Українські журналісти та силові структури обговорили формати співпраці

Українські журналісти та силові структури обговорили формати співпраці

12 Жовтня 2016
778
12 Жовтня 2016
17:38

Українські журналісти та силові структури обговорили формати співпраці

778
Від взаємин журналістів та представників силових структур залежить не лише здатність України протистояти інформаційній агресії Росії, але й перспективи розвитку демократичних відносин між державою і суспільством.
Українські журналісти та силові структури обговорили формати співпраці
Українські журналісти та силові структури обговорили формати співпраці

Існуючі наразі проблеми у відносинах між ЗМІ і структурами сектору безпеки загрожують не лише репутаційними втратами для силових структур та всієї країни. Досить часто репортаж журналіста – навіть за відсутності злих намірів – може поставити під загрозу національні інтереси, оперативну діяльність і безпеку людей. Причини, які за цим стоять, криються не лише в недостатній професійності окремих журналістів, але й у більш загальних проблемах з якістю сучасної української журналістики, зумовленої, окрім іншого, недостатнім розумінням місця та ролі ЗМІ у житті держави і суспільства.

Про це говорили учасники міжнародної конференції «Урядування в секторі безпеки: роль медіа», що відбулася на початку жовтня в Києві.

Захід, який проводили Центр Разумкова та DCAF за сприяння Міністерства зовнішніх справ Нідерландів, став майданчиком для дводенного спілкування між журналістами, експертами та представниками прес-служб силових відомств. Конференція надала можливість пожвавити процес пошуку порозуміння між державними силовими структурами та журналістами на підставі міжнародного досвіду та стандартів.

«Досить часто в основі конфлікту інтересів силовиків та медіа є принципові відмінності цілей та інтересів сторін. Журналісти прагнуть оперативного висвітлення подій і фактів. Силовики з різних причин в цьому не завжди зацікавленні, або ж вбачають загрозу, особливо, коли у гонитві за «гарячими» фактами, представники ЗМІ нехтують об’єктивністю. Вони очікують, що медіа будуть грати за їх правилами, часто неприйнятними для журналістів та подекуди несумісними з принципами журналістської етики», – кажуть організатори заходу.

Базові принципи світової журналістики закріплені у багатьох міжнародних документах, наприклад, Загальній декларації прав людини та Мюнхенській декларації прав та обов'язків журналістів, до яких апелюють при вирішенні складних етичних питань у галузі журналістики.

При цьому, учасники діскусії у Києві зійшлися на думці, що слід шукати прийнятного балансу між потребою дотримання міжнародних стандартів і необхідністю ефективного реагування на нові виклики в умовах гібридної війни. За словами учасників заходу, з одного боку, дуже небезпечно намагатися дотримуватися міжнародних стандартів по відношенню до тих російських «ЗМІ», що перетворилися на зброю агресора. З іншого боку, наші журналісти не повинні перетворюватися у «солдатів інформаційного фронту».

«Якщо у щирому прагненні протидії ворожій пропаганді ми самі скотимося до рівня пропаганди, то це призведе до втрати довіри аудиторії», – кажуть експерти.

Учасники дискусії зійшлися на думці, що розвитку та вдосконалення потребують обидві сторони. Силовики мають удосконалювати методи роботи з медіа, демонструвати максимальну відкритість і переконливо аргументувати об’єктивні причини обмежень для роботи медіа. З іншого боку, необхідно підвищувати професійність журналістів, що полягає в дотриманні стандартів журналістської діяльності, усвідомленні ними суспільної відповідальності за надання об’єктивної інформації, яка не може бути предметом компромісу редакційної політики чи гонитви за сенсаціями.

Нагадаємо, у Чернівцях патрульні поліцейські перешкоджали журналістам знімати затримання керівника фракції «Рідне Місто» у Чернівецькій міській раді Василя Продана. Після того, як інший депутат Володимир Бешлей почав захищати журналістів, його було затримано. Поліцейські застосували до нього грубу силу та кайданки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
778
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду