Держкіно досі не має механізму накладення штрафів за показ заборонених фільмів і серіалів

Держкіно досі не має механізму накладення штрафів за показ заборонених фільмів і серіалів

5 Квітня 2016
1531
5 Квітня 2016
16:45

Держкіно досі не має механізму накладення штрафів за показ заборонених фільмів і серіалів

1531
Державне агентство з питань кіно досі не має затвердженого Міністерством культури України Порядку накладення штрафів за показ заборонених законом «Про кінематографію» фільмів і серіалів. Про це стало відомо під час останнього засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.
Держкіно досі не має механізму накладення штрафів за показ заборонених фільмів і серіалів
Держкіно досі не має механізму накладення штрафів за показ заборонених фільмів і серіалів

Як зясувалося, 19 лютого Міністерство культури України затвердило Порядок накладення штрафів Держкіно своїм наказом № 70 (проект наказу було оприлюднено 24 грудня 2015 року). Наразі цей наказ Мінкульту подано на реєстрацію до Міністерства юстиції, тож Порядок накладення штрафів досі не набув чинності.

Тим часом, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила внести до документу свої правки. На засіданні 31 березня Нацрада затвердила пропозиції та зауваження до Порядку накладення штрафів.

Зауваження Нацради викликав пункт 3 Порядку, згідно з яким інформація про ознаки порушення мовниками закону «Про кінематографію» (за які потім Держкіно має накладати штраф) має міститися в актах перевірки Нацради. На думку Нацради, процедура перевірки суттєво уповільнить, а відтак унеможливить державне реагування на виявлені порушення. Тому регуляторний орган пропонує керуватися результатами свого офіційного моніторингу, за підсумками якого Нацрада складатиме акти про виявлені ознаки порушення законодавства про кінематографію.

Відтак, Нацрада пропонує в пункті 3 Порядку вказати, що «Інформація про ознаки порушення міститься в актах Національної ради про виявлені ознаки порушення законодавства про кінематографію, складених за зразком, наведеним у додатку 1 до цього Порядку».

Зразок акту Нацрада пропонує такий:

Акт Національної ради про виявлені ознаки порушення законодавства про кінематографію

з/п

Телеканал

Дата
(період)

Назва фільму

Вихідні дані

(інформація про фільм)

Ознаки порушення

Примітки

фактично

в ефірі

джерело

інформації

 

 

 

 

 

 

 

 

Нагадаємо, що 10 місяців тому, 4 червня 2015 року, набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», який, з-поміж іншого, заборонив розповсюдження й демонстрування в Україні фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора (Російської Федерації), а також трансляцію будь-яких російських фільмів/серіалів, вироблених після 1 січня 2014 року. За показ заборонених фільмів передбачені штрафи, для застосування яких необхідно було прийняти підзаконний акт – порядок накладення штрафів. Закон давав на ухвалення підзаконних актів два місяці, тобто до 4 серпня 2015 року.

20 серпня 2015 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення погодила проект наказу Міністерства культури України «Про затвердження порядку накладання адміністративно-господарських санкцій Державним агентством України з питань кіно», що надійшов від Держкіно. Документ мав пройти погодження ще в низці міністерств і відомств. Згодом, 19 листопада 2015 року, Держкіно оприлюднило новий проект документу.

Але досі порядок штрафів не затверджено. Тобто попри те, що закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» діє вже 10 місяців, Держкіно досі не застосовує штрафів, хоча Нацрада протягом перших місяців дії закону фіксувала десятки ознак порушення закону телеканалами. Якщо документ буде ухвалено в оприлюдненій редакції, Держкіно так і не оштрафує нікого з-поміж виявлених Нацрадою у 2015 році порушників, оскільки мине строк давності застосування санкції (штраф може бути накладено протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через рік з дня його вчинення).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1531
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду