«Євробачення-2017»: Київ як останній порятунок

«Євробачення-2017»: Київ як останній порятунок

15 Вересня 2016
2598
15 Вересня 2016
15:00

«Євробачення-2017»: Київ як останній порятунок

2598
Про іміджевий бік обрання Києва та його публічних обґрунтувань
«Євробачення-2017»: Київ як останній порятунок
«Євробачення-2017»: Київ як останній порятунок

Не ставитиму під сумнів рішення провести конкурс «Євробачення» 2017 року в Києві. Віритиму, що українські та міжнародні експерти й функціонери мали рацію й що якихось сторонніх, а тим паче нешляхетних, чинників у виборі не було — принаймні, наразі немає про це свідчень і саме свідчень, а не припущень і домислів.

Я про зовсім інше: погляньмо, як це виглядало, які враження залишило. Про іміджевий бік обрання Києва та його публічних обґрунтувань. Передусім, посилання на близькість Одеси до Придністров'я й відповідну загрозу безпеці не можуть викликати нічого, окрім тихого роздратування. Бо всім же зрозуміло: так, загроза безпеці проведення конкурсу в Одесі існує, але виходить вона здебільшого зсередини, з самої Одеси. Надто багато в цьому місті людей, що плекають проросійські та «проноворосійські» настрої. Надто багато протягом останніх двох років у цьому місті було актів насильства. А те, що антиукраїнські сили прагнутимуть провокацій, не викликає сумнівів.

І все це є загальновідомим. Тож навіщо, пояснюючи вибір Києва, а не Одеси, було вдаватися до інакомовлення? Навіщо було вибудовувати фігури замовчування? Адже зрозуміло, що такий спосіб публічного спілкування лише підриває довіру до високих чиновників, а ще змушує замислюватися: а чи самі вони не ведуть боротьбу з фантомами замість реальних загроз та викликів?

І, як на мою думку, допоки над Одесою нависає тінь 2 травня 2014 року, допоки винних — хоч би ким вони виявилися — в тій трагедії не названо й не покарано, проводити подібні заходи в цьому місті було би щонайменше неетичним.

Був іще один дуже важливий аспект, на який мало хто звернув увагу: перший півфінал «Євробачення-2017» заплановано на 9 травня, на День Перемоги. Переграти вже нічого не можна — та й, підозрюю, дуже складно було би пояснити організаторам, чим аж таким неналежним пісенне свято не пасує до свята Перемоги над гітлеризмом.

Адже, за світовими традиціями, яскрава й святкова демонстрація єднання між країнами Європи — це і є найкраще заперечення гітлеризму, це і є найнаочніше демонстрування результатів Перемоги! Натомість за радянською традицією, День Перемоги — це насуплені обличчя, маршування строєм та безупинне грюкання черевиком по трибуні на адресу всього світу. За радянською традицією, та війна все ще триває, Перемога 1945 року — ніяка не Перемога, а лише проміжний успіх, а будь-які міжнародні змагання — це та сама війна, тільки в інший спосіб.

Навряд чи хтось буде сперечатися: у Дніпрі, а тим паче в Одесі, прибічників радянських традицій та поглядів незрівнянно більше, ніж у Києві. І, цілком імовірно, вони не стали би сидіти, склавши руки. Додаймо до того, що кожного 9 травня правоохоронні органи Одеси й без того стоять на вухах, бо саме це місто є одним із найнебезпечніших у контексті провокацій. Додаймо, що на конкурс «Євробачення» приїде, й від того немає куди подітися, чимало російських туристів — «хороших та різних».

Отже, за ситуації, що об'єктивно існує в Україні, альтернативи Києву практично не було. Але неприємний осад однаково лишився — бо столиця як місце проведення «Євробачення» стала не так вибором, як виходом зі скрутного становища.

А тепер погляньмо на загальноєвропейську картину. Зважмо, звісно, що вимоги до місця проведення змінюються: якщо один із давніх конкурсів проходив у Люксембургу в залі на 300 (триста) глядачів, то тепер таке є неможливим. (Щоправда, й тоді ЄМС ухвалила таке рішення як виняток.)

Найбільше конкурсів «Євробачення» — вісім — проводила Велика Британія. «Як так сталося?» — спитаєте ви. Просто ця країна часто бралася за організацію тоді, коли країни-переможниці відмовлялися від проведення. Отже, 1960, 1963, 1968 та 1977 років місцем проведення конкурсу ставав Лондон; сьогодні в цьому місті живуть вісім із половиною мільйонів людей. Жодне інше місто країни за розмірами навіть не наближається до столиці, а ще треба зважати на давні британські традиції — жити у провінції, але вести справи неодмінно у столиці. Тож Лондон — типова столиця колишньої типової імперії — посідає у Великій Британії абсолютно особливе місце. Навряд чи це є взірцем для наслідування для нас.

Але навіть за таких умов чотири конкурси — рівно половину — приймали інші британські міста. 1972 року це був Единбург — місто, в якому нині живуть дещо менш ніж 500 тисяч осіб, майже точнісінько як в українському Миколаєві.

1974 року місцем проведення конкурсу «Євробачення» став Брайтон — місто з населенням у 270 тисяч. Майже як в українських Горлівці, Житомирі, Сумах, Черкасах, Чернігові. 1982 року пісенною столицею Європи став Харрогейт із чисельністю населення всього лише в 75 тисяч. Нарешті, 1998 року «Євробачення» завітало до Бірмінгема з рівно одним мільйоном жителів — точнісінько як в Одесі.

Сім конкурсів приймала Ірландія. Шість із них (1971, 1981, 1988, 1994, 1995 та 1997 років) відбулися у столиці, Дубліні, ще один, 1993 року — у Міллстріті. Але Ірландія — дуже маленька країна, чисельність її населення на 2015 рік (джерело інформації про чисельність населення країн — тут) становить 4 мільйони 892 тисячі осіб. Істотно менше, ніж Київська область із Києвом. Що ж до Дубліна, то його теперішня чисельність населення (тут і надалі дані про чисельність населення міст — сучасні, але різкого її зниження від часів проведення конкурсів не спостерігалося ніде) — трохи більше за півмільйона, це приблизно як наші Миколаїв або Маріуполь (зовсім трохи більше від них). Міллстріт — це взагалі, як по-нашому, селище міського типу з населенням, трохи більшим за одну тисячу; це був найменший населений пункт, у якому проходили конкурси «Євробачення» за всю їхню історію.

Шість разів проводила конкурси «Євробачення» Швеція — країна з чисельністю населення 9 мільйонів 801 тисяча жителів. Тричі — 1975, 2000 та 2016 років — пісенне свято приймала столиця, Стокгольм. Живе в місті зовсім трохи більше від 900 тисяч — дещо менше, ніж у нашому Дніпрі. Один раз — 1985 року — «Євробачення» приймав Гетеборг із населенням, трохи більшим за 500 тисяч — як у згаданих уже Маріуполі та Миколаєві. Двічі, 1992 та 2013 років, конкурс проходив у Мальме — місті з населенням, трохи більшим за 300 тисяч. Приблизні українські аналоги — Вінниця, Макіївка та Полтава.

Чотири рази конкурси «Євробачення» проходили в Нідерландах. Двічі, 1976 та 1980 років — у Гаазі; чисельність населення міста — рівно 500 тисяч. 1970 року місцем проведення став Амстердам, нині в ньому живуть понад 800 тисяч людей — точнісінько як у Запоріжжі. 1958 року конкурс завітав до Хілверсюма, теперішнє населення якого — трохи більше за 80 тисяч, як в Умані або Ніжині.

1962, 1966, 1973 та 1984 років конкурс «Євробачення» приймало місто Люксембург із його нинішніми 100 тисячами населення — рівно наші Кам'янець-Подільський та Бровари. Так, у жодному іншому місті Великого Герцогства Люксембург конкурси не проходили, але достатньо поглянути на мапу, щоби зрозуміти — це не зовсім взірець для рівняння.

Тричі проводила «Євробачення» велетенська Німеччина. 1957 року конкурс відбувся у Франкфурті-на-Майні, в якому нині живе трохи менше за 700 тисяч — менше, ніж у Львові. 1983 року «Євробачення» завітало до Мюнхена з його нинішніми 1 мільйоном 500 тисячами жителів — трохи більше, ніж в українському Харкові. 2011 року конкурс відбувся в Дюссельдорфі, де нині живе менш ніж 600 тисяч — менше, ніж у Кривому Розі. Зауважмо: ані у столиці та найбільшому місті об'єднаної Німеччини — Берліні, ані в найбільшому місті Західної Німеччини до об'єднання — Гамбурзі конкурси «Євробачення» не відбулися жодного разу.

Франція теж тричі приймала «Євробачення» — й лише один раз у Парижі (2 мільйони 100 тисяч — менше, ніж у Києві), 1978 року. Два інших конкурси, 1959 та 1961 років, проходили в Каннах — це окрема стаття, бо, попри всього лише 70 тисяч жителів, це місто є всесвітньо відомим курортом. До речі, чисельність населення Ялти — практично така сама, але до 2014 року про проведення там чогось подібного навіть і питання не поставало.

Три рази господаркою «Євробачення» ставала Норвегія — країна з населенням 5 мільйонів 200 тисяч. Двічі — 1996 та 2010 років — конкурс проходив у столиці, Осло, чиє населення становить дещо більше за 600 тисяч — рівно як у нашому Кривому Розі. Найпершого ж разу, 1986 року, конкурс приймав Берген — місто з населенням 270 тисяч. Як у тих-таки Житомирі, Сумах, Черкасах, Чернігові.

А от усі три конкурси в Данії — 1964, 2001 та 2014 років — відбулися в Копенгагені. Але Данія — маленька країна, в ній живуть 5 мільйонів 551 тисяча людей. Та й населення данської столиці — менш ніж 600 тисяч.

Двічі «Євробачення» приходило в гості до Італії. 1965 року — до Неаполя з його нинішнім трохи менш ніж мільйоном — точнісінько як у Дніпрі. Конкурс 1991 року планували провести в Сан-Ремо (менш ніж 60 тисяч, як у Борисполі), але в останню мить перенесли до Рима з його нинішніми 2 мільйонами 800 тисячами.

Два рази проводила конкурс «Євробачення» маленька Швейцарія. І жодного разу ані у столиці — Берні, ані в найбільшому місті — Цюриху. Найперший конкурс 1956 року відбувся в Лугано з його нинішніми 65 тисячами населення — як десь у Коростені. Конкурс 1989 року проходив у Лозанні — місті, де живуть 130 тисяч осіб, як у Бердянську або Нікополі.

Так само двічі проводила «Євробачення» Австрія — обидва рази у Відні (1 мільйон 700 тисяч населення), 1967 та 2015 років. Чисельність населення Австрії — 8 мільйонів 665 тисяч. Аж ніяк не взірець для порівняння для України, та ще й ті два конкурси відбулися з майже півстолітньою різницею в часі.

Обидва рази — 1979 та 1999 років — у Єрусалимі приймав «Євробачення» Ізраїль. Маленька країна з населенням 8 мільйонів 49 тисяч, та ще й яка перебуває у стані війни й змушена докладати величезних зусиль для гарантування безпеки. До певної міри Ізраїль може правити для нас за взірець для наслідування під час нинішньої війни, але в жодному разі не на, хочеться сподіватися, мирне майбутнє. Чисельність населення Єрусалима, до речі — 800 тисяч. Більше, ніж у Львові, й менше, ніж у Запоріжжі.

Додаймо до того, що цьогорічний юніорський конкурс пісні «Євробачення» проходитиме у Валлетті, населення якої становить менш ніж 6 тисяч осіб: найближче до Києва місто аналогічного розміру — це Ржищів. Та й чисельність населення всієї Мальти становить 413 тисяч — як до війни в Луганську. От ще два міста, які проводили юніорський конкурс. 2005 рік, Хасселт (Бельгія) — 70 тисяч жителів. 2014 рік, Марса (Мальта) — 5 тисяч. А велетенська Україна проводила цей конкурс двічі, 2009 та 2013 років — обидва рази в Києві й лише в ньому, й навіть питання не поставало про те, щоби провести його ще де-небудь.

Так, за нинішньої ситуації, ймовірно, Київ став єдиним виходом. Але, менше з тим, за Україну соромно. Бо конкурс міст — потенційних господарів «Євробачення-2017» наочно показав: протягом чверті століття ми будували в себе маленьку копію Російської імперії, де є столиця, у якій сконцентроване все життя, й є глуха провінція, у якій навіть місце проведення трьох великих концертів (усього лише трьох концертів!) підшукати проблематично. Чи варто нагадувати, що історично Україні такий спосіб організації суспільного життя притаманний не був?

Фото - www.eurovision.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2598
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Москаленко Олександр
2786 дн. тому
Непереконливо, як на мене. Заходи безпеки необхідно організовувати як у Києві, так і у Одесі, ніщо не заважатиме тим, хто "не став би сидіти, склавши руки" купити квиток до столиці. І винних у подіях 2 травня давно час назвати, з Євробаченням чи без - але ж це не заважало у цьому році міжнародному кінофестивалю чи юморині. А от провести успішний європейський конкурс, корисний для міської інфраструктури, збільшити кількість прибічників проєвропейських поглядів у Одесі чи Дніпрі - цю можливість втрачено.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду