У жовтні зафіксовано найменшу кількість погроз журналістам з початку року – ІМІ

У жовтні зафіксовано найменшу кількість погроз журналістам з початку року – ІМІ

9 Листопада 2016
1084
9 Листопада 2016
16:00

У жовтні зафіксовано найменшу кількість погроз журналістам з початку року – ІМІ

1084
У жовтні Інститут масової інформації зафіксував один випадок погроз журналістам. Основним порушенням прав журналістів у минулому місяці стали випадки перешкоджання професійній діяльності. Їх було сім.
У жовтні зафіксовано найменшу кількість погроз журналістам з початку року – ІМІ
У жовтні зафіксовано найменшу кількість погроз журналістам з початку року – ІМІ

Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Загалом порушення свободи слова та прав журналістів ІМІ зафіксував у 6 областях України. Лідером стали Київ, де зафіксовано загалом шість випадків порушень та Полтавщина з чотирма випадками.

Найчастіше порушували у жовтні право журналістів на професію пересічні та невідомі громадяни, а також охоронці.

«У жовтні кількість перешкоджань дещо зменшилась у порівнянні з вереснем, але ця категорія залишається лідером серед порушень. Перешкоджали найчастіше цього місяця на Полтавщині та Дніпропетровщині. Зокрема, у Полтаві місцевим журналістам перешкоджав працювати охоронець телеведучої Ольги Фреймут під час зйомок програми в рамках проекту “Новий Інспектор Фреймут. Міста”. У Кременчуці журналістів не пустили на засідання комісії ПАТ “Кременчукгаз”, де мало обговорюватися питання щодо розгляду актів про порушення жителями правил користування газом», – повідомляє сайт.

Також ІМІ зафіксував у жовтні два випадки побиття та нападів на журналістів. Така ж кількість була зафіксована минулого місяця.

«Випадки побиття сталися у Хмельницькому (під час зйомок проекту “Новий інспектор Фреймут. Міста” ведучу програми Ольгу Фреймут вдарив директор м’ясокомбінату “Проскурів М’ясо”) та на Київщині (пісочний браконьєр напав на оператора порталу “Стоп корупція” Павла Янцена та наніс йому тілесні ушкодження)», – повідомляє ІМІ.

За даними ІМІ, у жовтні зафіксовано один випадок погроз журналістам з початку року –  хибне мінування офісу телеканалу «112 Україна».

Крім того, у жовтні ІМІ зафіксував зменшення випадків обмеження доступу до інформації – два.

«У доступі до інформації журналістам відмовляли комунальні підприємства та місцева влада», – додає ІМІ.

Також зафіксовано по одному випадку кібер-атаки, протиправного обшуку, юридичного тиску.

На територіях, окупованих «ДНР» і «ЛНР», ІМІ зафіксував один випадок. Зокрема, на сайті сепаратистів «Трибунал» були оприлюднені персональні дані трьох співробітників Донецької регіональної дирекції Національної телекомпанії України («До ТеБе»).

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував один випадок убивства, 86 випадків перешкоджання, 28 випадків побиття і нападів на журналістів та 7 випадків цензури.

Детальніше з барометром можна ознайомитися тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1084
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду