МВС розслідує порушення військової цензури з боку Саакашвілі – спікер АТО

МВС розслідує порушення військової цензури з боку Саакашвілі – спікер АТО

10 Лютого 2016
1416
10 Лютого 2016
14:22

МВС розслідує порушення військової цензури з боку Саакашвілі – спікер АТО

1416
Спікер Адміністрації Президента України з питань АТО Андрій Лисенко підтвердив існування в Україні військової цензури і назвав порушником цензурних вимог главу Одеської обласної державної адміністрації (ОДА) Міхеїла Саакашвілі. За його словами, міністерство внутрішніх справ почало розслідування щодо розповсюдження очільником Одеської ОДА відео із зони АТО.
МВС розслідує порушення військової цензури з боку Саакашвілі – спікер АТО
МВС розслідує порушення військової цензури з боку Саакашвілі – спікер АТО

Про це він заявив в інтерв'ю російській «Новой газете», яке взяла собкор видання у Києві Ольга Мусафірова.

«Військова цензура обов'язково є. І головний військовий цензор теж - але прізвище та звання я не маю права називати. У кожному з'єднанні служить начальник управління або відділу, який відповідає за збереження військової і державної таємниці. Стежить за тим, щоб в теле- і фотокамери не потрапляли документи з грифом "Секретно", штабні карти, бойові розпорядження, накази, кодові таблиці для зв'язку, списки особового складу військових частин. Тому що навіть за фінансової відомості можна визначити чисельність військовослужбовців. Також заборонено показувати апаратуру закритого зв'язку, комп'ютери "самі в собі", тобто не підключені до Мережі машини для обробки секретних даних. Під табу - ходи сполучення між взводними опорними пунктами. Не можна "світити" позиції, звідки ведеться спостереження за ворогом, передислокацію колон. Завжди просимо операторів не робити відео з прив'язкою до місцевості: інакше до метра обчислюється розташування об'єкта. У бліндажі, в наметі, в окопі - знімайте, будь ласка. Не завжди можна показувати обличчя військових. Взагалі, цензура в наших умовах - перш за все турбота про безпеку», - заявив спікер АП з питань АТО.

Відвертим порушенням цензурних вимог Андрій Лисенко назвав розповсюдження Міхеїлом Саакашвілі відео із зони АТО. «Останнє, відверте: відео з передової, яке злив в інтернет Саакашвілі. Повна здача українських позицій! (Глава Одеської облдержадміністрації відвідав одеський батальйон "Шторм» і 14 січня виклав у мережу сюжет, як він виявляє недоліки в забезпеченні бійців. У кадрі опинилися штабні карти, у бійців-співрозмовників відкриті обличчя, місцевість добре пізнавана і т.п. - О. М.). Те, що строго забороняли журналістам, зробив не останній державний чиновник. Я думаю, військова прокуратура і контррозвідка повинні дати оцінку. Наскільки мені відомо, міністерство внутрішніх справ вже почало розслідування», - сказав спікер.

Ольга Мусафірова зауважила, що після публічного конфлікту глави Одеської облдержадмінстрації з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим ініціатива МВС анітрохи не дивує.

«Але Саакашвілі може сказати, що знімала інша людина, він же сам весь час в кадрі. І постраждає відеооператор або той, хто виставив. Дуже добре, коли губернатор цікавиться життям підрозділу. Тільки хлопців, в ідеалі, треба тепер звідти прибирати! Тому що вже пішли погрози їхнім родинам від сепаратистів. На кілька статей Кримінального кодексу тягне таке "кіно". Втім, військова прокуратура порушує справи і розслідує, чи не заявляючи публічно. А остаточне рішення виносить суд», - підкреслив Андрій Лисенко.

Нагадаємо, в інтерв'ю російській «Новой газете» Андрій Лисенко також заявив, що наразі журналісти російських ЗМІ не можуть отримати доступ до зони АТО, і робота з ними не ведеться. «Тут все просто: зараз роботи з російськими журналістами в зоні АТО немає. Більшість громадян з паспортами Російської Федерації і посвідченнями "Преса" виявилися розвідниками, не пройшли перевірку Служби безпеки України. Тому прийнято рішення - до військових їх не пускати, чи не акредитувати, в'їзд в країну закрити. Тільки дуже небагатьом кореспондентам з Росії видано прес-карти. Громадяни України, які співпрацюють з російськими ЗМІ, як правило, об'єктивно висвітлюють ситуацію», - сказвв спікер АП з питань АТО.

 

Фото – espreso.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1416
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду