Чернівецька НМПУ вимагає дати оцінку діям чиновників, які вимагають перевірки «Сторожинець-інфо»

Чернівецька НМПУ вимагає дати оцінку діям чиновників, які вимагають перевірки «Сторожинець-інфо»

17 Червня 2015
3261
17 Червня 2015
17:03

Чернівецька НМПУ вимагає дати оцінку діям чиновників, які вимагають перевірки «Сторожинець-інфо»

3261
Чернівецька НМПУ вимагає дати оцінку діям чиновників, які вимагають перевірки «Сторожинець-інфо»
Чернівецька НМПУ вимагає дати оцінку діям чиновників, які вимагають перевірки «Сторожинець-інфо»

Чернівецька обласна організація Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) вимагає дати юридичну оцінку діям керівників Сторожинецької районної державної адміністрації (Чернівецька область) , які звернулись до СБУ, МВС та податківців з проханням перевірити правомірність «діяльності на теренах району» місцевого інтернет-видання «Сторожинець-інфо». Про це йдеться у заяві обласної організації, опублікованій у виданні «БукІнфо».

 

«Медійне середовище Буковини сколихнув черговий скандал. Не вдаючись у його подробиці, нагадаємо лише, що один учасник конфлікту, здобуваючи компрометуючі матеріали, представився журналістом, натомість інший, щоб спростувати цю інформацію, намагався втрутитися у роботу інформаційного ресурсу, зловживаючи службовим становищем. Згодом фігуранти конфлікту публічно зняли взаємні звинувачення, однак, ситуація оголила нездорову тенденцію, яка останнім часом має місце в області», - наголосили члени НМПУ.

 

Обласна організація наголосила на неприпустимості тиску на ЗМІ в будь-який спосіб. Вона вимагає від керівництва області дати юридичну оцінку діям чиновників, які ініціювали протизаконну перевірку інтернет-видання «Сторожинець-інфо» і адекватної реакції від влади на подібні ситуації в майбутньому.

 

«Закликаємо громадських активістів не прикриватися приналежністю до журналістів при проведенні власних розслідувань. В Україні за останні роки сформувалося потужне громадянське суспільство, і роль громадських організацій не менша, ніж ЗМІ. А використанням фальшивих посвідчень журналістів ви дискредитуєте як журналістику, так і громадський сектор», - додали в НМПУ.

 

Обласна організація медіапрофспілки також заявила, що готова ініціювати інформаційно-просвітницький семінар за участі фахівців-юристів НМПУ для чиновників керівної ланки районних та обласного рівня з роз'яснення прав і обов'язків представників влади у робочому спілкуванні з представниками мас-медіа.

 

Нагадаємо, Сторожинецька райдержадміністрація звернулася до правоохоронців, СБУ і податківців з проханням перевірити діяльність місцевого інтернет-видання «Сторожинець-інфо». У листі за підписом першого заступника голови Сторожинецької РДА наведено великий перелік діянь, що, на думку керівництва райадміністрації, можуть загрожувати «порушенням усталених соціальних норм й правил організації суспільного й державного ладу та життя в районі». РДА просить вищевказані органи повідомити, «на підставі яких нормативних документів діє інформаційний ресурс "Сторожинець-інфо", чи є дозвіл на таку діяльність на теренах району».

 

Колектив «Сторожинець.інфо» заявив, що вважає такі дії тиском, і попросив Чернівецьку обласну державну адміністрацію (ОДА) втрутитись у ситуацію, а колег-журналістів - дати відповідну оцінку цьому факту.

 

Як повідомляє Інститут  масової інформації (ІМІ), появі такого листа Сторожинецької РДА передував інцидент з головою райдержадміністрації Ярославом Бартошем. 9 червня в інтернеті було оприлюднено відео, на якому голова РДА нецензурно спілкувався з місцевим депутатом-власником сайту «Сторожинець-інфо», коли останній застав очільника району в робочій час у колибі «Друзі мої». В коментарі ІМІ голова РДА Ярослав Бартош підтвердив факт такого листа. Проте, зазначив він, листа вже відкликано через вирішення конфлікту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3261
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду