13-14 жовтня в Страсбурзі – конференція Ради Європи «Свобода слова: все ще передумова демократії?»

13-14 жовтня в Страсбурзі – конференція Ради Європи «Свобода слова: все ще передумова демократії?»

18 Вересня 2015
4608
18 Вересня 2015
18:28

13-14 жовтня в Страсбурзі – конференція Ради Європи «Свобода слова: все ще передумова демократії?»

4608
13-14 жовтня в Страсбурзі – конференція Ради Європи «Свобода слова: все ще передумова демократії?»
13-14 жовтня в Страсбурзі – конференція Ради Європи «Свобода слова: все ще передумова демократії?»

13-14 жовтня у Страсбурзі відбудеться конференція Ради Європи «Свобода слова: все ще передумова демократії?».

 

Конференція збере суддів, правників, представників держав-членів, громадянського суспільства, приватного сектору та наукових кіл з метою обговорення таких ключових тем:

  • вільна і плюралістична суспільна дискусія - предумова демократії; як створити сприятливе середовище?
  • свобода «образити, шокувати або непокоїти»: де ми знаходимося?
  • боротьба з тероризмом: ми всі потенційні підозрювані?
  • захист свободи вираження думок в інтернеті: яка роль посередників?
  • виявлення можливих наслідків та оцінка масового спостереження відносно свободи слова.

Основними завданнями конференції стануть:

  • підвищити обізнаність і привернути увагу держав-членів, приватного сектору та громадянського суспільства щодо історичної ролі та відповідальності Ради Європи , яка стоїть на сторожі свободи слова в Європі; продемонструвати здобутки стандартів Ради Європи, зокрема практику Суду;
  • побудувати майданчик для роздумів і обговорення оцінки впливу дій держави (на законодавчому та незаконодавчому рівнях) на свободу слова;
  • створити європейський імпульс для продовження і посилення діалогу між усіма учасниками в якості обов'язкової умови для реалізації свободи слова в будь-який час та в будь-якому контексті, в тому числі в період кризи;
  • відзначити рішучі кроки щодо зміцнення колективних дій Ради Європи у співпраці з іншими міжнародними організаціями з питань сприяння свободі слова в Європі, зокрема, європейські програми підтримки національних механізмів захисту свободи слова (див. звіт Генерального Секретаря «Стан демократії, прав людини і верховенства права в Європі»).

 

Близько 300 учасників відкритої для ЗМІ конференції у Страсбурзі (Франція) оцінять серйозні наслідки для свободи слова після недавніх подій, таких як жорстокий напад на журналістів журналу Charlie Hebdo у Парижі в січні. Адвокат Charlie Hebdo Річард Малка стане одним із учасників конференції, на якій також будуть присутні судді Європейського суду з прав людини, судді національних судів, журналісти та представники організацій, що захищають свободу слова, представники урядів і міжнародних організацій.

 

Вони оцінять, якою мірою Європа ймовірно наближається до криміналізації свободи слова, маючи справу із мовою ворожнечі. Також вони обговорять, як боротися із тероризмом, поважаючи свободу слова в інтернеті, і те, які наслідки має для свободи слова запровадження масового спостереження.

 

Платформа Ради Європи для сприяння захисту журналістики та безпеки журналістів буде оцінена як інструмент, що сприяє ранньому попередженню загроз щодо журналістів та забезпечує ефективні превентивні дії.

 

На відкритті конференції будуть виступати:  Генеральний Секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, посол Боснії і Герцеговини у Раді Європи Алмір Шаховіч, Президент Конституційного суду Туреччини Зюхтю Арслан, Комісар з прав людини Нілс Мужнієкс, Представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, Комісар з політики в галузі прав людини та гуманітарної допомоги Федерального уряду Німеччини Крістоф Штрассер.

 

У конференції візьмуть участь представники Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення України, Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, Інтернет-асоціації України та інші.

 

Програма.

 

Сайт конференції.

 

Відкрита для ЗМІ конференція проходитиме в великій залі пленарних засідань головної будівлі Ради Європи у Страсбурзі (Palais de l´Europe). Відкриття конференції відбудеться о 9.00 годині 13 жовтня. Пряма трансляція буде доступна на сайті конференції.

 

Питання, запити щодо акредитації преси та інтерв'ю треба направляти Хайме Родрігесу, речнику/медіаофіцеру, тел. +33 (0) 390 21 47 04.

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4608
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду