Микола Княжицький ініціює створення в Україні Інституту книги

Микола Княжицький ініціює створення в Україні Інституту книги

11 Вересня 2015
2335
11 Вересня 2015
19:10

Микола Княжицький ініціює створення в Україні Інституту книги

2335
Микола Княжицький ініціює створення в Україні Інституту книги
Микола Княжицький ініціює створення в Україні Інституту книги

Народний депутат, голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності  Микола Княжицький повідомив, що в новому законопроекті щодо реформування національного книговидавництва йтиметься про створення в Україні Інституту книги. Про це повідомляє видання LB.ua з посиланням на заяву нардепа на круглому столі, присвяченому обговоренню державної політики у сфері книговидання на Форумі видавців у Львові.

 

Згідно з проектом закону, Інститут книги, який підпорядковуватиметься Міністерству культури, має реалізовувати національні програми у сфері книговидання. Директора Інституту повинен призначати міністр культури в результаті проведення прозорого конкурсу.

 

Завдання Інституту - створення та реалізація програм з поширення української книги (в тому числі - за кордоном), реалізація програм щодо розвитку бібліотек, виділення грошей на поповнення бібліотечних фондів та реалізація програми «Українська книга» на прозорих умовах.

 

Видання зазначає, що ідея створення Інституту книги висловлювалася експертами у сфері книговидавництва на конференції в Києві в червні 2014 року. У Польщі існує аналогічний інститут, що займається сферою книговидавництва.

 

«За весь час ніхто з депутатів не подавав законопроекту про Інститут книги, тому що нікому це не було потрібно. Я буду подавати цей законопроект і виносити його на розгляд в зал. Сподіваюся, що до Нового року ми його приймемо», - заявив Микола Княжицький.

 

За словами Миколи Княжицького, окрім створення Інституту книги в законопроект будуть включені пункти про розвиток бібліотек, використання спецфондів для фінансування культурних проектів у сфері книговидання.

 

Нагадаємо, 2 лютого Комітет  з питань культури і духовності підтримав законопроект №1316 на підтримку вітчизняного книговиробництва, ініційований Миколою Княжицьким та іншими нардепами. «Члени Комітету наголосили на першочерговості питання підтримки вітчизняних книговидавців в умовах зростання цін на поліграфічні матеріали та електроенергетику. Це не перший законопроект, який був розроблений і внесений народними депутатами - членами Комітету для підтримки книговидавничої галузі (законопроект №1316)», - йдеться в повідомленні Комітету. Головне науково-експертне управління зробило висновок, що законопроект №1316 потребує техніко-юридичного корегування.

 

Водночас Верховна Рада звільнила від оподаткування податком на додану вартість практично всі операції з виготовлення та розповсюдження книжок вітчизняного виробництва, у тому числі електронного контенту. 13 лютого парламент 235-ма голосами ухвалив відповідний закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підготовлення, виготовлення, розповсюдження книжок та періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва)».

 

Раніше законопроект № 1833 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підготовлення, виготовлення, розповсюдження книжок та періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва)» зареєстрували народні депутати Юрій Луценко («Блок Петра Порошенка») та Микола Княжицький («Народний фронт»).

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2335
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду