Президент Туреччини звинуватив Charlie Hebdo у підбурюванні до ненависті й расизму

Президент Туреччини звинуватив Charlie Hebdo у підбурюванні до ненависті й расизму

17 Січня 2015
4630
17 Січня 2015
13:43

Президент Туреччини звинуватив Charlie Hebdo у підбурюванні до ненависті й расизму

4630
Президент Туреччини звинуватив Charlie Hebdo у підбурюванні до ненависті й расизму
Президент Туреччини звинуватив Charlie Hebdo у підбурюванні до ненависті й расизму

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив французький сатиричний тижневик у підбурюванні до ненависті й расизму, повідомляє Al-Jazeera.

 

«Це не можна назвати свободою. Це рівнозначно збудженню терору методом , втручання у простір свободи інших. Нам це слід усвідомлювати», - заявив він у п'ятницю на зустрічі бізнесменів в Анкарі. «Необмежної свободи не існує», - додав турецький президент.

 

За його словами, Charlie Hebdo «горезвісний» своїми провокаційними публікаціями про мусульман, християн та інших.

 

Мусульмани, сказав турецький лідер, очікують шанобливого ставлення до своїх пророків - такого ж, яке вони виявляють до пророків юдаїзму і християнства.

 

«Можна бути атеїстом. Однак потрібно поважати те, що священне до мене, - заявив президент Туреччини.- Інакше це - провокація, що карається законами».

 

Він різко висловився окремо стосовно публікації карикатур на пророка Мухаммеда у «переважно мусульманській Туреччині».  

 

«В якій країні ми живемо? - риторично запитав Ердоган. - Те, що ви зробили, - протизаконно. Ви заохочуєте провокацію».

 

Катарська телемережа розцінила цю заяву як прозорий натяк на публікацію щоденною газетою Cumhuriyet чотирьох сторінок-витягів з Charlie Hebdo з декількома карикатурами у перекладі турецькою. Це - одне з найстаріших видань, близьке до опозиційної Народно-республіканської партії, яка обстоює світські суспільні принципи у країні, де 99 відсотків населення становлять мусульмани.

 

Сайт Media Sapiens повідомляв, що журналістам редакції погрожували смертю. Її офіси блокувала поліція. Охоронці порядку зупиняли вантажівки з накладом видання, розціненим як крамольне.

 

Турецький суд постановив у середу блокувати сторінки сайтів, що опублікували карикатуру на пророка Мухаммеда з обкладинки свіжого номера французького сатиричного тижневика Charlie Hebdo.

 

Cumhuriyet - не єдине видання, яке кинуло виклик цензурі та ортодоксальним постулатам влади, вносить суттєве уточнення до попередніх повідомлень Al-Jazeera.

 

Для «підтримки свободи слова» та «солідарності проти терору» спеціальне число французького сатиричного тижневика, що вийшов друком після теракту, повністю опублікував турецький ліберальний новинний сайт T24.   

 

Обкладинку першого числа французького сатиричного тижневика, що вийшов друком після теракту окрім Cumhuriyet опублікували дві інші щоденні турецькі газети - Sozcu та Yurt.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото - Al-Jazeera

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4630
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду