Співробітники російського «Первого канала» засудили вчинок журналіста, що вибачився за геноцид кримських татар

Співробітники російського «Первого канала» засудили вчинок журналіста, що вибачився за геноцид кримських татар

20 Травня 2016
3784
20 Травня 2016
17:33

Співробітники російського «Первого канала» засудили вчинок журналіста, що вибачився за геноцид кримських татар

3784
Відомий журналіст і медіа-менеджер Василь Гатов, онук командувача внутрішніми військами НКВС СРСР Івана Шередеги, який в 1944 році керував депортацією кримських татар, і став об'єктом нападок з боку колишніх колег з російського «Первого канала» після свого поста в Facebook. У 72-ту річницю сталінської депортації він вибачився перед кримськими татарами, назвав цей злочин геноцидом і зажадав міжнародного суду.
Співробітники російського «Первого канала» засудили вчинок журналіста, що вибачився за геноцид кримських татар
Співробітники російського «Первого канала» засудили вчинок журналіста, що вибачився за геноцид кримських татар

Про це повідомляє видання «15 минут».

Журналіст Василь Гатов, який зараз живе в США, 18 травня написав у своєму Facebook: «Сьогодні річниця одного з найганебніших подій в історії Радянського Союзу - депортації кримськотатарського народу. Мені не так вже просто писати ці слова - мій рідний дід був командувачем цієї «операцією». Май 1944 року, дні, коли Радянська Армія визволяла вже землі Європи від нацистської машини геноциду, коли поняття «таборів смерті» вже цілком було зрозуміло солдатам і офіцерам. У ці самі дні Сталін вирішує, що ще один народ - весь, від дітей до героїв - «ворог». «Виселення», як сором'язливо названо це у відповідних документах - чеченців, балкарців, німців Поволжя, кримських татар, литовців, латишів і естонців - це ні що інше, як форма геноциду. Ніколи не визнаного, ніколи не оплаканого і ніколи не оплаченого.

Кримські татари і чеченці з інгушами - народи, яким дісталося від СРСР і дісталося від Росії. Це не тільки сором. Це не тільки гріх. Це злочин, повторений двічі. З особливим цинізмом, в складі організованої групи, з цілями, що повністю потрапляють під кримінальні статуси Міжнародного Суду. І до тих пір, поки він - в тій чи іншій формі - не відбудеться, кожен раз в травні будь-яка розумна і твереза людина повинна буде повторювати одні й ті ж слова: Вибачте, якщо можете».

Заступник ген директора кримськотатарського каналу ATR, який нині працює з Києва, колишній російський журналіст Айдер Муждабаєв написав, що вибачення з боку онука командувача депортацією його народу стало для нього головним у роковини трагедії. «Василь Гатов - мій друг. І людина честі. За цей день я почув багато правильних і щирих слів. Але ці – найголовніші», - написав він у Facebook.

Після цієї заяви колишні колеги Василя Гатова з російського «Первого канала» засудили його вчинок.

Свій коментар з цього приводу журналіст також опублікував у Facebook.

«Прочитав до вечора заочне фейсбук-партзбори співробітників Першого каналу на мій осуд. З кількома запрошеними. Спасибі Ksenia Turkova і Аріна Бородіна за їх зусилля щодо мого захисту в ситуації, коли я навіть не можу відповісти Svetlana Kolosova (Директор дирекції документального кіно «Первого канала») і її однопартійцям.

По суті висловлених претензій маю сказати наступне: тільки біснуватий на всю голову, забитий пропагандою і закомплексований від безперервної брехні собі і іншим людина може прочитати в моєму вчорашньому тексті все те, що там виявили мої давно вже колишні друзі і знайомі. Власне, на цьому все.

Хоча не всі. Виявив кілька цікавих лайків від тих, кого не очікував побачити в списку запрошених на партзбори. Втім, за здоровим глуздом прийшов до висновку, що поставили їх люди теж повністю відповідають написаному вище визначенню», - заявив Василь Гатов.

Нагадаємо, 12 травня Союз журналістів Росії (СЖР) виступив із заявою «У зв'язку з діями голови Незалежної медіа-профспілки журналістів України», у якій звинуватив голову НМПУ Юрія Луканова у спробі «зруйнувати діалог журналістів Росії і України і посіяти ненависть і ворожнечу в нашому професійному співтоваристві».  Їх обурення викликало те, що Юрій Луканов звернувся до Генеральної прокуратури України з вимогою порушити кримінальну справу проти секретаря СЖР Ашота Джазояна за його незаконні візити до Криму. Також НМПУ звернувся до Союзу журналістів Росії із закликом «не порушувати українське законодавство і дотримуватися взятих на себе міжнародних зобов'язань».

 «СЖР вважає своїм обов'язком нагадати закордонним партнерам про те, що відповідно до законодавства Російської Федерації Крим є суб'єктом РФ. У 2014 році в регіоні було створено Союз журналістів Криму, який є повноправним членом СЖР», - заявили російські журналісти, демонструючи, що для них питання щодо півострова є остаточно вирішеним як частини РФ.

На фото – Василь Гатов

Фото: «15 минут»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3784
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду