Тетяна Котюжинська: Поспішність прийняття євроінтеграційних законів про ЗМІ може перекреслити весь позитивний ефект

6 Жовтня 2013
11096
6 Жовтня 2013
12:53

Тетяна Котюжинська: Поспішність прийняття євроінтеграційних законів про ЗМІ може перекреслити весь позитивний ефект

11096
Тетяна Котюжинська: Поспішність прийняття євроінтеграційних законів про ЗМІ може перекреслити весь позитивний ефект

Національна спілка журналістів (НСЖУ) звертає увагу громадськості, що штучна поспішність у прийнятті евроінтеграційних законів про суспільне телебачення та роздержавлення друкованих ЗМІ та неувага до важливих деталей призведуть до прийняття законів, які неможливо виконати, до невиправданих бюджетних витрат, до розчарувань журналістів і аудиторії. Про це написала юрист НСЖУ Тетяна Котюжинська у статті «Так довго запрягали, що немає часу їхати» на ZN.UA.

 

Пані Котюжинська нагадує, що вже 10 жовтня у Верховній Раді можуть проголосувати за два закони «Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні» та «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Проте, на думку експерта, прийняття законів у недопрацьованому вигляді може перекреслити весь позитивний ефект. «До парламенту внесено компромісні проекти, погоджені з урядом та громадськими організаціями. Однак диявол - у дрібницях, ось про ці "дрібниці" й мова», - пише юрист.

 

У статті Тетяна Котюжинська наводить приклади, як закон про роздержавлення ЗМІ може ускладнити роботу громадських активістів, які стежать за публікаціями оголошень та рішень міськрад. Запропонований законопроект не визначає, в яких друкованих ЗМІ та з яким тиражем мають виходити повідомлення міської влади.

 

«Передбачається, що рішення місцевих рад, обов'язкові для опублікування, друкуватимуть офіційні видання центральних органів влади, а іншу публічну інформацію органів самоврядування, обов'язковість публікації якої встановлена законодавством (наприклад, про проведення громадських слухань щодо генплану), може друкувати будь-яка газета на підставі договору з місцевою радою. У якому саме виданні і яким тиражем буде опубліковане рішення або оголошення, невідомо. Цінність такої публікації "невідомо де" вельми сумнівна як для громадян, так і для опозиційних депутатів місцевої ради. Адже часто саме такі публікації в місцевій газеті дозволяють активним і небайдужим запобігти прийняттю незаконних рішень або оскаржити їх», - зауважує пані Котюжинська.

 

Також юрист НСЖУ звертає увагу, що в законопроекті є суперечність щодо фінансування місцевих газет. Законом одночасно передбачено й заборонено фінансову підтримку місцевих газет.

 

«У проекті одночасно передбачається обов'язковість фінансової підтримки місцевих газет із Державного бюджету та заборона фінансувати газети з бюджету. До чого призведуть такі різночитання, очевидно», - пише Тетяна Котюжинська.

 

Нагадаємо, повторне друге читання законопроектів про роздержавлення друкованих ЗМІ та «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», відбудеться 10 жовтня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11096
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду