Півмільярда доларів на пресу

20 Червня 2008
21625
20 Червня 2008
12:50

Півмільярда доларів на пресу

21625
Українська асоціація видавців періодичної преси оголосила нові дані про ринок друкованих ЗМІ України. В Україні нині виходить близько 4200 видань, а обсяг реклами в пресі у 2007 році становив $520 млн.
Півмільярда доларів на пресу

Нові дані на прес-конференції 19 червня оголосив медіаексперт Сергій Чернявський, який узагальнював для УАВПП результати дослідження ринку періодичних видань. Частина цих узагальнень увійшла до звіту Всесвітньої газетної асоціації (WAN) за 2008 рік. Більшість аналітичної інформації отримана в Україні вперше за 17 років. «Ринок сконсолідувався, тому й стали можливими ці результати», – зауважує експерт.

Згідно з даними Міністерства юстиції, в Україні зареєстровано понад 30 тис. друкованих видань. «Насправді фактично виходить близько 4200 назв (2448 газет і 1739 журналів). Це означає, що в Україні видається кожне сьоме-восьме із зареєстрованих видань. Такий великий розрив даних спричинений не в останню чергу тим, що Мін’юст не лише реєструє, але й перереєстровує видання, і це автоматично додає кількість», – пояснює Сергій Чернявський. Водночас, за даними Книжкової палати України, в Україні виходить близько 4300 видань (2900 газет і 1400 журналів).

Як зазначив медіаексперт, національних журналів видається значно більше, ніж регіональних (майже 1500 проти 183). За його словами, це пов’язано передусім із тим, що більшість журналів мають головні офіси в Києві, звідки й розповсюджуються.

На початок 2008 року в Україні існувало всього 53 щоденні газети (з них три безкоштовні, без урахування газети «Вечерком», яка стартувала в першому кварталі 2008 року). Для порівняння: у Франції видається 93, у Росії – 521 щоденна газета. За класифікацією WAN, щоденними є газети, що виходять чотири і більше разів на тиждень, а в Україні в деяких випадках щоденною газетою називають і такі, що виходять тричі на тиждень. Сергій Чернявський прогнозує стабільне зростання безкоштовних газет у сегменті щоденної преси, про що свідчить динаміка останніх років. Починаючи з 2006 року, в Україні було відкрито сім щоденних газет, з них лише три платні («Блик», «Газета 24» і вінницька «20 минут») та чотири безкоштовні («15 минут», «Обзор», харківська «Час-пик Инфо» і щойно запущена «Вечерком»).

Традиційно найбільш заповненим в Україні залишається сегмент суспільно-політичних щоденних газет – таких виходить 36. Експерти УАВПП зазначають, що вільними залишаються всі спеціалізовані ніші, крім ділового та спортивного сегменту. «Сьогодні в Україні є попит на пресу, – розповідає генеральний директор УАВПП Олексій Погорєлов. – За наявності якісної команди можна прийти в деякі ніші та збурити ринок. Ринки інших країн не так швидко зростають, як український, а деякі навіть зменшуються за обсягом. Український ринок є цікавим з точки зору динаміки, інвестори хочуть сюди виходити».

На думку Сергія Чернявського, ключовими питаннями для успіху нового видання є якість контенту, професіоналізм команди та обсяг інвестицій. За його словами, на запуск безкоштовної газети в місті-мільйоннику необхідно $4-6 млн., на всеукраїнському рівні – $5-12 млн. Термін виходу на самоокупність постійно зростає. Нині, аби вийти в точку беззбитковості, потрібно працювати 5-10 років.

Експерт УАВПП скаржиться, що визначити справжні наклади щоденних газет доволі складно, оскільки в Україні поки що немає національної тиражної служби. «Ми знаємо, у кого наклади завищені, але не можемо оголосити, оскільки це неофіційна інформація», – каже Сергій Чернявський. Тому при підрахуванні УАВПП керувалася числами, заявленими у вихідних даних газет, а потім уточнювала їх шляхом телефонного опитування редакцій. Таким чином, щорічний наклад українських щоденних газет становить понад 776 млн примірників, сукупний денний наклад – 3,4 млн примірників, а середній наклад одного номера щоденної газети по Україні становить 71 тис. примірників. «Випуски деяких щоденних газет із телепрограмою мають наклад на 5-10% вищий, наприклад, як “Сегодня”. А є видання, у яких наклад із телепрограмою у 2-3 рази більший, ніж без неї», – наголошує пан Чернявський. До першої трійки найтиражніших газет із телепрограмою входять «Факты и комментарии», «Експрес» і «Високий замок».

Щодо системи розповсюдження, УАВПП визначила, що більшість щоденних регіональних газет розповсюджуються за передплатою, а національні видання надають перевагу роздрібу. Це пов’язано з тим, що преса в регіони надходить із запізненням і національні видання менш орієнтовані на регіональних читачів, які надають перевагу локальній пресі. За даними ДП «Преса» і «Укрпошти», разовий наклад усіх видань, що доставлялися в 2007 році за передплатою, становить трохи менше 11 млн примірників. Таким чином, у середньому один примірник передплачують четверо українців. Видавцям експерти радять друкуватися не в четвер або п’ятницю, на які припадають найбільші навантаження з доставки, або відкривати пункти децентралізованого друку. Останньому, до речі, надають перевагу великі видавничі холдинги, котрі друкуються на обласних типографіях або ж засновують власні друкарні в регіонах.

Крім того, заступник директора ДП «Преса» Наталія Похольченко зазначає, що в Україні падають обсяги передплачуваних зарубіжних видань. Станом на 2008 рік разовий наклад іноземних газет і журналів за передплатою становить лише 47 тис. примірників. «Причина в тому, – каже вона, – що з’являються українські версії найтиражніших російських газет».

УАВПП щороку надає дані для Всеукраїнської рекламної коаліції про обсяг реклами в пресі. Традиційно ця цифра вираховувалася таким чином: експерти брали дані компанії «Моніторинг ЗМІ України» щодо прайсових цін на рекламу в пресі і віднімали 50%, які орієнтовно припадають на знижки. Утім, цього року УАВПП збирається змінити методику підрахунку, адже рекламних грошей виявилося більше. «Наразі я можу стверджувати, що за гросовими цінами (без урахування знижки) преса розміщує реклами в центральних виданнях на $430 млн (дані компанії “Моніторинг ЗМІ України”), у регіональних – на $90 млн (дані Асоціації незалежних регіональних видавців). Отже, обсяги ринку преси в Україні – понад півмільярда доларів», – заявляє Сергій Чернявський. При цьому прогноз на 2007 рік, який УАВПП надавала для ВРК, свідчив про $230 млн.

У нових уточнених даних УАВПП не враховується дисконтування (знижки) та медіабартер (реклама ТБ, радіо, інтернету в пресі), а також піар-матеріали, що виходять без позначки «Реклама». «У мене була зустріч із керівниками видавничих груп, які підтвердили, що “Моніторинг ЗМІ” дає достовірні цифри. Провідні видавничі доми надають знижки для байєрів, але вони є меншими за 50%, а для прямих клієнтів вони ще набагато менші. Навіть якщо ми врахуємо знижку, то в нас все одно вийде більше $400 млн», – переконаний пан Чернявський. Він констатує, що ринок преси зростає набагато швидше й привабливіше, ніж це прогнозувалося.

Топ-15 видавничих холдингів за обсягами доходів від реклами у 2007 році (млн доларів), дані компанії «Моніторинг ЗМІ України»:

 

«Український медіахолдинг» – 51,86

«Бурда Україна» – 36,92
«Бліц Інформ» – 32,32

«КП Друк» (екс-«КП Медіа») – 26,82

Edipresse Ukraine – 21,09

«Автоцентр» – 19,66
«Картель» – 18,33

Independent Media – 15,78

«Медіа інвест груп» – 13,19

Hachette Filipacchi Presse S.A. – 11,11

«Галицькі контракти» – 10,49

«Свет» – 9,44

«Комерсант Україна» – 9,30

«7+7 медіа» – 8,67
«Караван медіа» – 8,56
«Просто-Київ»* – 15,99
*Дані надані видавничим домом
 

Згідно зі звітом УАВПП, у 2008 році ринок реклами зростатиме завдяки декільком факторам. По-перше, це укрупнення медіахолдингів і старт нових видавничих проектів (здебільшого ділових та жіночих видань). По-друге, підвищення точності вимірів та медіаінфляція, закладена в прогнози на рівні 20-25%. По-третє, формування нових сегментів, як-от персональні фінанси (журнали «Деньги UA», «Власть денег» і «Личный счет») або автомобілі для жінок. І, звісно, не в останню чергу впливатиме на рекламу в пресі зростання цін в інших медіа, передусім на телебаченні. А тому частка друкованих ЗМІ в загальному медіаспліті збільшиться.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21625
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду