Російська Lenta.ru опублікувала новину про 67 загиблих на Майдані 20 лютого 2016 року

Російська Lenta.ru опублікувала новину про 67 загиблих на Майдані 20 лютого 2016 року

23 Лютого 2016
1420
23 Лютого 2016
11:27

Російська Lenta.ru опублікувала новину про 67 загиблих на Майдані 20 лютого 2016 року

1420
Найпопулярніше російське інтернет-видання Lenta.ru повідомило про буцімто 67 загиблих на Майдані Незалежності в Києві 20 лютого 2016 року, в день жалоби за Небесною Сотнею. Як з’ясувалось, Lenta.ru та інші російські ЗМІ, які передрукували повідомлення, використали новину українського інформаційного агентства УНІАН за 20 лютого 2014 року.
Російська Lenta.ru опублікувала новину про 67 загиблих на Майдані 20 лютого 2016 року
Російська Lenta.ru опублікувала новину про 67 загиблих на Майдані 20 лютого 2016 року

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Російське видання Lenta.ru повідомило про буцімто 67 жертв внаслідок «сутичок» у центрі Києва 20 лютого 2016 року. «Новину» було опубліковано з посиланням на українське інформаційне агентство УНІАН: «У період із 18 по 20 лютого внаслідок зіткнень в Києві загинули 67 осіб». На сайті інформаційного агентства УНІАН, на яке послались російські журналісти, повідомляючи про 67 загиблих у Києві, справді є така новина за 20 лютого, однак йдеться про події 2014 року.

Водночас у новині Lenta.ru була інформація і про події 20 лютого 2016 року – про заворушення в центрі Києва і напади на київські офіси російських банків і офіс бізнесмена Ріната Ахметова. Таким чином повідомлення було сфабриковане із новин різного часу.

Інформацію з сайту Lenta.ru передрукували інші російські сайти: «Rusnext русская весна»«Политикус.ру»«Вести недели» й інші.

Пізніше сайт Lenta.ru і деякі інші сайти новину видалили, однак вона залишилась у Google cache.

«Радіо Свобода» повідомляє, що київська поліція дійсно відкрила чотири кримінальні провадження за інцидентами 20 лютого, однак, ані українські ЗМІ, ані правоохоронці про загиблих не повідомляли.

Нагадаємо, голова програми ЄС , яка розвінчує міфи російської пропаганди, просить Європарламент виділити ресурси для розширення діяльності та розповсюдження інформації про Євросоюз. З таким проханням голова програми East Stratcom Жиль Портман звернувся 18 лютого до депутатів Європарламенту під час засідання підкомітету з питань оборони та безпеки.

Програму було створено у вересні минулого року, але вона не має бюджету і має лише дев'ятеро штатних співробітників. Близько 400 волонтерів, які проживають у різних країнах ЄС та Східної Європи, сповіщують групу, якщо десь помічають пропаганду.

Зараз East Stratcom розповсюджує повідомлення через Twitter російською та англійською мовами. Також програма готує щомісячний випуск «Огляд дезінформації», яка містить аналіз зразків російської пропаганди здебільшого з онлайн-ресурсів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1420
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду