Експертний висновок соціального психолога щодо серіалу «Не зарікайся»

Експертний висновок соціального психолога щодо серіалу «Не зарікайся»

28 Квітня 2016
7692

Експертний висновок соціального психолога щодо серіалу «Не зарікайся»

7692
«Детектор медіа» отримав текст висновку Любові Найдьонової з власних джерел і публікує його, зважаючи на те, що Нацрада у своєму рішенні керуватиметься, в тому числі, цим висновком
Експертний висновок соціального психолога щодо серіалу «Не зарікайся»
Експертний висновок соціального психолога щодо серіалу «Не зарікайся»

28 квітня в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення під час розгляду результатів позапланової перевірки телеканалу "України" щодо показу серіалу "Не зарікайся" було зачитано  експертний висновок, підготовлений заступником директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Любов'ю Найдьоновою.

За словами членів Нацради, це незалежний висновок незалежного експерта, який пані Найдьоновій ніхто не замовляв - вона сама його надіслала електронною поштою до Нацради.

Нацрада обіцяє оприлюднити цей експертний висновок на власному сайті, як і два інших експертних висновки, підготовлених на замовлення телеканалу "Україна".

"Детектор медіа" отримав текст висновку Любові Найдьонової з власних джерел і публікує його, зважаючи на те, що Нацрада у своєму рішенні керувалася, в тому числі, цим висновком (клікніть для збільшення). 

  

 

Нагадаємо, у квітні в соцмережах вибухнув скандал через показ на каналі «Україна» серії № 66 серіалу «Не зарікайся» виробництва продакшну Front Cinema на замовлення телеканалу «Україна». На думку деяких глядачів, в одній із серій нібито позитивно зображують терористів і російські гібридні війська в Донбасі. Бійців Збройних сил України і представників української влади в одній із серій називають «украми», «купкою фашистів», «кривавої хунтою». Крім того, в соцмережах критикували також суть серії, де українка бере в заручники маленьку дитину, вимагаючи за нього повернути їй сина.

21 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначилапозапланову перевірку каналу «Україна» на підставі масових скарг громадян на серіал «Не зарікайся». Нацрада також звернулася по експертну думку до Незалежної медійної ради та Громадської ради при Нацраді.

26 квітня Незалежна медійна рада більшістю голосів визнала відсутність порушень законодавства України, а саме норм ч. 2 ст. 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та ст. 15 і 15-1 Закону України «Про кінематографію» при трансляції 66-ї серії телесеріалу «Не зарікайся» телеканалом «Україна». Водночас, Незалежна медійна рада вважає, що медіа могли б утриматися від художнього зображення відповідних подій на Донбасі до закінчення гострої напруги в конфлікті.

Громадська рада при Нацраді також не знайшла порушень закону в серіалі «Не зарікайся». 

Тим часом Держкіно зібрало засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів з метою переглянути прокатне посвідчення, видане каналу «Україна» на серіал «Не зарікайся». 18 квітня Експертна комісія Держкіно більшістю голосів проголосувала проти скасування прокатного посвідчення в серіалу «Не зарікайся». На думку більшості членів Експертної комісії, в серіалі відсутні порушення норм законодавства та етичних стандартів, тож його не потрібно забороняти. Відеорепортаж із засідання Експертної комісії дивіться на «Відеотеці».

Не згодний з таким рішенням Експертної комісії голова Держкіно Пилип Іллєнко заявив, що вирішив припинити повноваження нинішнього складу Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів та сформувати новий її склад. Медійні експерти назвали це рішення антидемократичним. Повноваження складу Експертної комісії було припинено 21 квітня наказом Держкіно № 71. До 29 квітня Держкіноприймає пропозиції щодо кандидатур членів оновленої прокатної комісії.

Члени Експертної комісії Оксана Волошенюк і Георгій Черков у своїх колонках для «Детектора медіа» детально пояснили, чому вони голосувала проти заборони цього серіалу.

«Детектор медіа» також опублікував дві різні точки зору на скандальний серіал – Юрія Луканова та Ольги Лень.

Фото: кадр із серіалу «Не зарікайся» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7692
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду