СБУ звинувачує Мінкульт і Держкіно у безпідставній забороні російських фільмів

6 Квітня 2016
2245
6 Квітня 2016
16:52

СБУ звинувачує Мінкульт і Держкіно у безпідставній забороні російських фільмів

2245
Голова Служби безпеки України Василь Грицак направив листа віце-прем’єр-міністру - міністру культури В’ячеславу Кириленку, у якому заявляє, що Мінкульт забороняє показ російських фільмів на підставі складених СБУ списків діячів культури, що загрожують національній безпеці, «без їх виваженої оцінки і детального аналізу». При цьому голова СБУ зазначає, що Мінкульт нехтує функцією, яка покладена на Держкіно – як на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії.
СБУ звинувачує Мінкульт і Держкіно у безпідставній забороні російських фільмів

Про це йдеться у листі, копію якого опублікувала у своєму Facebook очільниця Прес-центру СБУ Олена Гітлянська.

У листі зазначається, що «Служба безпеки України дотримується однозначної позиції щодо тих осіб, які виступають на боці держави-агресора, та в межах компетенції адекватно реагує на їх антиукраїнську та протиправну діяльність, або наявність достовірних даних про підготовку до дій, спрямованих на школу інтересам України».

«Зокрема, Службою закрито в’їзд, видворено та скорочено термін перебування в нашій країні значному числу іноземців, які своїми діями та заявами наносять шкоду національній безпеці нашої держави. На підставі зазначеного, а також враховуючи інші обстав новини діяльності представників культури та мистецтв РФ, Службою було складено та направлено до Міністерства культури України відповідні списки іноземців», - констатує СБУ.

При цьому Служба безпеки зазначає, що «Мінкультури… використає отримані списки з метою заборони розповсюдження та демонстрування фільмів без їх виваженої оцінки і детального аналізу».

«В результаті цього до вказаного списку Мінкультури потрапили окремі фільми, заборона на показ яких може трактуватися як зазіхання на конституційні права громадян», - наголошується у листі Василя Грицака.

СБУ підкреслює, що негативну реакцію викликав спосіб заборони вказаного контенту. За твердження Служби, це «негативно сприймається суспільством, посилює у ньому розкол і додатково дестабілізує суспільно-політичну ситуацію в країні, що в умовах гібридної війни дає додаткові переваги державі-агресору».

Служба безпеки обурюється, що Мінкульт «офіційно пояснює заборону контенту виключно отриманими від Служби списками» і нехтує функцією, яка покладена на Держкіно - центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії.

«Такі дії Міністерства, враховуючи значний резонанс, який здіймається навколо заборони окремих фільмів, дискредитують діяльність чинної влади, в тому числі Служби безпеки,  наносять шкоду її іміджу всередині країни і за кордоном, даючи привід ворогам України зайвий раз звинувачувати нашу державу нібито у здійсненні недемократичних кроків і порушенні конституційних прав громадян», - йдеться у листі глави Служби безпеки України Василя Грицака.

СБУ з метою вказаних негативних чинників просить ініціювати додаткове ретельне опрацювання забороненого контенту із залученням фахівців Експертної комісії при Держкіно. На думку Служби, це дозволить виділити із загального переліку заборонених для показу в Україні фільмів «дійсно шкідливий контент».

Нагадаємо, 19 лютого голова Держкіно Пилип Іллєнко повідомив про анулювання прокатних посвідчень ще 21-ї російської стрічки. Рішення прийняте на підставі того, що творці цих фільмів і серіалів внесені Міністерством культури України до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Після цього телеканал «1+1» звинуватив голову Держкіно Пилипа Іллєнка у подвійних стандартах і заявив, що буде у суді відстоювати своє право на показ забороненого за рішенням Держкіно російського серіалу «Кухня».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2245
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду