Українські медіаорганізації спільно з ООН розпочинають проект з подолання мови ворожнечі

Українські медіаорганізації спільно з ООН розпочинають проект з подолання мови ворожнечі

12 Серпня 2016
8704
12 Серпня 2016
09:30

Українські медіаорганізації спільно з ООН розпочинають проект з подолання мови ворожнечі

8704
Розпочато реалізацію річного проекту подолання мови ворожнечі в медіа, який здійснюється Офісом Верховного Комісара ООН з прав людини у партнерстві з громадською організацією «Детектор медіа» та Національною спілкою журналістів України. Проект є продовженням експертних дискусій та конференцій на тему мови ворожнечі, які вже проводилися минулого року в Києві в НСЖУ та у Женеві в ООН
Українські медіаорганізації спільно з ООН розпочинають проект з подолання мови ворожнечі
Українські медіаорганізації спільно з ООН розпочинають проект з подолання мови ворожнечі

У рамках проекту буде створено спеціальний розділ на сайті «Детектор медіа», присвячений моніторингу мови ворожнечі у ЗМІ, який регулярно публікуватиме матеріали авторитетних медіаекспертів. Ключові теми для моніторингів, досліджень і дискусій будуть сфокусовані на питаннях міграції, гендеру, релігій, національностей та українсько-російських відносин. Також планується серія конференцій з теми боротьби із мовою ворожнечі у медіа.

До групи експертів проекту ООН увійшли: виконавчий директор ГО «Детектор медіа» Діана Дуцик, перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, декан факультету журналістики університету «Одеська юридична академія» Тетяна Кузнецова, програмний директор «Детектор медіа» Роман Шутов, медіааналітик і викладач із Запоріжжя Наталія Виговська.

У Росії ООН реалізовуватиме окремий, але подібний проект з протидії мові ворожнечі.  Він здійснюватиметься експертами Союзу журналістів Росії.

У дослідженні приділятиметься увага й тому, як в соціальних мережах користувачі реагують на публікації з питань мови ворожнечі.

«На жаль, рівень агресії в медіапросторі, і особливо у соцмережах, останнім часом зріс. Люди дуже емоційно і не завжди коректно реагують на багато речей. У першу чергу вони чутливі до тем війни та усього, що з цим повязано. Тому дуже важливо, які слова ми, журналісти, добираємо, коли говоримо на ці теми», – вважає пані Дуцик.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко переконаний, що реалізація проекту допоможе медійникам підвищити свій професійний рівень.

«Ми розглядаємо цей проект як можливість для українських журналістів отримувати регулярні консультації від провідних міжнародних фахівців  та поради, як у нинішній час професійно висвітлювати складні теми, уникаючи мови ворожнечі, котра світовою медіаспільнотою вважається забороненим прийомом», – зазначив очільник НСЖУ.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8704
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Natalia
2802 дн. тому
Пані Дуцик навчить соцмережі "коректно реагувати на тему війни". Певно тому вона закрила коментарі на власному профілі у мордокнизі, щоб раптом її не навчили коректно реагувати на теми медіа..дви.
Оксана
2805 дн. тому
Як не мовою ворожнечі написати, що російською зброєю, з російською фінансовою, людською і матеріальною допомогою вбито 10 тисяч українців, скалічено ще 20 тисяч... Як толерасти?
Павел
2806 дн. тому
Вот война закончится. Тогда и изучайте "мову ворожнечи". А пока с врагом как на войне.
Kep
2807 дн. тому
З новими грошиками грантожерів!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду