IPI домагається від президента Ірану закриття справи журналіста, звинувачуваного у підбурюванні до заколоту

IPI домагається від президента Ірану закриття справи журналіста, звинувачуваного у підбурюванні до заколоту

22 Листопада 2014
4138
22 Листопада 2014
16:30

IPI домагається від президента Ірану закриття справи журналіста, звинувачуваного у підбурюванні до заколоту

4138
IPI домагається від президента Ірану закриття справи журналіста, звинувачуваного у підбурюванні до заколоту
IPI домагається від президента Ірану закриття справи журналіста, звинувачуваного у підбурюванні до заколоту

Виконавчий директор віденського Міжнародного інституту преси (IPI)  Елісон  Бетел Макакензі (Alison Bethel McKenzie) звернулася з відкритим листом до президента Ірану Хасана Рухані, закликаючи його відкинути усі звинувачення проти відомого журналіста і громадського діяча Машалли Шамсолваезіна (Mashallah Shamsolvaezin). Про це повідомляє сайт медіа-організації.

 

Наприкінці листопада тегеранський революційний трибунал викликає його до суду.

 

У червні цього року, йдуеться в листі, Машалла Шамсолваезін вже отримував повістку до суду Евінської тюрми. Тоді його обвинуватили «в антидержавній пропаганді» у виступах та інтерв'ю на Всесвітньому конгресі IPI у Кейптауні (ПАР) і в Центрі захисту свободи журналістів в Аммані (Йорданія).

 

Тоді журналіста звільнили під заставу, попередивши про заборону виїжджати з Ірану.

 

Стосовно його особистості додамо: Машалла Шамсолваезін був головним  редактором і засновником декількох провідних реформістських видань, заборонених режимом. За журналістську та громадську діяльність він неодноразово зазнавав тюремних покарань. Нині він очолює рух за відновлення діяльності розігнаної режимом Асоціації іранських журналістів.     

          

Очільниця IPI - глобальної мережі видавців, редакторів і провідних журналістів у понад 120 країнах -, пише, що медіа-організація відзначила Шахмсолваезіна як героя за свободу світової преси (World Press Freedom Hero) за його міжнародно визнаний авторитет «безстрашного популяризатора якісної журналістики в Іран»і. Він  - досвідчений професіонал - колишній віце-президент Іранського комітету захисту свободи преси (The Iranian Committee for the Defense of Freedom of the Press), а нині - речник забороненої Асоціації іранських журналістів (AIJ).  .

Виконавчий директор IPI апелює до Хасана Рухані як до помірковано орієнтованого політика. Маккензі нагадує йому, що минулого року на першій прес-конференції в якості президента він висловлювався  за скасування юридичних обмежень і за відродження в країні  усіх професійних асоціацій медійників в інтересах найкращого вирішення суспільних і соціальних проблем. Тоді Рухані обіцяв докласти до цього особистих зусиль і і підтримав діяльність очолюваної Машаллою  Шамсолваезіном Асоціації іранських журналістів.       

 

Однак у жовтні цього року група експертів ООН засудила «закони проти заколоту», які запобігають відкритому обговоренню в Ірані політичних думок.

 

IPI стривожений тим, що звинувачення у так званій антидержавній пропаганді використовуються у справі Машалли Шамсолваезіна та у справах інших медійників. Щоб задушити вільну політичну дискусію в іранських медіа, їх кидають до в'язниць.
Натомість журналісти, критично оцінюючи політичну ситуацію у суспільних інтересах, відіграють життєво важливу роль у будь-якому  демократичному суспільстві.

 

IPI просить Хасана Рухані забезпечити прихильність Ісламської Республіки Іран правам людини на рівні міжнародних стандартів згідно із зобов'язаннями, зокрема, щодо Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.  

 

Цього можна досягнути, відкинувши звинувачення проти Машалли  Шамсолваезіна, звільнивши усіх журналістів, ув'язнених в Ірані тільки за те, що вони висвітлювали суспільно важливі проблеми, резюмує лист.

 

Коментуючи його, IPI відзначає: спеціальний доповідач ООН з прав людин в Ірані Ахмед Шахід (Ahmed Shaheed) наголошував, що журналістська спільнота у цій країні зазнала особливо жорстокого погрому влітку цього року. Десятки репортерів і громадських активістів постали перед судом за звинуваченнями «у змові проти державної безпеки», «в антидержавній пропаганді» та в інших подібних антизаконних акціях, які влада пов'язує з підбурюваннях до заколоту.  

                         

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа» 

Фото - http://www.freemedia.at

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4138
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду