Посольство України надіслало запит польському каналу TVN24 щодо показу антиукраїнського фільму

Посольство України надіслало запит польському каналу TVN24 щодо показу антиукраїнського фільму

23 Лютого 2016
1130
23 Лютого 2016
10:27

Посольство України надіслало запит польському каналу TVN24 щодо показу антиукраїнського фільму

1130
Посольство України в Республіці Польща спрямувало запит польському телеканалу TVN24, який 21 лютого, у річницю розстрілів протестувальників на Майдані у Києві, демонстрував фільм «Україна: маски революції» французького режисера Поля Морейри, що показує події Євромайдану як бунт радикалів-націоналістів. Раніше стрічку показав французький канал Canal+, який є стратегічним партнером польського телеканалу.
Посольство України надіслало запит польському каналу TVN24 щодо показу антиукраїнського фільму
Посольство України надіслало запит польському каналу TVN24 щодо показу антиукраїнського фільму

Про це повідомляє «Укрінформ».

Посол України в Польщі Андрій Дещиця повідомив, що українське диппредставництво в понеділок, 22 лютого, зробило офіційний запит до керівництва польського каналу TVN24 з проханням пояснити, чому саме цей фільм був обраний для показу в дні, коли українці вшановували Героїв Майдану, хоча можна було вибрати один з багатьох українських чи польських фільмів, які правдиво показують ці події. Він уточнив, що посольство поки що не отримало відповіді від телеканалу, але сподівається з’ясувати причини, чому так сталося.

Андрій Дещиця також назвав демонстрацію скандального антиукраїнського фільму в другу річницю трагічних подій на Майдані блюзнірством. «Я вважаю, що демонструвати цей фільм саме в ці дні є блюзнірством», - сказав він у коментарі українським журналістам у Варшаві.

У цьому контексті він також зауважив, що коментар ведучої Еви Еварт перед показом фільму на TVN24, що таким чином надається майданчик для демонстрації іншої точки зору на останні події в Україні, не витримує жодної критики.

«Можна показувати позиції різних авторів і як вони бачать ситуацію, можна дебатувати про це, але за умови, що демонструється правда. Але коли показують пропаганду, тоді сперечатися і дебатувати немає про що», - підкреслив Андрій Дещиця.

Посол наголосив, що він був «неприємно вражений» появою фільму в ефірі саме цього телеканалу, який завжди активно й досить об’єктивно висвітлював події на Майдані і те, що відбувалося в Україні вже після Революції Гідності.

Андрій Дещиця констатував, що відгуки в соцмережах підтверджують, що значна кількість українців і поляків, які побачили цей фільм, незадоволені побаченим і висловлюють своє здивування і розчарування рішенням телеканалу про трансляцію фільму. 

«Укрінформ» повідомляє, що також надіслав інформаційний запит телеканалу TVN24 і поки ще не отримав відповіді.

Нагадаємо, 29 січня Посольство України у Франції звернулось до голови Наглядової ради телевізійної групи Canal+ Вінсента Боллоре з проханням скасувати показ стрічки «Україна: маски революції» режисера Поля Морейри, яка подає події Євромайдану в Україні з точки зору російської пропаганди. Однак 1 лютого, незважаючи на зверення української сторони, телеканал Canal+  показав стрічку о 22.30 за місцевим часом.

3 лютого стало відомо, що українська Комісія з журналістської етики (КЖЕ) подає скаргу на документальній фільм «Україна: маски революції» Поля Морейри, який вийшов 1 лютого у рубриці «Спеціальне розслідування» французького телеканалу Canal+. Комісія проситиме французьких журналістів розглянути та дати оцінку відповідності нормам професійної етики дій автора стрічки та редактора, які готували та приймали рішення про показ документального фільму.

3 лютого сайт Teleobs опублікував звернення 18 іноземних журналістів, які працюють в Україні, до французького телеканалу Canal+ з приводу трансляції фільму Поля Морейри «Україна: маски революції», в якому вони висловили своє невдоволення перекручуванням у стрічці подій 2013-2014 років в Україні.

21 лютого польський телеканал TVN24 показав скандальний французький фільм «Україна: маски революції» Поля Морейри, що показує події Євромайдану як бунт українських радикалів-націоналістів. Посольство України в Польщі назвало показ «недружнім жестом» і «неповагою до мільйонів українців». Показ відбувся у програмі «Ева Еварт радить: Документальне кіно у TVN24».

 

Фото: pltv.fr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1130
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду