Родичі загиблих вимагають відновлення пошуків після знахідок нідерландського журналіста на місці катастрофи MH17 на Донбасі

Родичі загиблих вимагають відновлення пошуків після знахідок нідерландського журналіста на місці катастрофи MH17 на Донбасі

15 Січня 2017
1401
15 Січня 2017
13:02

Родичі загиблих вимагають відновлення пошуків після знахідок нідерландського журналіста на місці катастрофи MH17 на Донбасі

1401
Після знахідки нідерландського журналіста на території окупованого бойовиками «ДНР» Донбасу людських решток родичі жертв рейсу MH17 мають намір вимагати відновлення пошуків на місці катастрофи в Україні.
Родичі загиблих вимагають відновлення пошуків після знахідок нідерландського журналіста на місці катастрофи MH17 на Донбасі
Родичі загиблих вимагають відновлення пошуків після знахідок нідерландського журналіста на місці катастрофи MH17 на Донбасі

Про це повідомляє DW.com.

Як заявив інформагентству AFP Еверт ван Зейтвельд з організації, яка об'єднує родичів жертв рейсу MH17, «ми не хочемо, щоб людські рештки там залишалися».

Організація має намір ставити перед відповідними органами Нідерландів питання про відновлення пошуків.

Раніше стало відомо, що знайдений в багажі затриманого в аеропорту «Скіпхол» (Нідерланди) журналіста Мікеля Спеккерса об'єкт, вивезений з території України і схожий на людські рештки, за результатами криміналістичної експертизи виявився людською кісткою.

Еверт ван Зейтвельд наголосив, що знахідка нідерландського жірналіста Мікеля Спеккерса розбурхала болісні рани у родичів жертв, які хочуть отримати відповідь на запитання: чому йому вдалося знайти фрагмент тіла загиблого після завершення ретельних пошукових робіт? 

Раніше ван Зейтвелд повідомив, що журналіст виявив кістку в сараї, куди пошукова команда зносила усі предмети, знайдені на місці падіння уламків літака.

Нагадаємо, видання NLTimes повідомило, що в аеропорту «Скіпхол» у Нідерландах поліція вилучила уламки літака рейсу МН17, що був збитий над Донеччиною влітку 2014 року, в нідерландського журналіста Мікеля Спеккерса, який знімав документальний фільм в окупованому Донецьку. У журналіста знайшли сумки з металевими уламками та, ймовірно, людськими рештками.

Водночас журналісти Стефан Бек і Мікель Спеккерс, які повернулися з тижневої поїздки на Донбас, заявили російському пропагандистському каналу RT, що у них вилучили всі відзняті матеріали.

За твердженням RT, Стефан Бек висловив побоювання, що записи інтерв'ю з жителями Донбасу, які просили про анонімність, потраплять до рук співробітників СБУ. Він також заявив, що його вразила кількість уламків, які залишилися на місці катастрофи Boeing. 

Раніше поліція зазначила, що журналіст Мікель Спеккерс відмовився передати охоронцям правопорядку відзнятий ним на місці падіння літака МН17 фотографічний та відеоматеріал.

Водночас RT повідомляє, що в прокуратурі Нідерландів заявили, що матеріали журналістів були вилучені, оскільки у силовиків «склалося враження, що не всі об'єкти, які мають відношення до розслідування, журналісти передадуть владі добровільно». При цьому Бек і Спеккерс відкинули звинувачення в бажанні приховати знахідки.

Пізніше  журналісти Стефан Бек і Мікель Спеккерс подали скаргу на дії поліції Нідерландів, яка конфіскувала у них матеріали щодо катастрофи літака рейсу MH17, зібрані на Донбасі, у тому числі – на окупованих проросійськими бойовиками територіях.

Мікель Спеккерс розповів російському інформагентству «РИА Новости», що у них конфіскували фотоапарат, відеокамеру, карти пам'яті, диктофон, жорсткі диски і всі записи з місця авіакатастрофи.

«Протест подала Голландська асоціація журналістів. Нам вдалося добитися, щоб доступ до даних на вилучених пристроях був заблокований. Без рішення суду отримати їх неможливо», - уточнив репортер.

Представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань свободи слова Дуня Міятович прокоментувала затримання журналіста, який намагався провезти уламки літака рейсу МН17. 

«Забирати людські рештки з місця катастрофи рейсу МН17, що зробив Спеккерс – це не журналістика. Однак конфіскація обладнання (поліцією) не є адекватним кроком», написала вона у Twitter. 

у Twitter. 

На фото – місце падіння літака

Фото:  Олег Втулкін

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1401
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду