Двоє із затриманих в Білорусі позаштатних журналістів російських ЗМІ взяті під варту

Двоє із затриманих в Білорусі позаштатних журналістів російських ЗМІ взяті під варту

10 Грудня 2016
1370
10 Грудня 2016
10:45

Двоє із затриманих в Білорусі позаштатних журналістів російських ЗМІ взяті під варту

1370
У Білорусі взяті під варту двоє із затриманих днями позаштатних журналістів російських ЗМІ – Дмитро Алімкін і Юрій Павловець. Ще з одним затриманим Сергієм Шиптенком проводяться слідчі дії. Раніше Слідчий комітет (СК) Білорусі повідомив, що за звинуваченням в розпалюванні національної та іншої соціальної ворожнечі затримані троє громадян, які публікували свої матеріали в російських ЗМІ.
Двоє із затриманих в Білорусі позаштатних журналістів російських ЗМІ взяті під варту
Двоє із затриманих в Білорусі позаштатних журналістів російських ЗМІ взяті під варту

Про це йдеться на сайті СК Білорусі.

Як заявляє Слідчій комітет, підставою для порушення кримінальних справ стали звернення, які надійшли з Міністерства інформації Республіки Білорусь про проведені Республіканською експертною комісією оцінки інформаційної продукції на предмет наявності (відсутності) в ній ознак прояви екстремізму щодо авторів статей, опублікованих на російських інформаційних ресурсах «Регнум», Lenta.ru та EADaily під різними псевдонімами.

«За висновками комісії, в діях названих авторів вбачаються ознаки злочину, передбаченого статтею 130 Кримінального кодексу Республіки Білорусь (розпалювання расової, національної, релігійної або іншої соціальної ворожнечі або ворожнечі)», - заявляє СК Білорусі.

В результаті проведених слідчих дій було встановлено, що авторами публікацій начебто є житель Бреста Дмитро Алімкін, який працює сторожем в одному із закладів освіти міста, та викладач мінського вишу Юрій Павловець.

СК заявляє, що «в ході проведених обшуків отримані дані про причетність зазначених осіб до протиправної діяльності та отримання ними грошових винагород за підготовку замовних публікацій від громадянина Республіки Білорусь, який постійно проживає в Москві». За уточненням Lenta.ru, мова йде про шеф-редактора російського інформагентства «Регнум» Юрія Баранчика.

За повідомленням Слідчого комітету, «підозрювані затримані. До них застосовано запобіжний захід у вигляді взяття під варту».

Пізніше СК Білорусі повідомив про затримання ще одного громадянина, мешканця Мінська Сергія Шиптенка, який звинувачується у тому, що розміщував під псевдонімом в інтернеті публікації, які СК розцінює як умисні дії, спрямовані «на збудження у різних груп населення Російської Федерації і Республіки Білорусь національної та іншої соціальної ворожнечі, а також ворожнечі за ознаками національної, мовної та іншої соціальної приналежності».

Наразі за участі підозрюваного проводяться слідчі дії.

Нагадаємо, 8 грудня Слідчий комітет Білорусі повідомив про затримання двох кореспондентів Regnum, Дмитра Алімкіна та Юрія Павловця, які також співпрацювали з такими російськими ЗМІ, як Lenta.ru та EADaily. 9 грудня стало відомо про затримання Сергія Шиптенка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1370
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду