«БюроUA» позивається до дніпропетровських міськради і ОДА через відповіді на запити

21 Березня 2016
4457
21 Березня 2016
15:16

«БюроUA» позивається до дніпропетровських міськради і ОДА через відповіді на запити

4457
16 березня редакція проекту журналістських розслідувань «БюроUA» подала позови до Бабушкінського районного суду Дніпропетровська (відповідач - Дніпропетровська міськрада) та Окружного адмінсуду (відповідач - управління капбудівництва Дніпропетровської ОДА) з вимогою визнати незаконними дії мерії та облдержадміністрації щодо надання інформації на запит.
«БюроUA» позивається до дніпропетровських міськради і ОДА через відповіді на запити

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Як зауважує редакція «БюроUA», яку очолює головна редактор Ольга Юдіна, позови до суду необхідні журналістській спільноті, «щоб зламати популярну нині тенденцію по перекручуванню букви і духу закону у власних інтересах дніпропетровськими чиновниками».

24 лютого редакція звернулася до Дніпропетровської ОДА та Дніпропетровської міськради із запитами про інформацію.

Журналісти просили чиновників міськради надати відомості про підземні переходи, що обслуговуються комунальним підприємством «Автоміст», перерахувати роботи, що виконуються КП під грифом «утримання переходів», вказати обсяг коштів, що надійшли з 2013 по 2015 рік на рахунки КП, і їх цільове призначення, а також кількість підземних переходів, розташованих на території міста і їх балансоутримувачів, кількість працівників КП та їх функціональні обов'язки.

Проте у міськраді та ОДА відповіли, що запитувана інформація може бути розглянута не в рамках закону про доступ до публічної інформації, а в межах закону «Про звернення громадян», що передбачає інший термін розгляду запитуваної інформації.

У відповіді міськради, підписаній в.о. заступником міського голови О.Санжарою, йдеться: «Запитувана Вами інформація потребує узагальнення та аналітичної обробки даних, в зв'язку з чим Ваше звернення буде розглянуто в межах дії Закону України “Про звернення громадян”».

До ОДА журналісти звернулися по інформацію, скільки транспортерів для інвалідів (із зазначенням ціни, року випуску, моделі, постачальника, дати договору про постачання) було закуплено для надземного переходу на проспекті Слобожанському, вказати суб'єкта господарювання, який здійснюватиме техобслуговування транспортерів, а також повідомити про те, чи проводився аналіз необхідності такої закупівлі.

В.о. начальника управління капітального будівництва ОДА С.Горовець відповів редакції: «Ви у формі запиту на інформацію бажаєте отримати відповіді на питання, які не можуть бути охоплені інформацією, яка задокументована на відповідних носіях, в результаті чого необхідно виконання спеціальних дій, спрямованих на створення нової інформації шляхом узагальнення та аналітичної обробки даних, що не підпадає під ознаки публічної інформації відповідно до ст.1 Закону».

Юрист ІМІ Максим Ратушний зазначає, що рішення у таких справах є необхідними та важливими для уникнення перекручування норм законодавства на майбутнє та удосконалення дієвості системи доступу до публічної інформації в Україні.

«Проблема розгляду запитів на публічну інформацію у порядку розгляду звернень громадян є поширеною та спричиняє значне затримання у часі на отримання необхідної особі, у нашому випадку журналістам, інформації. Такі позови до суду є, та рішення у таких справах є необхідними та важливими для уникнення перекручування норм законодавства на майбутнє та удосконалення дієвості систему доступу до публічної інформації в Україні. Не дивлячись, що розпорядники не відмовили в опрацюванні, а обрали іншу процедуру розгляду, з відповідно іншими строками, все одно принциповою і необхідною є вимога слідувати процедурам та вимогам, визначеним законодавством», - зазначив Максим Ратушний.

Нагадаємо, 18 червня 2015 року Діпропетровський апеляційний суд задовільнив заперечення позову Фонду соціального страхування до дніпропетровської журналістки Ольги Юдіної: фонд має надати їй публічну інформацію журналістці.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4457
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду