Уряд пропонує ввести законодавчі обмеження на ввезення книг з Росії

Уряд пропонує ввести законодавчі обмеження на ввезення книг з Росії

8 Вересня 2016
1637
8 Вересня 2016
13:20

Уряд пропонує ввести законодавчі обмеження на ввезення книг з Росії

1637
Кабінет міністрів України схвалив і направив до Верховної Ради проект закону, згідно з яким книги, які ввозитимуться з Росії, проходитимуть процедуру ліцензування та перевірку щодо антиукраїнського змісту.
Уряд пропонує ввести законодавчі обмеження на ввезення книг з Росії
Уряд пропонує ввести законодавчі обмеження на ввезення книг з Росії

Про це йдеться у тексті проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту», повідомляє «Українська правда».

Під час доповіді на засіданні Кабміну голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко заявив, що метою документу є обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту.

Для цього пропонується внести зміни до трьох законів.

Нові зміни покликані заборонити публікацію закликів до ліквідації незалежності України, насильної зміни конституційного ладу, посягань на територіальну цілісність, а також пропаганди насильства, війни, комуністичного чи нацистського режимів та інше.

Також пропонується заборонити пропаганду позитивних образів країни-агресора та її органів, а також тих, хто підтримує чи виправдовує окупацію території України.

У свою чергу гуманітарний віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко заявив, що щодо цього закону досягнуте розуміння з учасниками ринку, ключовими міністерствами та відомствами.

За його словами, ті, хто ввозитимуть в Україну книги з Росії також повинні будуть довести своє авторське право на їх розповсюдження.

Термін видачі ліцензії буде обмежений 10 днями. Він підкреслив, що ліцензування стосуватиметься лише книжок, які завозитимуть з країни-агресора.

Нагадаємо, адвокат Іван Павлов, який відстоює права директора Бібліотеки української літератури Наталі Шаріної, опублікував текст культоролого-лінгвістичної та психологічної експертизи книг, вилучених у ході обшуку в бібліотеці.

Експертизу прошли 24 видання, у тому числі 0 книги «Голод в Україні», «Україна або смерть» і «Ментальнiсть орди», а також книги поета Дмитра Павличка (у федеральному списку екстремістських матеріалів є три його видання), книга Симона Петлюри, буклет про командира УПА Романа Шухевича та підбірка дитячого журналу «Барвiнок» за 2015 год.

Як відзначає пан Павлов, у більшості видань, окрім однієї книги Джорджа Сороса, експерт знайшов заклики до міжнаціональної ворожнечі. Зокрема, найменування Радянського союзу імперією в книзі «Голод в Україні» розцінено як «негативна оцінка радянської влади».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1637
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду