ВАСУ прийняв постанову про застосування законодавства про доступ до публічної інформації

ВАСУ прийняв постанову про застосування законодавства про доступ до публічної інформації

21 Жовтня 2016
1775
21 Жовтня 2016
15:30

ВАСУ прийняв постанову про застосування законодавства про доступ до публічної інформації

1775
29 вересня прийнято постанову Пленуму Вищого адміністративного суду України №10 «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації»
ВАСУ прийняв постанову про застосування законодавства про доступ до публічної інформації
ВАСУ прийняв постанову про застосування законодавства про доступ до публічної інформації

20 жовтня документ опубліковано на сайті Вищого адіміністративного суду України (ВАСУ).

Постанова містить положення, які роз’яснюють норми законодавства про доступ до публічної інформації.

За словами Ірини Кушнір, представниці Уповноваженого ВРУ з прав людини, начальниці Управління з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України, до опрацювання тексту постанови долучились експерти Ради Європи, представники громадських організацій, які працюють в сфері доступу до публічної інформації, уповноважений ВРУ з прав людини Валерія Лутковська.

«Даний документ є другим по значенню після Закону України "Про доступ до публічної інформації" в сфері доступу до публічної інформації. Необхідність створення дорожньої мапи в сфері застосування відповідних правових стандартів , якою є постанова Пленуму, зумовлено складністю правового регулювання цієї сфери.

Закон України "Про доступ до публічної інформації" є законом, який встановлює принципи, він не є законом інструкцією, до яких так звикло наше суспільство. Він змушує кожного чиновника, який вирішує питання доступності інформації, постійно аналізувати обставини, яких стосується запит на інформації, і приймати рішення в залежності від багатьох факторів. Постійно встановлювати баланс між інтересом суспільства отримати інформацію та інтересом її закрити. Це не так просто в нашому суспільстві чиновників, які завжди працювали за інструкціями, чіткими і зрозумілими правилами. Закон України "Про доступ до публічної інформації" змушує аналізувати кожний випадок і брати відповідальність за своє рішення».

За її словами, постанова пленуму надає інформацію про методи та прийоми, якими має керуватись як суддя так і кожен чиновник при вирішенні питання щодо доступу до інформації.

«Вона має стати настільною книгою для кожного представника розпорядника інформації, який вирішує ці питання, – сказала вона. – Маю надію, що тепер як судова практика так і адміністративна в сфері доступу до інформації стане кращою».

Нагадаємо, українське законодавство щодо доступу до інформації зайняло 22 позицію зі 111 країн світу в Міжнародному рейтингу забезпечення права на інформацію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1775
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду