Україна називає фейками публікації про ненадання допомоги на місці вибуху мікроавтобуса

Україна називає фейками публікації про ненадання допомоги на місці вибуху мікроавтобуса

11 Лютого 2016
1096
11 Лютого 2016
15:57

Україна називає фейками публікації про ненадання допомоги на місці вибуху мікроавтобуса

1096
Російські та проросійські ЗМІ повідомили, що українська сторона нібито відмовила в допомозі постраждалим від вибуху пасажирського автобусу, який підірвався 10 лютого близько 8.00 біля КПП «Новомихайлівка» в Мар’їнському районі (Донецькка область). У поліції Донецької області цю інформацію спростовують.
Україна називає фейками публікації про ненадання допомоги на місці вибуху мікроавтобуса
Україна називає фейками публікації про ненадання допомоги на місці вибуху мікроавтобуса

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

У середу російські, проросійські ЗМІ та сайти, що асоціюють себе із назвою «Новороссия» повідомили про буцімто відмову української сторони надати допомогу постраждалим внаслідок вибуху цивільного мікроавтобуса біля Мар’їнки. Про це повідомили «Звезда»«НА Харьков», «НовороссияИнформ», «В-Деталях.РФ»«ИА ФАН» та низка інших.

«Українська сторона категорично заборонила поранених везти в той бік,  відправляли в «ДНР» усіх поранених, всі їхали сюди, в наш бік. І ми тут надавали їм допомогу», – розповів у сюжеті російського каналу «Звезда» так званий «ополченець». Про нібито «відмову» української сторони допомогти розповів і так званий заступник командувача корпусом «міністерства оборони» угруповання «ДНР» Едуард Басурін.

«Радіо Свобода» повідомляє, що насправді саме українська сторона викликала «швидку допомогу» із Курахового (Донецька область), що контролюється Україною. Пораненого мешканця окупованої територистами Макіївки (Донецька область) доправили до лікарні у Курахового, від отриманих травм він помер.

Речниця поліції у Донецькій області Наталія Шиман заперечила, що комусь із постраждалих відмовили у допомозі. «Ви ж розумієте, що це повна маячня, тому що, по-перше, ми реєструємо всі повідомлення по телефону, якщо людина звертається по телефону або письмово. Якщо там були постраждалі і вони звернулися би в наші лікарні або до наших поліцейських, вони б отримали нашу допомогу. У нас офіційно троє загиблих, і даних більше щодо поранених у нас немає, тому що ніхто не потрапляв в українські лікарні і не звертався. Туди ж і «швидка» виїхала з Курахового, приїхала, всіх оглянула, забрала чоловіка цього пораненого, 55 року народження, якби ще хтось там потребував допомоги і звернувся – медики забрали б і їх», – заявила Наталія Шиман.

Інформацію російських ЗМІ також заперечив пастор-волонтер на Донбасі Сергій Косяк. «Це все неправда. Всіх поранених відвезли до Курахового в лікарню, а останки загиблих вивозив Червоний Хрест, теж у морг Курахівської лікарні», – відповів він на запитання журналістів «Радіо Свобода».

10 лютого біля КПП «Новомихайлівка», що в Мар’їнському районі Донецької області, на невідомому вибуховому пристрої підірвався автобус із пасажирами. Мікроавтобус Volkswagen їхав із Донецька до Мар’їнки, неподалік від пропускного пункту водій, намагаючись об’їхати чергу, з’їхав з основної дороги на узбіччя і підірвався на вибуховому пристрої. У ГУ Національної поліції в Донецькій області повідомили, що на місці загинуло 2 людини – водій автобусу 1971 року народження та жінка 1981 року народження, жителька міста Горлівки. Пізніше стало відомо про смерть чоловіка 1955 року народження, жителя міста Макіївки в лікарні Курахового. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею «умисне вбивство» за фактом підриву мікроавтобуса.

До лікарні у Кураховому привезли загиблого під Мар’їнкою. Фото Макса Лєвіна

Нагадаємо, фотокореспондент інтернет-видання LB.ua Максим Лєвін заявив, що через додаткові вимоги Прес-центру штабу АТО він разом із фотокореспондентом інформаційного агентства «Укрінформ» Маркіяном Лисейком не зміг потрапити до блок-посту «Мар’їнка», де 10 лютого підірвався пасажирський мікроавтобус.

За словами Макса Лєвіна, Прес-центр Штабу АТО вимагав у фотокореспондентів крім акредитації попереднього повідомлення про маршрут їхнього пересування. При цьому незрозуміло, як могли журналісти подати інформацію про маршрут напередодні трагедії.

«Сьогодні вранці біля блок-поста "Мар’їнка" підірвався пасажирський мікроавтобус.  Ось яскравий приклад як прес-центр АТО не зацікавлений у об’єктивному висвітленні подій. За інформацією Прес-центр штабу АТО - за 600 метрів від самого блок-поста. На сайтах ДНР - пишуть підірвалися мікроавтобус і Таврія, на самому блок-пості. І допомогу не надали, тому загинули люди.Перебуваючи зараз в безпосередній близькості від Марїнки (Курахово) ми, фотографи, я і Markiian Lyseiko, (маємо дійсні прес-карти АТО а також діючі посвідчення журналіста) НЕ МОЖЕМО потрапити на місце події, оскільки, УВАГА, цитата Речника АТО (спілкувалися по телефону 10 хвилин тому): не подали маршрут пересування заздалегідь, тобто ВЧОРА. У мене все», - написав Макс Лєвін.

Пізніше Макс Лєвін опублікував у Facebook свої фото, зроблені у лікарні Курахового (Донецька область), куди привезли загиблих.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1096
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду