Фільм «Тоні Ердманн» здобув 5 головних нагород Європейської кіноакадемії

Фільм «Тоні Ердманн» здобув 5 головних нагород Європейської кіноакадемії

12 Грудня 2016
2388
12 Грудня 2016
13:53

Фільм «Тоні Ердманн» здобув 5 головних нагород Європейської кіноакадемії

2388
Головну нагороду премії Європейський кіноприз «Найкращий фільм року» здобула німецько-австрійська трагікомедія «Тоні Ердманн» режисерки Марен Аде.
Фільм «Тоні Ердманн» здобув 5 головних нагород Європейської кіноакадемії
Фільм «Тоні Ердманн» здобув 5 головних нагород Європейської кіноакадемії

Про це повідомила прес-служба Європейської кіноакадемії – професійного об’єднання кінодіячів, яке щороку відзначає найкращі фільми країн Європи.

Стрічка «Тоні Ердман», яка розповідає про ексцентричного вчителя музики, також здобула нагороди в 4 інших ключових номінаціях. 40-річна Марен Аде стала «Найкращим режисером року», а виконавці головних ролей Петер Сімонішек та Сандра Хюллер – «Найкращим актором» та «Найкращою актрисою». Марен Аде також дістала нагороду в номінації «Найкращий сценарій».

Нагадаємо, основними конкурентами «Тоні Ерманна» в головних номінаціях були стрічки «Джульєта» Педро Альмодовара, «Вона» Пола Верховена та «Я, Деніел Блейк» Кена Лоуча.

Фільм «Тоні Ердманн» ще не йшов в українському прокаті – його старт заплановано на 2 березня 2017 року. Раніше стрічка здобула нагороди від Міжнародної асоціації кінопреси FIPRESCI, на МКФ у Сан-Себастьяні, номінувалася на «Золоту пальмову гілку» Каннського кінофестивалю.

«Найкращим європейським документальним фільмом» за версією Європейської кіноакадемії 2016 року стала стрічка «Море у вогні» Жанфранко Розі (Італія, Франція).

«Найкращою європейською комедією» кінодіячі назвали «Друге життя Уве» Ханнеса Хольма (Швеція, Норвегія).

У номінації «Найкращий анімаційний фільм» переміг проект «Життя кабачка» Клода Барраса (Швейцарія, Франція), а у короткометражній категорії – «9 днів з мого вікна в Алеппо» Томаса Вроега, Флор ван дер Мюлен та Ісси Тоума (Нідерланди).

Статуетку в номінації «Відкриття 2016 року – приз ФІПРЕССІ» отримав фільм «Найщасливіший день в житті Оллі Мякі» Юхо Куосманена (Фінляндія, Німеччина, Швеція).

А в глядацькому голосуванні («Вибір глядачів») перемогла стрічка «Тіло» Малгожати Шумовської (Польща).

Раніше Європейська кіноакадемія також оголосила, що «Почесний приз» вона присудила видатному польському кінорежисеру Анджею Вайді (посмертно).

Премію за «Прижиттєві досягнення» цьогоріч вручили французькому сценаристу, актору та режисеру Жану-Клоду Кар’єру. А відзнаку «Європейські досягнення в світовому кіно» отримав ірландський та голлівудський актор і продюсер Пірс Броснан. Премію за найкращу європейську копродукцію отримав Леонтін Петіт.

Церемонія нагородження відбулася 10 грудня у польському Вроцлаві, який цьогоріч має статус культурної столиці Європи.

У цей вечір свої нагороди отримали переможці з технічних номінацій – оператор (Камілла Ельм Кнудсен, «Моя земля»), режисер монтажу (Анне Йостеруд і Янус Білесков Янсен, «Комуна»), художник-постановник (Еліс Нормінгтон, «Суфражистка») та звукорежисер (Радослав Охньоу, «11 хвилин»). На думку європейських кінодіячів у німецького фільму «Моя земля» були найкращі дизайнер костюмів (Стефані Бікер) та гриму й зачісок (Барбара Кройцер).

«Найкращим композитором року» Європейська кіноакадемія назвала Іллю Демуцького – за музику до фільму «Студент».

Переможців обирали понад 3 тисячі кінодіячів – членів Європейської кіноакадемії, серед яких зокрема й більше 10 українців.

Нагадаємо, цього року до лонглиста конкурсу повнометражних художніх фільмів Європейського кінопризу (European Film Award) увійшов український фільм «Пісня пісень» режисерки Єви Нейман. А на номінацію «Найкращого документального фільму» претендувала стрічка українського кінорежисера Сергія Лозниці «Подія» (Нідерланди-Бельгія).

У 2014 році фільм українського кінорежисера Мирослава Слабошпицького «Плем’я» здобув нагороду «Відкриття року – приз ФІПРЕССІ» від Європейської кіноакадемії.

Фото: Filip Basara, www.europeanfilmacademy.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2388
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду