Українські журналісти, не будьте наївними!

Українські журналісти, не будьте наївними!

21 Липня 2016
2402
21 Липня 2016
12:00

Українські журналісти, не будьте наївними!

Тарас Кузьо
член НМПУ, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», співробітник Центру трансатлантичних відносин Університету Джона Хопкінса
2402
Українські журналісти простодушно висвітлюють обіцянки «розслідування», озвучені Президентом Петром Порошенком і генеральним прокурором Юрієм Луценком
Українські журналісти, не будьте наївними!
Українські журналісти, не будьте наївними!

Вбивство журналіста Павла Шеремета, очевидно, має бути засуджено всіма демократичними, патріотичними й націоналістичними українцями. Це особиста трагедія Олени Притули, яка вдруге у своєму житті втратила партнера (перший — Георгій Гонгадзе). До того ж це прямий напад на українську демократію.

Я стурбований великою наївністю українських журналістів, які простодушно висвітлюють обіцянки «розслідування», озвучені Президентом Петром Порошенком і генеральним прокурором Юрієм Луценком. Їхні обіцянки не обдурять мене, але в Україні досі, здається, панують наївні уявлення про можливості українських судів та прокуратури «розслідувати» будь-що. І якщо Росія стоїть за цим убивством, то Служба безпеки (СБУ) буде не найкращою в «розслідуванні» — тим більше, що, здається, російські шпигуни досі є в її структурі.

Хіба ми все ще не чекаємо на повне розслідування вбивства Гонгадзе, замордованого 16 років тому?! Згадайте, як Президент Віктор Ющенко пообіцяв у перший місяць свого перебування при владі в промові, яку він виголосив у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ): «Я хотів би запевнити вас в тому, що розслідування у справі про вбивство Гонгадзе буде завершено. Будуть розслідувані всі випадки, пов'язані з насильством щодо журналістів. Винні будуть передані до суду».

Ну, пане Ющенку, що трапилося? Ви забули зробити це, коли повернулися додому? Чи бджоли були важливішими для вас, аніж ваша честь і відданість верховенству закону?

Особами, які несуть відповідальність за те, що Ющенко не виконав своєї обіцянки, поміж інших, є й тодішні секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Петро Порошенко, голова СБУ Олександр Турчинов і генеральний прокурор Святослав Піскун. Є багато інших справ, які обіцяли розслідувати, але вони так ніколи і не були завершені.

Ми все ще чекаємо на завершення розслідування отруєння Ющенка, який змусив багатьох людей (зокрема й автора цих рядків) засумніватися, чи він узагалі був отруєний. Зрештою, напевно, якщо хтось спробує вбити вас, це спонукатиме вас до помсти. Але я ніколи не бачив, щоби Ющенко переслідував своїх потенційних отруйників. Натомість він дозволив донецькому клану контролювати Генпрокуратуру через Олександра Медведька й допоміг Віктору Януковичу прийти до влади в 2010 році.

За часів Ющенка ніхто не здійснював кримінального переслідування членів мафіозного режиму Януковича та його ключових членів, таких як керівник адміністрації Сергій Льовочкін, який домовився з Порошенком про імунітет.

Я довго жартував під час розмов на Заході, що кримінального переслідування й ув'язнення в Україні можна досягти двома способами. По-перше, коли українці-злодії заарештовані й віддані до суду в США, Німеччині та Іспанії. По-друге, коли вони зазнають політичних репресій в Україні, як це сталося з тюремним ув'язненням Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

Тож я буду дуже здивований, якщо обіцянки «розслідувати» огидне вбивство Шеремета будуть успішнішими за тисячі інших обіцяних «досліджень», які ніколи не було завершено. Генеральна прокуратура, яка захищає Порошенка до останнього й куди він призначив трьох своїх близьких друзів, — це найбільш непродуктивна державна установа в Україні й найбільше ОЗГ в країні. Україна не має іншого злочинного угруповання, яке нараховувало би 20 000 членів і вимагало би величезного бюджету від держави й величезних хабарів від приватного сектора.

Петро Порошенко несе відповідальність за нездатність довести кримінальні «розслідування» до судимості в час двох президентств — свого власного і Ющенка.

Я хотів би, щоб мої сумніви про випадок Шеремета виявилися безпідставними. Але не вірю, що так буде. Щоби запровадити в Україні докорінні зміни у вигляді верховенства закону, необхідно мати Президента, не пов’язаного з Кучмою, а також закрити Генеральну прокуратуру. Коли буде зроблено ці два кроки, треба збудувати більше в'язниць.

Фото - bykvu.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2402
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду