Проти головреда «Цензор.нет» відкрито провадження і заборонено виїзд за кордон

Проти головреда «Цензор.нет» відкрито провадження і заборонено виїзд за кордон

15 Червня 2016
1721
15 Червня 2016
17:13

Проти головреда «Цензор.нет» відкрито провадження і заборонено виїзд за кордон

1721
Дарницький райсуд Києва задовольнив подання виконавчої служби про тимчасове обмеження головному редактору «Цензор.нет» Юрію Бутусову у праві виїзду за межі України. Про це стало відомо з судового рішення, що було ухвалене 26 травня.
Проти головреда «Цензор.нет» відкрито провадження і заборонено виїзд за кордон
Проти головреда «Цензор.нет» відкрито провадження і заборонено виїзд за кордон

Про це повідомляється у статті Федора Орищука у  виданні «Главком».

Як повідомляє автор публікації, приводом для санкції суду стало невиконання рішення Дарницького суду від 22 грудня минулого року, яким видання «Цензор.нет» було забов`язане протягом 10 днів опублікувати на головній сторінці веб-сайту спростування інформації про компанію «Промтоварний ринок» (власника найбільшого в східній Європі оптово-роздрібного ринку «7 кілометр»).

Мова йде про минулорічну статтю під назвою «Підприємці вимагають від Саакашвілі врятувати «7 кілометр», а від депутатів - скасувати касові апарати».

Претензії у топ-менеджменту ТОВ «Промтоварний ринок» викликав останній абзац матеріалу, де зазначалося, що начебто під опікою оточення екс-депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка прибутки «7-го кілометру» йдуть на фінансування «ЛНР»: «Як раніше повідомлялося в ЗМІ, ринок "7 кілометр" перерахував 23,5 млн. гривень луганській фірмі, яка знаходиться під впливом так званої "ЛНР". Під виглядом купівлі акцій "Луганської вуглезбагачувальної компанії" адміністрація ринку перерахувала кошти підприємства на схід України. Дану угоду ЗМІ пов'язують з фактом фінансування "ЛНР" групою Іванющенка».

Минулого року компанія «Промтоварний ринок» подала позов проти головного редактора видання Юрія Бутусова з вимогою визнати недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію інформацію, що міститься в зазначеному абзаці статті.

Позов було задоволено, проте Юрій Бутусов, як зазначено в судовому рішенні, ухилявся від вимоги спростувати інформацію. За «умисне невиконання судового рішення боржником» відносно журналіста порушено кримінальне провадження.

Відповідно до вердикту судді Дарницького суду Києва Сергія Сухомлинова, застосоване до Юрія Бутусова обмеження буде діяти до моменту фактичного виконання зобов'язань перед ТОВ «Промтоварний ринок».

В коментарі «Главкому» Юрій Бутусов повідомив, що не знав про це судове рішення.

«Це свавілля судової системи, рішення винесено заочно, без вручення повістки, хоча знайти мене дуже легко. Крім того, я не розумію, на яких підставах його приймав суддя воно абсурдне і свідчить, що Дарницький суд просто не знайомий із законом про засоби масової інформації», - заявив журналіст.

Нагадаємо, у листопаді 2015 року Кіровський районний суд Волгограда (Росія) визнав українське інтернет-видання «Цензор.нет» екстремістським. На підставі цього рішення суду Роскомнагляд  заборонив сайт «Цензор.нет»  на території Російської Федерації.  Причиною назвали статті та публікації про президента Росії Володимира Путіна. Обурення російської сторони викликали зокрема стаття Василя Рибникова «Восстановитель Вова», анекдоти про Володимира Путіна від Олега Гріна і новини «Маріупольці: Путін – вбивця Східного. ФОТОрепортаж» та «"Путін - вбивця", - українці приходять під посольство Нідерландів». Головний редактор «Цензор.нет» Юрій Бутусов зазначив, що для них честь бути забороненими в Росії.

У лютому 2016 року Кримська правозахисна група повідомила, що інтернет-користувачі з окупованого Росією Криму не можуть зайти на українські інтернет-видання «Цензор.нет» і «Українську правду».

На фото - Юрій Бутусов

Фото: zz.te.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1721
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду