Європарламент визнав Надію Савченко військовополоненою і вимагає Росію її звільнити

Європарламент визнав Надію Савченко військовополоненою і вимагає Росію її звільнити

30 Квітня 2015
2453
30 Квітня 2015
19:20

Європарламент визнав Надію Савченко військовополоненою і вимагає Росію її звільнити

2453
Європарламент визнав Надію Савченко військовополоненою і вимагає Росію її звільнити
Європарламент визнав Надію Савченко військовополоненою і вимагає Росію її звільнити

Європарламент закликає Росію звільнити українську військовополонену Надію Савченко  та заявляє про нові санкції проти відповідальних за порушення міжнародного права. Про це йдеться у резолюції парламенту ЄС, голосування за яку відбулося сьогодні, 30 квітня, у Страсбурзі (Франція), передає «Укрінформ».

 

«Європарламент закликає до негайного та безумовного звільнення Надії Савченко. Засуджує Російську Федерацію за незаконне викрадення, утримання вже близько року у в'язниці та проведення розслідування щодо Надії Савченко. Вимагає, щоб російське керівництво виконувало свої міжнародні зобов'язання у рамках мінських домовленостей», - наголошується у документі, який цитує «Укрінформ».

 

У резолюції зазначається, що Росія не має жодних юридичних підстав або юрисдикції для проведення будь-яких дій проти Надії Савченко, у тому числі її ув'язнення та висунення обвинувачень.

 

«Європарламент вважає, що утримання Надії Савченко як військовополоненої у в'язниці в Росії є порушенням Женевської конвенції. Наголошує, що відповідальні за її незаконне ув'язнення у Росії можуть бути піддані міжнародним санкціям за такі дії», - також підкреслюється у резолюції.

 

Європарламент вказав російській владі на її пряму відповідальність за стан здоров'я і безпеки Надії Савченко та закликав допустити до неї незалежних міжнародних лікарів. У документі відзначається, що народний депутат вона є членом української делегації у ПАРЄ, а відтак наділена міжнародними імунітетом.

 

Депутати також закликали російське керівництво негайно звільнити усіх інших українських громадян, які незаконно утримуються в РФ.

 

Окрім цього, європарламентарії звернулися до президента Франції, канцлера Німеччини, відповідних міністрів закордонних справ порушити питання про звільнення Надії Савченко під час засідань з імплементації мнських домовленостей у «нормандському» форматі.

 

Нагадаємо, 28 квітня Надія Савченко була переведена зі слідчого ізолятора «Матроська тиша», у якому її утримували за звинуваченням у загибелі російських журналістів,  в міську лікарню №20 в Москві. 30 квітня Надія Савченко переведена з московської міської клінічної лікарні (МКЛ) №20 назад до СІЗО-1 «Матроська тиша» на вимогу українського МЗС і її адвокатів через погіршення умов утримання.

 

24 квітня російське слідство пред'явило Надії Савченко звинувачення в остаточній редакції: пособництво у вбивстві двох журналістів ВДТРК улітку 2014 року на Донбасі, незаконному перетині кордону Росії, хоча наявні багато доказів того, що льотчицю викрали і перевезли через російський кордон. Пані Савченко своєї «провини» не визнала.

 

Наприкінці березня Російська Федерація офіційно відмовилася визнати дипломатичний імунітет народного депутата, делегата України в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Надії Савченко.

 

33-річна українська військова, депутат Верховної Ради та член парламентської делегації у ПАРЄ Надія Савченко з липня 2014 року перебуває у в'язниці в Росії за звинуваченнями у загибелі співробітників телеканалу «Россия 1» і начебто незаконному перетині російського кордону.

 

Захисник Надії Савченко Марк Фейгін заявив, що має у своєму розпорядженні відео, записане росіянином, яке підтверджує, що її викрали до того, як загинули співробітники каналу «Россия 1» Ігор Корнелюк і Антон Волошин, у смерті яких її звинувачує Слідчий комітет РФ.

 

26 березня суддя Басманного районного суду Москви Артур Карпов відхилив скаргу захисту Надії Савченко на об'єднання порушених стосовно неї кримінальних справ.

 

Сенат США 13 лютого закликав Російську Федерацію звільнити Надію Савченко.

 

 «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2453
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду