Порошенко каже, що узгодив з Путіним алгоритм обміну Савченко, і Надія припиняє голодування

Порошенко каже, що узгодив з Путіним алгоритм обміну Савченко, і Надія припиняє голодування

19 Квітня 2016
1679
19 Квітня 2016
15:04

Порошенко каже, що узгодив з Путіним алгоритм обміну Савченко, і Надія припиняє голодування

1679
Президент України Петро Порошенко висловив сподівання, що йому з президентом Росії Володимиром Путіним вдалося узгодити попередній алгоритм звільнення української льотчиці і народного депутата Надії Савченко, ув’язненої в Росії.
Порошенко каже, що узгодив з Путіним алгоритм обміну Савченко, і Надія припиняє голодування
Порошенко каже, що узгодив з Путіним алгоритм обміну Савченко, і Надія припиняє голодування

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Вчорашня розмова з Путіним відбулася за моєї ініціативи і на підставі попередніх напрацювань, мені здається, що нам вдалося узгодити певний алгоритм звільнення Надії», – сказав Петро Порошенко після зустрічі з прем’єр-міністром Данії Ларсом Расмуссеном у Києві.

«Як ви знаєте, що вчора суд виніс рішення у справі російських ГРУшників Єрофеєва та Александрова, і це рішення суду відкриває певні можливості для задіяння механізму обміну», – додав Президент України.

Водночас він закликав «уникати спекуляцій з цього приводу, з приводу термінів повернення та будь-яких подальших кроків – це питання не може бути предметом для політичних ігор».

За словами глави держави, він дав низку доручень для відпрацювання механізму повернення Надії Савченко до України.

«Сьогодні у мене відбудеться зустріч з мамою і сестрою Надії, мною будуть дані відповідні доручення Міністерству юстиції для того, щоб відпрацювати інші механізми. Відповідні доручення отримав міністр закордонних справ, і це складна робота, я думаю, повинна бути завершена якомога швидшим поверненням Надії додому», – сказав Петро Порошенко.

За словами глави держави, він готовий відправити президентський літак для того, щоб «забрати Надію додому».

Він також нагадав, що обговорив з президентом Росії можливість допуску до Надії Савченко німецьких лікарів.

Крім того, Петро Порошенко повідомив, що в розмові з Путіним порушив питання про критичний стан здоров’я інших українських ув’язнених в Росії, а сааме - Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва. «Я також сподіваюся на те, що російська сторона продемонструє прогрес у цьому питанні», – додав президент.

Пізніше Президент України Петро Порошенко повідомив у Facebook, що зателефонував Надії Савченко, яку тримають у російському СІЗО. За його словами, вона погодилася припинити голодування.

«Зателефонував до Надії Савченко. Особисто передав їй слова підтримки: Надія стала символом України. Розповів їй подробиці своєї вчорашньої розмови з Президентом Росії. Ми все робимо і продовжуватимемо робити для звільнення Надії. Разом з мамою, Марією Іванівною і сестрою Вірою звернувся до Наді з проханням припинити голодування. Дякую тобі, що погодилася», - написав глава держави.

Нагадаємо, 18 квітня  Колегія суддів Голосіївського районного суду Києва визнала винними російських військовослужбовців Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова у веденні агресивної війни за попередньою змовою, сприянні терористичній організації, здійсненні теракту. Їх засудили до 14 років з конфіскацією майна.

Після  вироку стало відомо, що захист Надії Савченко обговорить свої дії щодо можливого обміну її на росіян Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва із адвокатом ГРУшників. За словами її адвоката Іллі Новикова, обмін стане можливим після вступу вироку у законну силу в Україні.  Водночас захисники Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва  планують оскаржити вирок, що означатиме відтермінування обміну.

Раніше інший адвокат українки Марк Фейгін повідомляв, що рішення щодо обміну Надії Савченко  не варто очікувати протягом кількох днів після оголошення вироку росіянам.

22 березня Донецький міський суд Ростовської області Росії вирішив, що провина громадянки України Надії Савченко у причетності до загибелі журналістів каналу «Россия 1» підтверджена, і засудив її до 22 років ув'язнення в колонії загального режиму. Надію Савченко визнали винною за трьома статтями: за «вбивство журналістів» присудили 18 років, за «замах на вбивство» мирних громадян – 4 роки і штраф за «незаконний перетин кордону».

Фото: interfax.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1679
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду