Суд і далі відмовляється шукати замовників вбивства Гонгадзе

19 Серпня 2011
14342
19 Серпня 2011
08:14

Суд і далі відмовляється шукати замовників вбивства Гонгадзе

14342
Захисники родини Георгія Гонгадзе домагатимуться у суді повернення кримінальної справи проти екс-генерала МВС Олексія Пукача на дорозслідування з тим, щоб встановити замовників вбивства журналіста.
Суд і далі відмовляється шукати замовників вбивства Гонгадзе

8 серпня у Печерському суді столиці продовжується слухання справи Пукача, якого звинувачують у вбивстві Георгія Гонгадзе. У середу, 17 серпня, у суді, який проходить у закритому режимі, було оголошено обвинувальний висновок. Після цього має бути визначено подальший порядок розгляду справи.

 

Як повідомила адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко, вона а також інші представники потерпілої сторони хочуть домогтися, аби справу повернули на дорозслідування і провели досудове слідство стосовно колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка.

 

Валентина Теличенко каже, що у вступній частині обвинувального висновку чітко вказується, що нині покійний екс-міністр давав наказ Олексію Пукачу знищити журналіста.

 

«Щодо Юрія Кравченка, то там чорним по білому написано, що він давав незаконний наказ вбити, потім перепоховати тіло, потім згадуються інші подробиці, що саме зробити з тілом. Юрію Кравченку, фактично, інкриміновано перевищення службових повноважень і участь у вбивстві. Але ми це бачимо тільки у постанові про порушення кримінальної справи. В обвинувальному висновку цього вже немає. Хоча незаконний наказ - це і є замовлення вбивства», - твердить Валентина Теличенко.

 

Адвокат каже, що суд прибрав із обвинувального висновку фрагменти щодо екс-міністра внутрішніх справ, посилаючись на те, що слідство провести не можливо у зв'язку із його смертю. Однак, вважає Валентина Теличенко, це протизаконно, оскільки у разі смерті особи справа може бути закрита лиша за згоди рідних. Натомість, родина Юрія Кравченка домагається розслідування, аби довести непричетність його до вбивства.

 

«Як це не парадоксально лунає, але інтереси потерпілих і родини Кравченка збіглися. Для нас це - шанс оцінити роботу слідчих органів і довідатися правду. Для Мирослави Гонгадзе - це шлях дізнатися імена замовників, побачити докази, що саме вони є замовниками, аби домагатися покарання тих, хто живий. Для родини Кравченка, яка вірить у його непричетність до загибелі Георгія Гонгадзе, це шанс реабілітувати покійного, і вони мають повне право скористатися цим шансом», - сказала BBC.ua Валенина Теличенко.

 

Раніше дружина Юрія Кравченка Тетяна, заявляючи про непричетність чоловіка до загибелі журналіста, вимагала від генеральної прокуратури виділити матеріали стосовно Кравченка в окрему справу.

 

Адвокат також повідмила, що на засіданні представники потерпілих знову домагатимуться, аби суд розглянув клопотання про проведення експертизи обвинувального висновку Олексієві Пукачу на наявність у ньому державної таємниці.

 

17 серпня Печерський суд відмовився проводити таку експертизу. Андрій Федур, адвокат Лесі Гонгадзе, матері загиблого журналіста на знак протесту залишив судову залу після того, як усі матеріали обвинувального висновку суд визнав секретними. За словами адвоката, під гриф «секретно» потрапили не лише матеріали справи, а й прізвища журналіста, Олексія Пукача та Юрія Кравченка, а також факт скоєння злочину.

 

Світлана Дорош, «Українська правда»

Фото - «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Світлана Дорош, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14342
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду