У конкурсі репортажів «Самовидець» перемогла колишня журналістка газети «Донбасс»

У конкурсі репортажів «Самовидець» перемогла колишня журналістка газети «Донбасс»

15 Червня 2016
3934
15 Червня 2016
12:10

У конкурсі репортажів «Самовидець» перемогла колишня журналістка газети «Донбасс»

3934
У IV конкурсі художнього репортажу імені Майка Йогансена «Самовидець» видавництва «Темпора» перемогла Єлизавета Гончарова, яка до війни працювала журналісткою в донецькій обласній газеті «Донбасс».
У конкурсі репортажів «Самовидець» перемогла колишня журналістка газети «Донбасс»
У конкурсі репортажів «Самовидець» перемогла колишня журналістка газети «Донбасс»

Нагородження переможців відбулося 14 червня в «Книгарні “Є”».

Цьогоріч конкурс мав тему «Війна. Життя de facto» й вперше пройшов під іменем українського літератора, що став жертвою сталінських репресій, Майка Йогансена.

Журі конкурсу «Самовидець» від видавництва «Темпора» склали український журналіст Денис Казанський, журналіст та письменник Олег Криштопа, а також польський репортер Пьотр Андрусєчко («Газета Виборча» та журнал «Нова Східна Європа»).

До короткого списку увійшло десять репортажів.

Присутні на нагородженні Денис Казанський та Олег Криштопа, які свого часу також ставали лауреатами конкурсу «Самовидець», поділилися враженнями від прочитаних робіт.

Куратор конкурсу Олеся Яремчук та члени журі Олег Криштопа й Денис Казанський

«Коли я почав читати всі ці роботи, то одразу зрозумів жанрову проблему. Й хоча всі жанри хороші крім нудного, художній репортаж – це специфічний жанр, адже сама його назва – вже оксюморон. Деякі тексти були дуже художніми, але мало репортажними. Однак більшість текстів були репортажними, але мало художніми, - це журналістські роботи. Деякі кращі, деякі гірші. Було багато текстів, написаних учасниками бойових дій. Не всі вони були цікавими. Десятку вибрати було непросто», - розповів пан Криштопа.

Денис Казанський додав, що через перенасиченість темою війни конкурсантам було непросто викликати в нього сильні враження.

«До цього я два роки читав та й сам писав про війну. Звичайно, відчувається певна перенасиченість цією темою. Більшість текстів про війну вже не вражають. Текст має бути написаний дуже круто, щоб вразити. Я себе відчував наче гінеколог, який відкрив еротичний журнал і дивиться на те, що багато разів вже бачив. Я виділив для себе два тексти, які й посіли перші дві позиції. Вони з великим відривом нас всіх дуже вразили. Ми вибрали також кілька текстів, написаних безпосередньо учасниками АТО, було дійсно цікаво читати погляд людей, які все це відчували»,  - зазначив пан Казанський.

Журі розподілило десять номінантів за місцями таким чином:

1. Єлизавета Гончарова («День після Дебальцевого»)
2. Микита Май («Донецькі сутінки»)
3. Альона Савчук («Крим. Росія. Назавжди?»)
4. Марія Семенченко («Мама падає у прірву»)
5. Марія Педоренко («Нове життя»)
6. Ярослава Тимощук («Між Ісусом та Леніним») 
7. Олександр Коба («Білий кролик»)
8. Алла Пушкарчук («Поворот праворуч»)
9. Володимир Шередега («Хроніка сірої зони»)
10. Максим Ходушко («Краматорськ. На вихід»)

Отримуючи нагороди, учасники конкурсу коротко розповіли про свої твори.

Зокрема лауреатка першої премії Єлизавета Гончарова розказала, що до війни працювала журналістом в обласній російськомовній «Донбасс», а цей репортаж став її першим текстом, написаним українською мовою. Зараз вона живе в прифронтовому місті Бахмуті (раніше – Артемівськ).

Лауреатка першої премії Єлизавета Гончарова

«Якщо інші конкурсанти говорили, що їздили на Донбас, щоб написати, то я там жила, живу і сподіваюся, що буду жити. Півтора роки тому наше місто пережило вивід військ з Дебальцевого, який став одним з найстрашніших днів для нього. Я довго не могла про це писати, бо це боляче й страшно, але з іншого боку йдеться й про гордість за людей, які навіть в такій ситуації лишалися людьми. Тому цей текст – це моє спасіння від снів, які довго мене переслідували. Коли я його написала, мені стало легше. Дякую дуже, я справді не очікувала (відзнаки. – ред.)», - зазначила пані Гончарова.

Переможці конкурсу «Самовидець» отримали грошові винагороди: І місце – 10 тис. грн., ІІ місце – 7 тис. грн., ІІІ місце – 5 тис. грн., а також подарунки.

Денис Казанський висловив сподівання, що попри важкі події в країні автори продовжуватимуть про них писати, й в Україні з’явяться люди, що напишуть не тільки репортажі, а й великі романи про війну й життя в окупації для майбутніх поколінь.

Десятка репортажів увійде до щорічного альманаху репортажів Veni, Vidi, Scripsi видавництва «Темпора», а лауреат першої премії Єлизавета Гончарова отримала право надрукувати книгу у видавництві «Темпора».

У коментарі «Детектору медіа» Єлизавета Гончарова зазначила, що ще міркує над тим, якою буде її майбутня книга, але вона точно стосуватиметься життя на прифронтових територіях, адже проблем там дуже багато, а репортажів – не вистачає.

«Зараз, може, не модно говорити про те, як там насправді все відбувається. Звикли про все казати в одному руслі: наші захисники – це добре, мешканці Донеччині– погано і так далі. Я хочу показати, що будь-яке узагальнення – це зло. Зараз на тих територіях, які пережили окупацію і звільнення, з’явилися речі, яких немає тут. Зокрема той патріотизм, який відчули люди, які й поняття не мали, що він є у них – в голові й в серці. Це інша історія вже, й про це варто активно писати й доносити до багатьох людей,  щоб справді країна була єдиною. Цей конфлікт ми переживатимемо ще довго й задача журналістів, мені здається, показувати ті грані, які будуть його зменшувати», - вважає переможниця.

Куратор конкурсу «Самовидець» Олеся Яремчук оголосила тему наступного конкурсу «Самовидець». Видавництво «Темпора» вирішило взяти оптимістичнішу тему: «Чому я ніколи звідси не поїду». Дедлайн подачі робіт – 25 лютого 2017 року.

У 2013 році перше місце в конкурсі посів Олег Криштопа, у 2014-му - Ірина Гищук, а в 2015-му - Олеся Яремчук.

Нагадаємо, за підсумками минулих конкурсів видавництво «Темпора» опублікувало три альманахи найкращих репортажів: «Світ у масштабі українського репортажу», «Де, як і чому працюють українці» та «Історія наживо». Крім того, вийшли друком книги лауреатів конкурсу: Олега Криштопи «Україна. Масштаб 1:1» та Дениса Казанського «Чорна лихоманка: нелегальний видобуток вугілля на Донбасі».

Фото - Іван Любиш-Кірдей для «ЛітАкценту»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3934
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду