«Громадське» запускає проект «Близький Захід»

«Громадське» запускає проект «Близький Захід»

10 Грудня 2016
1288
10 Грудня 2016
16:14

«Громадське» запускає проект «Близький Захід»

1288
10 грудня на «Громадському ТБ» відбудеться прем’єра литовсько-польсько-українського проекту «Близький Захід».
«Громадське» запускає проект «Близький Захід»
«Громадське» запускає проект «Близький Захід»

Проект вийде в ефірі о 21.30, повідомляє прес-служба каналу.

Автором ідеї проекту «Близький Захід» є посол Литви в Україні Альгірдас Кумжа (2006-2009).

«Громадське ТБ» та литовський «Форум діалогу та співробітництва Єжи Ґедройця» зібрали провідних інтелектуалів з Польщі, Литви та України, щоб разом, навчаючись один в одного, шукати виходи з проблем, з якими стикається Центрально-Східна Європа.

Під час трьох зустрічей обговорювався досвід декомунізації в Польщі, Литві та Україні; уроки шокової терапії і як по-новому долати бідність, а також  роль націоналізму культурі в умовах російської агресії.

Ведучий програми – український філософ, журналіст Володимир Єрмоленко переконаний, що ця розмова допомагає  українській аудиторії по-новому подивитися на власну ідентичність: «Для кращого розуміння варто порівнювати себе з іншими. У випадку України – з іншими країнами. Особливо з нашими  найближчими західними партнерами Польщею та Литвою. У нас багато спільного – і в минулому, і в теперішньому, і в майбутньому».

«Сьогоднішній світ змінюється не тільки завдяки економічним реформам, але й процесам в інформаційному просторі. Обговорюючи разом проблеми та виклики сьогодення в нашому регіоні, ми, можливо, створюємо щось нове, нехай і в малому масштабі. А саме: нову ідентичність нашого регіону. У цьому унікальність «Близького Заходу», - сказав литовський історик, голова правління «Форуму діалогу та співробітництва Єжи Ґедройця» Альвідас Нікжентайтіс.

«Зазвичай подібні дискусії відбуваються в одному напрямку: Київ-Варшава, Київ-Москва або ж Київ-Вільнюс, Вільнюс-Варшава. Таке поєднання у "Близькому Заході" показало, що ми спроможні виходити за рамки шаблонів. Особливо це актуально через три роки після Революції Гідності, коли в Європі та США, а не лише в Росії з’явилися ті, хто ставить під сумнів європейські цінності. На телебаченні по всьому світу можна знайти не так багато проектів, які б створювали умови для менших країн говорити про свої проблеми. Це і є шлях до самодостатності, якої ми так прагнемо і якої досягаємо», – відзначає голова ГО «Громадське Телебачення» Наталя Гуменюк.

Героями випусків трьох випусків стали: перший голова литовського Сейму Вітаутас Ландсберґіс, головний редактор платформи культурологічних видань Eurozine Войцех Пшибильський (Польща), дослідниця, перекладачка Оля Гнатюк (Польща-Україна), професор Каунаського університету Альгіс Крупавічюс (Литва), публіцист «Політичної критики» Якуб Маймурек (Польща),  економіст, член ради Національного банку України Тимофій Милованов (Україна), письменник Геркус Кунчюс (Литва), письменник Іґнацій Карпович (Польща), письменник Андрій Бондар (Україна).

Другий і третій випуски програми «Близький Захід» вийдуть в ефірі Громадського 17 та 24 грудня о 21.30.

Нагадаємо, 3 грудня на «Громадському ТБ» та в онлайн-кінотеатрі «Docu/Простір» відбулася онлайн-прем’єра документального фільму режисерів Олексія Радинського та Томаша Рафи «Люди, які прийшли до влади». Від цього дня стрічка є у вільному доступі в онлайн-кінотеатрі «Docu/Простір».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1288
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду