На Буковині влада району вимагає «перевірити ЗМІ» - журналісти заявляють про тиск

16 Червня 2015
2374
16 Червня 2015
14:44

На Буковині влада району вимагає «перевірити ЗМІ» - журналісти заявляють про тиск

2374
На Буковині влада району вимагає «перевірити ЗМІ» - журналісти заявляють про тиск

Сторожинецька районна державна адміністрація (РДА, Чернівецька область) звернулася до правоохоронців, СБУ і податківців з проханням перевірити діяльність місцевого інтернет-видання «Сторожинець-інфо». Про це повідомляється на сайті видання, яке просить допомоги у захисті у колег і журналістських організацій.

 

У листі за підписом першого заступника голови Сторожинецької РДА Д.Ковальчука, який був направлений на адресу Сторожинецького райвідділу Управління СБУ, Сторожинецького райвідділу УМВС України в Чернівецькій області, Прокуратури Сторожинецького району, ДПІ у Сторожинецькому районі Головного управління ДФС в Чернівецькій області, наведено великий перелік діянь, що, на думку керівництва Сторожинецької РДА, можуть загрожувати «порушенням усталених соціальних норм й правил організації суспільного й державного ладу та життя в районі». Серед дій, що можуть призвести «до суспільно небезпечних протиправних діянь, що посягають на авторитет України як суверенної держави», керівництво району називає: «публічне паплюження, створення напруги на теренах району», «підрив мобілізації», невиконання указів президента, «цинічне, «зневажливе ставлення й неприйняття окремих структурних елементів державного управління».

 

 

При цьому перший заступник голови РДА не вказує, які саме правопорушення з названих ним вчинило видання.

 

З огляду на вищеперераховане Д.Ковальчук просить повідомити, «на підставі яких нормативних документів діє інформаційний ресурс "Сторожинець-інфо", чи є дозвіл на таку діяльність на теренах району». Також керівництво РДА просить надати інформацію, «на підставі яких документів висвітлюється інформація про діяльність району. На підставі яких документів діють працівники даного інтернет-ресурсу чи мають відповідні посвідчення журналістів». Перший заступник голови Сторожинецької РДА також просить перевірити реєстрацію платників податків співробітників ЗМІ.

 

Також РДА вимагає «дане питання щодо новостворених інтернет-ресурсів, їх законності створення на території Сторожинецького району тримати на постійному контролі».

 

Інформацію РДА просить надати до 17 червня.

 

Журналісти видання зазначають: «Це звернення стало для нас повною несподіванкою, оскільки ми ніколи не намагалися перекручувати факти, висловлювати думку редакції на сторінках ресурсу та завжди намагаємося оперативно та чесно висвітлювати події з життя нашого Сторожинецького району».

 

Колектив «Сторожинець.інфо» заявив, що вважає такі дії тиском, і просить Чернівецьку обласну державну адміністрацію (ОДА) втрутитись у ситуацію. «Звертаємося до ОДА з проханням дати відповідну оцінку діям Сторожинецької РДА. Вимагаємо у РДА припинити тиск на наш незалежний ресурс», - заявляють журналісти.

 

Співробітники ЗМІ також просять колег-журналістів, Національну спілку журналістів України, Незалежну медіарофспілку України дати відповідну оцінку цьому факту.

 

Як повідомляє Інститут  масової інформації (ІМІ), появі такого листа Сторожинецької РДА передував інцидент з головою райдержадміністрації Ярославом Бартошем. 9 червня в інтернеті було оприлюднено відео, на якому голова РДА нецензурно спілкувався з місцевим депутатом-власником сайту «Сторожинець-інфо», коли останній застав очільника району в робочій час у колибі «Друзі мої».

 

В коментарі ІМІ голова РДА Ярослав Бартош підтвердив факт такого листа. Проте, зазначив він, листа вже відкликано через вирішення конфлікту.

 

Як зазначив пан Бартош, він відкидає зв'язок між оприлюдненим відео та листом з проханням перевірити діяльність видання. Вказаний лист він обгрунтовує потребою з'ясувати, хто саме є журналістом та редактором вказаного інтернет-ресурсу. Він не вважає такі дії тиском на ЗМІ, «адже жодного втручання в редакційну політику видань на Сторожинеччині не було».

 

Наразі журналістська спільнота готує звернення щодо цього інциденту, повідомляє ІМІ.

 

Нагадаємо,  25 травня Апеляційний суд Чернівецької області задовольнив позовні вимоги  колишньої головної редакторки чернівецького телеканалу ТВА Юлії Сафтенку про поновлення на роботі.  У минулому році директор телеканалу ТВА Валерій Сарафінчан звільнив редактора Юлію Сафтенку й журналіста Івана Гончарюка через сюжет «Сокирянське Межигір'я», в якому фігурував колишній перший заступник прокурора Чернівецької області Станіслав Банчук. Після того, як сюжет вийшов в ефір та набув розголосу, у редактора й журналіста почалися проблеми з керівництвом каналу. На думку Юлії Сафтенку та Івана Гончарюка, прокуратура «притиснула» директора ТВА. Також з телеканалу, в знак солідарності з колегами, пішов журналіст Анатолій Никифоряк.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2374
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду