StopFakе заявляє, що «Корреспондент» опублікував фейковий лист німецького посла до Порошенка

StopFakе заявляє, що «Корреспондент» опублікував фейковий лист німецького посла до Порошенка

22 Січня 2017
2281
22 Січня 2017
15:53

StopFakе заявляє, що «Корреспондент» опублікував фейковий лист німецького посла до Порошенка

2281
Видання StopFakе повідомляє, що 19 січня у розділі блогів на сайті «Кореспондент» блогер під ніком Bessmertniy Ivan опублікував матеріал про начебто секретні переговори Німеччини і України щодо здачі Росії українських інтересів на Донбасі.
StopFakе заявляє, що «Корреспондент» опублікував фейковий лист німецького посла до Порошенка
StopFakе заявляє, що «Корреспондент» опублікував фейковий лист німецького посла до Порошенка

Про це йдеться у новині на сайті StopFakе.

У статті «Волонтери: Порошенко під тиском МЗС Німеччини готується здати схід агресору» на сайті «Корреспондент» йдеться про начебто лист посла Німеччини в Україні Ернста Райхеля до Петра Порошенка, нібито опублікований на сайті InformNapalm. Цей сайт спеціалізується на пошуку доказів ведення Росією війни проти України.

У цьому листі нібито названі умови майбутньої підтримки Німеччини нинішнього українського президента на наступних виборах. Для цього Україна повинна прийняти закон про особливий статус окупованих районів Донецької та Луганської областей, відвести важке озброєння, активізувати процес переговорів з проросійськими бойовиками.

Водночас засновник проекту InformNapalm Роман Бурко заявив, що скріншот статті в блозі «Корреспондента» є підробленим.

«Проти міжнародного розвідувального співтовариства #InformNapalm і хактівістів Українського кіберальянсу #UCA з розділу блогів сайту #Korrespondent здійснене чергове фейкове вкидання, яке розкручується на проросійських платформах. За допомогою графічного редактора (наприклад, фотошоп) зліпили скрін (малюнок) статті, якої ніколи не було на нашому сайті, навіть імітували на малюнку кнопки перекладів)», - написав Роман Бурко в Facebook.

Як зазначає StopFakе, стаття на «Корреспонденте» дійсно має ознаки фейку. Наприклад, відсутнє активне посилання на статтю InformNapalm, не видно рядки в браузері з інтернет-адресою.

Судячи з скріншоту на «Корреспонденте», сторінка була багато разів відзначена користувачами в соцмережах. Якщо припустити, що адміністратори InformNapalm видалили сторінку, подібна висока відвідуваність сторінки повинна була б внести її в кеш. Але пошук статті з такою назвою в Google або Facebook не дав ніяких результатів.

На «Корреспонденте» особа під ніком Bessmertniy Ivan опублікувала тільки одну статтю. Швидше за все, це ім'я вигадане, а мета публікації статті - зробити інформаційне вкидання проти України і Німеччини.

Такий самий матеріал був опублікований на день пізніше, 20 січня, в розділі блогів сайту Politiko.ua. Автором вказаний якийсь Антон Кащеєв, і це теж поки його єдина стаття, зазначає StopFakе.

«Детектор медіа» надасть можливість редакції сайту «Корреспондент» прокоментувати висновки видання StopFakе. Водночас варто зазначити, що редакція сайту попередила про наступне: «Рубрика "Я - Корреспондент" є майданчиком вільної журналістики і не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів і не відповідає за достовірність викладених ними фактів».

Нагадаємо, 12 грудня 2016 доступ до сайту проекту StopFake виявився заблокований на території окупованого Росією Криму. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2281
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду