежності .

У вересні хактивісти Українського Кіберальянсу провели  операцію #op256thDay, присвячену Дню програміста. За одну ніч вони знищили або провели дефейс  понад 33 сайтів. На багатьох ресурсах російських терористів хактивісти вбудували відеографіку InformNapalm з демонстрацією ідентифікації 33 типів озброєння та військової техніки РФ на Донбасі, а також вмонтували інші відеоролики, які викривають докази військової  агресії Росії проти України.

У цей же період була заблокована низка ворожих сайтів та  груп  в соціальних мережах, які були  афілійовані з Управлінням спеціальних операцій Центру спеціального призначення ФСБ РФ. Було отримано докази причетності ФСБ РФ до підготовки та розміщення антиукраїнського інформаційного контенту в мережі інтернет.

У листопаді 2016 було проведено операцію #SurkovLeaks.
«Дані, які добули хактивісти з поштових скриньок приймальні Апарату помічника Президента Російської Федерації Владислава Суркова, призвели до великого міжнародного резонансу. І поки в Україні медіаспільнота глузувала з незручних для них подробиць співпраці низки українських політиків і журналістів з російським агресором, в західних ЗМІ подробиці листувань Суркова спричинили справжній вибух. Обидва оприлюднені дампи листувань помічника Президента Російської Федерації були верифіковані, автентичність даних підтвердили експерти міжнародних структур InformNapalm, Bellingcat, Atlantic Council та багато інших», - йдеться у статті.

Публікації про злами канцелярії Суркова вийшли на шпальтах газет та сторінках світових ЗМІ: BBC, TIME, Daily Mail, THE TIMES, Radio Free Europe / Radio Liberty, The Guardian та інших. Деякі західні експерти робили припущення, що за зламом стоять спецслужби США.

Нагадаємо, у листопаді 2016 року українська група хакерів  опублікувала нові листи, які, як вони стверджують, мають стосунок до помічника російського президента Володимира Путіна Владислава Суркова.  

Листи містять плани, які показують, як соратники Суркова розробляли сценарій з дестабілізації Харківської області, досліджували українських політиків, намагаючись використати політичні розбіжності в Україні, і допомогли встановити керівництво сепаратистських груп у частині Донецької і Луганської областей.

Перша партія листів із «пошти Суркова»,  за словами аналітиків, свідчить про ретельне планування влади Росії напередодні анексії Криму і про пряму роль Москви в розпалюванні конфлікту на сході України.

Як зазначено, справжність попереднього масиву листів приймальні Владислава Суркова, викладених українськими хакерами, підтвердили одразу кілька міжнародних експертів.

Група «Кіберальянс» опублікувала відео, в якому натякає, що подібні публікації продовжаться.

У Кремлі, коментуючи публікацію українських хакерів, заявили, що Сурков не користується електронною поштою. За словами співрозмовника «Росбалта», листування передав українській групі саме Володимир Анікеєв.

Газета «Ведомости» в кінці січня повідомляла, що в зв'язку з публікацією «Кіберхунти» свою посаду залишив керівник апарату Суркова Олександр Павлов.

Пізніше стало відомо, що Служба безпеки України (СБУ) веде перевірку листів з пошти помічника президента Росії Владислава Суркова, які на початку листопада було оприлюднено українськими хакерами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2563
Читайте також
25.10.2016 18:00
Гала Скляревська
2 740
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду