RSF закликає Олланда домагатися від кубинської влади припинення репресій проти медіа

RSF закликає Олланда домагатися від кубинської влади припинення репресій проти медіа

10 Травня 2015
2780
10 Травня 2015
15:18

RSF закликає Олланда домагатися від кубинської влади припинення репресій проти медіа

2780
RSF закликає Олланда домагатися від кубинської влади припинення репресій проти медіа
RSF закликає Олланда домагатися від кубинської влади припинення репресій проти медіа

У переддень візиту на Кубу президента Французької Республіки «Репортери без кордонів» (RSF) звернулися до Франсуа Олланда з відкритим листом. Текст опубліковано на сайті міжнародної організації.

 

Генеральний секретар RSF Крістоф Делуар (Сhristophe Deloire) закликав у листі очільника держави домагатися від кубинського лідера Рауля Кастро поліпшення «драматичного» стану зі свободою інформації у карибській країні.

 

Франсуа Олланд, наголошується у листі, - перший президент Франції, який відвідає Кубу з 1959 року, і перший західний лідер, який побуває там відтоді, як у грудні минулого року було оголошено про відновлення дипломатичних відносин між США і Кубою.

 

Лейтмотив листа - «історичний візит вимагає історичної відповідальності». Він містить посилання на статтю Франсуа Олланда, опубліковану 27 лютого 2013 р. у Le Nouvel Observateur під заголовком Dire la vérité («Говорити правду»).

 

Звертаючись до президента, «Репортери» нагадують: «У цій статті ви констатували прямо, що "мовчання друзів Куби було би проявом співучасті стосовно системи, яку ми викриватимемо усюди", та закликали "до кінця підтримувати кубинський народ і говорити правду про нелюдськість як ембарго так і кубинського режиму". Обидва ці твердження виправдані». .

 

Також автори звернення додають: «Ви не сумнівалися у ролі, покладеній на Францію». І наводять слова президента з цієї знакової статті: «Ми повинні вимагати звільнення усіх політв'язнів та скасування цензури. В ім'я цих принципів Франція не може мовчати».

 

Медіа-організація привертає увагу Франсуа Олланда до того, що попри новий початок на дипломатичному рівні кубинський уряд підтримує майже повну монополію на інформацію і нетерпимо ставиться до незалежних медіа. Традиційні та цифрові ЗМІ, як і раніше, підлягають цензурі, а інтернет перебуває під пильним наглядом.

 

Виняток у сфері гнітючого мовчання - сайт незалежного інформагентства Hablemos Press. Недоступний на Кубі з 2011 року, він був розблокований RSF у березні ц.р. під час операції, здійсненої проти кіберцензури.

 

«Репортери без кордонів» закликають Франсуа Олланда нагадати під час візиту на Кубу, що новий початок стане реальним і кубинці зможуть скористатися ним, тільки у тому разі, якщо Гавана відкриє їм доступ до плюралістичної, незалежної інформації.


Натомість незалежні журналісти та блоґери продовжують здійснювати свою професійну місію у складній, ризикованій ситуації. Їхнє обладнання конфіскують, їхні мобільні телефони відмикають. Їх викликають до відомства з державної безпеки та вимагають змінювати редакційну орієнтацію. Вони, як і раніше, зіштовхуються із залякуваннями, наклепницькими кампаніями, нападами, свавільними затриманнями, арештами та погрозами убивством.

 

Приводом для репресій, відзначає RSF, став навіть Всесвітній день свободи преси. У Гавані арештували трьох незалежних журналістів, які висвітлювали марш (жіночої правозахисної організації. - ТК) Las Damas de Blanco («Дами у білому»). «Ви як президент Франції, - говориться у листі, - не можете обійти мовчанкою свавільне позбавлення волі репортерів».

 

RSF викриває тактику короткочасних арештів медійників, що мають на меті ввести в оману світову громадськість. Окрім того, вони називають імена журналістів і блоґерів, які не підпадають під цю категорію:

 

- Блоґера незалежного агентства Yayabo Press Йоені де Хесуса Герру Гарсіа Yoeni de Jesús Guerra García), засудженого 2014 р. до 7-річного ув'язнення

 

Колишнього співробітника офіційної Granma Хосе Антоніо Торреса (José Antonio Torres), засудженого 2012 р. до 14-річного позбавлення волі.

 

Блоґера сайту Los hijos que nadie quiso («Діти, яких ніхто не любив») Анхеля Сантьєстебана-Пратса (Ángel Santiesteban-Prats), засудженого 2013 р. до 5-річного ув'язнення.

 

Останньому, говориться у листі, щоб запобігти розголосу політичної справи, вирок було винесено за звинуваченням у кримінальній справі, а нині за ґратами він зазнає тортур.

 

«Сьогодні вони відбувають тривалі тюремні ув'язнення, - відзначає RSF. - Та у чому ж їхній злочин? У розповсюдженні інформації, яка вважається "контрреволюційною" і "наклепницькою"».

 

За світовим рейтингом свободи преси RSF Куба посіла 2015 року останнє - 169 місце серед американських країн. Це відображає кричущу відсутність плюралізму, складне й ризиковане середовище, в якому рік-у-рік професійні журналісти та незалежні блоґери намагаються обходити цензуру та розповсюджувати незалежну інформацію.

 

«Репортери без кордонів» закликають Франсуа Олланда нагадати під час візиту на Кубу, що новий початок стане реальним і кубинці зможуть користуватися ним, якщо Гавана відкриє їм доступ до плюралістичної, незалежної інформації.

 

Франція, вважає RSF, не може обмежитися закликом до кубинської влади покласти край репресіям та цензурі проти творців незалежної інформації. Вона повинна домагатися доступу на Кубу міжнародних організацій у сфері прав людини та захисту свободи слова - таких, як «Репортери без кордонів», говориться наприкінці листа президенту Франції.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2780
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду