Веселка над «Калиновими мостами»

Веселка над «Калиновими мостами»

19 Липня 2014
9963
19 Липня 2014
15:05

Веселка над «Калиновими мостами»

9963
В Польщі відбувся V Міжнародний фестиваль телевізійних і радіопрограм
Веселка над «Калиновими мостами»
Веселка над «Калиновими мостами»
Здається, що подібних фестивалів на теренах України і Польщі, а може і всієї Європи, ще ніхто не придумував. Та коли у фестивалю є своє неповторне обличчя, це вже добре.  П’ять років існування — перший ювілей. Отже, можна підбивати перші підсумки й робити прогнози. Є впевненість, що й надалі цей своєрідний телерадіофестиваль  продовжить свій творчий шлях. Шлях, на жодний інший не схожий, але такий потрібний як для української сторони, так і для польської.
 

Засновники фестивалю — Рівненська обласна державна телерадіокомпанія України та Ольштинський відділ об’єднання українців у Польщі за сприяння Держкомтелерадіо України та Генерального консула Польщі в Луцьку, відчули гостру потребу в спілкуванні журналістів двох сусідніх країн. Фестиваль було започатковано 2008 року. А нинішні події в Україні довели передбачливість його засновників і виконавців: Степана Мігуса, Михайла Зубальського (керівників Об’єднання українців Вармінсько-Мазурського краю в Польщі) та Андрія Велесика і Петра Мідрігана (керівників Рівненської ОДТРК). Сьогодні, в рік, коли Україна з такими неймовірними зусиллями нарешті довела свою спроможність підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом, зрозуміло, що крапля в океані від українських і польських журналістів там також присутня. Адже основною метою фестивалю усі ці роки було не тільки представити конкурсні теле- і радіопрограми на суд міжнародного журі, а й запросити до Польщі українських журналістів, які їх створили, і познайомити їх з українською діаспорою і польськими реаліями життя. Тільки так, зблизька, можна зрозуміти, як живуть найближчі сусіди українців, які 10 років тому стали дійсними членами Європейського Союзу. А оскільки учасники фестивалю — це активні журналісти з усіх областей нашої країни, то після кожного заходу їхній звіт про побачене і почуте — вагомий аргумент для українських глядачів і слухачів. Були на цьогорічному фестивалі представники з 16 областей України, в тому числі з Харкова та Донецька, з Херсона та Одеси.

 

За тиждень перебування у Вармінсько-Мазурському воєводстві, яке поляки не без гордості називають Краєм тисячі озер, українським журналістам підготували таку насичену програму, що якби не було сучасних можливостей усе зафіксувати на диктофони, фотоапарати й відеокамери, то запам’ятати це просто неможливо: ознайомлення з проблемами місцевого територіального самоврядування, екологічні досягнення, розвиток комунального господарства в Польщі.

 

Наприклад, цього року організатори «Калинових мостів» познайомили українських журналістів із розвитком рекреаційного середовища і курортного краю північної Польщі. Декілька готелів — від модерного п’ятизіркового в Миколайках до невеличкого сільського пансіонату, схожого на наш зелений туризм, — привітно запрошували ознайомитися зі своїми можливостями. Кількагодинна прогулянка на катері по озеру Даргін із відвідуванням заповідних островів чорних бакланів, яких суворо охороняє закон. Демонстрація роботи у містечку Спіткове одного із чотирьох сміттєкомбінатів краю, які обслуговують невеличкі містечка і села та розв’язують проблеми чистоти довкілля та енергозбереження. А потім прес-конференція з учасниками програми Вармінсько-Мазурського фонду охорони навколишнього середовища і водних ресурсів у Ольштині на шляху до Країни тисячі озер, обмін думками і корисним досвідом, що так потрібний в Україні.

 

У містечку Рин нам показали готель, який розмістився в колишньому Тевтонському замку ХIV століття. Пам’ятку архітектури та історії, збудовану біля двох озер, дивовижним чином поєднали із сучасним готельним обладнанням. Ретельна реставрація й реконструкція не зашкодила старовинному вигляду замку. Цей чотиризірковий готель розміщено у невеликому містечку всього на кілька тисяч мешканців! Інвестиції потрібні були немалі, але допомогли знову ж таки кошти Євросоюзу. І проект виявився самоокупним.

 

...Україна зробила свій цивілізаційний вибір давно, але багато років цей шлях до Європи нам несила було пройти: заважали і внутрішні вороги, і східні сусіди, які заманювали нас безплідними азійськими союзами. Тепер завдання українців — пройти шлях до Європи якомога скоріше і сумлінніше. Таке ж завдання ставить перед собою і фестиваль «Калинові мости»: допомогти і показати, як можна подолати цей шлях, продемонструвати, як це роблять наші сусіди.

 

Цей шлях нам допомагають пройти також українці, які проживають поза межами рідної землі. Діаспора Польщі — одна з найбільших у світі. Українці, які мешкають у Вармінсько-Мазурському воєводстві, пам’ятають історію своїх батьків: це переважно переселенці із Західних українських земель, які були жертвами сумнозвісної операції «Вісла». З того часу минуло понад 65 років. Рани і досі ятряться. Проте життя триває. Українці стали громадянами Польщі, але вони й їхні діти та онуки бережуть своє коріння, традиції, мову, культуру, звички, пам’ять. І сьогодні цивілізована Польща сприяє розвитку української громади. В сеймі Польщі українські інтереси представляє депутат Мирон Сич. Він — один із засновників  української гімназії в Гурові Ілавецькому. А ще в цьому ж краї існує українська початкова школа — в Бартошицях. Це осередки української культури й освіти. Тут діти дістають загально польську освіту, а предмети з української мови вважають обов’язковими і вносять до атестату. Рівень знань і підготовки дуже високий, і тепер навіть для польських дітей престижно навчатися тут.

 

Українські громади існують в багатьох містах і селах цього краю. На X Українському фольклорному фестивалі у Доброму місті, що співпав із закриттям фестивалю «Калинові мости», були представлені співочі колективи цих українських громад.  А в повіті Вєгожево нас запросили на концерт дитячого танцювального колективу українських дітей. В селі Круклянки український хор співав нам пісень просто на березі озера, як кажуть, на пленері. Я пов’язала солістці хору на бандуру стрічку з київського Майдану, і вона тихо прошепотіла: «Я буду плакати з нею».

 

А ще після служби в греко-католицькому храмі Святого Йосафата українські байкери на своїх шикарних сталевих конях-мотоциклах, прикрашених жовто-блакитними прапорцями, супроводжували наш автобус. Разом із ними, переоблачившись із священицького одягу в байкарський, їхав і парох цієї церкви — красень отець Павло, монах Василіанського чину. Українська громада Польщі живе своїм повноцінним життям, маючи на додачу телевізійні й радіопрограми українською мовою на Ольштинському телебаченні та радіо. Їм ніхто не забороняє говорити рідною мовою, і Польща стала від цього тільки багатшою. Такі цінності диктує нині цивілізована Європа.

 

А що ж українські журналісти залишили в Польщі після закінчення фестивалю? Залишили свої фільми і програми, присвячені спільній культурі, історії, відомим діячам, які об’єднували наші народи, а також розповіді про Майдан, про сучасні проблеми у взаємному поступі двох сусідніх країн. До речі, Гран-прі фестивалю «Калинові мости» одержала телепрограма «Під одним небом» Рівненського телебачення, в якій розповідалися прості історії з життя українців, в родинах яких люди різних національностей і віросповідань. У цих родинах діти виховуються на традиціях двох культур — і це безмірно збагачує їх.

 

Що чекає в майбутньому на фестиваль «Калинові мости»? Звичайно, продовження. А ще хотілося б спільних проектів у журналістиці, мистецтві, кінематографі. Калинові мости — це перехід України в інший вимір. Звісно, ми всі сподіваємося, що він буде щасливий і мирний. В останній день фестивалю столиця Вармінсько-Мазурського воєводства Ольштин проводжала нас веселкою. Це добрий знак!

 

Галина Криворчук, учасник фестивалю з фільмом «Valse Brillаnte. Ольга Кобилянська», для «Дня»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Галина Криворчук, для «Дня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9963
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду