Нацрада оголосила попередження ТРК «Телком» за ретрансляцію програм російських каналів

Нацрада оголосила попередження ТРК «Телком» за ретрансляцію програм російських каналів

19 Вересня 2016
1060
19 Вересня 2016
12:28

Нацрада оголосила попередження ТРК «Телком» за ретрансляцію програм російських каналів

1060
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 15 вересня оголосила попередження ТРК «Телком» (смт Десна Козелецького р-ну Чернігівської обл.), у тому числі за ретрансляцію дев’яти програм російських каналів.
Нацрада оголосила попередження ТРК «Телком» за ретрансляцію програм російських каналів
Нацрада оголосила попередження ТРК «Телком» за ретрансляцію програм російських каналів

За результатами моніторингу діяльності телерадіомовника від 25 червня поточного року Нацрада виявила порушення вимог чинного законодавства України.  

Зокрема, ТРК «Телком» не ретранслює в повному обсязі програми УПП. 

Крім того, мовник ретранслює 9 програм російських каналів «Моя планета», «Ретро», СТС, ТНТ, «Шансон-ТВ», «Здоровое телевидение», «Наука 2.0», «Киноклуб», Drive, що не входять до переліку УПП. Це порушує частину другої статті 42 Закону України  «Про телебачення і радіомовлення» (суб’єкт господарювання, який перебуває під юрисдикцією України, має на меті здійснювати ретрансляцію програм та передач і отримав на це дозвіл від правовласника (виробника), який не підпадає під юрисдикцію держави - члена Європейського Союзу або держави, яка ратифікувала Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, має право здійснювати ретрансляцію програм та передач лише за умови відповідності їх змісту вимогам законодавства України, Європейської конвенції про транскордонне телебачення та у разі їх включення до переліку програм, що ретранслюються, за рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення), оскільки ретранслюються програми, що не входять до Переліку програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України.

Представник ТРК «Телком» заявив на засіданні, що ситуацію вже виправлено: «Глядачі обурюються, що немає аналогів програм про полювання, рибалку тощо. Ми ретранслювали їх, бо в них немає жодного політичного підтексту».

Голова Національної ради Юрій Артеменко наголосив, що в такій ситуації навіть нешкідливий на перший погляд канал може показувати прогноз погоди, де в карті Росії є Крим, ретранслювати такий контент - не поважати свою країну: «Ми маємо усвідомлювати поняття територіальної цілісності України. Крім того, в нас є вітчизняні аналогічні програми». 

«Ви дивуєте мене своїми словами. Ви не розумієте, що сплачуєте кошти країні-агресору, що, можливо, йдуть на те, аби знищувати наших воїнів? Ви маєте бути раді, що регулятор прийняв таке рішення, й у вас є законні підстави припинити ретранслювати цей контент», - заявила заступниця голови Нацради Уляна Фещук

Нацрада зобов’язала мовника протягом одного місяця з дня прийняття цього рішення привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1060
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду